Piratkopierade varor

Interpellationsdebatt 16 januari 2018

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 104 Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Fru talman! Jörgen Warborn har frågat mig vad jag och regeringen har gjort för att bekämpa piratkopierade varor och tjänster på den svenska marknaden och vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att piratkopieringen ska minska.

Regeringen vidtar åtgärder mot alla led i den illegala distributionskedjan för att minska både tillgång till och efterfrågan på förfalskade produkter. Här är både ökad kunskap och skarpare verktyg mot intrång viktigt.

För att förhindra tillverkning av piratkopierade produkter arbetar vi bilateralt. Inte minst påverkar vi utvecklingsländer genom den utbildning av policyansvariga personer som PRV bedriver med stöd av Sida och som nu utökas.

På hemmaplan behöver kunskapen hos privatpersoner och företag öka. Om man förstår att förfalskade produkter kan vara farliga och att verksamheten drar undan grunden för framtida arbetstillfällen är jag övertygad om att få vill stödja sådan verksamhet. PRV har därför fått i uppdrag att höja företagens medvetenhet så att de inte säljer förfalskade varor, annonserar på sajter med illegalt material eller på annat sätt stöder intrångsverksamhet. Processen har redan satt igång på många företag, bland annat tack vare den uppförandekod som regeringens rundabordssamtal på upphovsrättsområdet har resulterat i.

Regeringen har också gett Statens medieråd, PRV och Myndighetsnätverket mot piratkopiering i uppdrag att informera konsumenterna. Nyligen skickade Myndighetsnätverket ut ett pressmeddelande om hur man undviker piratkopior i julhandeln. Pressmeddelandet fick stor genomslagskraft. Jag vet att flera informationskampanjer är på gång. Därutöver ska PRV lansera en sajt för lagliga alternativ.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Dessutom vässar vi verktygen för att kunna ingripa mot de som tillhandahåller piratkopierade produkter i Sverige. Vi utreder skärpta straff för de allvarligaste fallen av intrång, och inom Regeringskansliet bereds just nu förslag i ett betänkande om modernare regler för beslag och husrannsakan.

Under våren kommer vi också att i en proposition föreslå att det ska vara möjligt för Tullverket att ingripa mot och förstöra förfalskningar av nationella varumärken som passerar landet, precis som redan gäller för EU-varumärken.


Anf. 105 Jörgen Warborn (M)

Fru talman! Jag vill inleda med att önska statsrådet en riktigt god jul. Det kan tyckas vara lite försenat, men bakgrunden är att jag lämnade in interpellationen redan den 15 november. Som jag beskriver det i interpellationen handlar den om julhandeln och den stora risk man utsätts för av kopierade varor. Så en riktigt god jul till statsrådet och ursäkta att det kommer lite sent!

Detta är ett problem för både konsumenter och producenter. För konsumentens del är det ett problem kanske främst utifrån ett hälsoperspektiv. Där kan det få de värsta effekter.

Om en familj i julhandeln köper leksaker som inte håller tillräcklig kvalitet och inte den standard som svenska, europeiska och internationella företag håller utan är kopierade på ett dåligt sätt, kan leksakerna falla samman och barn kan sätta delarna i halsen eller liknande.

Liknande fall finns på läkemedelsområdet där det finns en hel del piratkopierade läkemedel. I bästa fall kanske läkemedlet inte har någon verkan alls, men i värsta fall behöver någon människa läkemedlet för att hålla sig vid liv. Det här är alltså ett riktigt seriöst och stort problem.

För producenterna är detta också ett problem. Det betyder att företagen tappar i sin försäljning. De får sämre renommé därför att konsumenterna kanske tror att de använder det riktiga företagets produkt. Därmed sänks producenternas försäljning ytterligare. Det kan leda till att de företag som spelar på rätt sida av spelplanen förlorar jobb och intäkter.

Svenskt Näringsliv tog fram en rapport 2015. Man frågade alla börsbolag i Sverige hur utbrett problemet egentligen är. Det visade sig att alla av de intervjuade bolagen menade att de har utsatts för immaterialrättsliga intrång.

Av dessa företag menade 75 procent att förfalskningen kunde medföra en risk för hälsa och säkerhet - tre fjärdedelar av dessa företag vittnar om detta. 73 procent menade att det har ökat under de senaste fem åren, och 80 procent trodde att det skulle öka ännu mer under de kommande fem åren. 80 procent av företagen ansåg att statens insatser för att motarbeta immaterialrättsliga intrång och piratkopiering är otillräckliga. Man anser att regeringen borde göra mer.

Jag tror att det här problemet kommer att fortsätta att öka, precis som indikeras i rapporten. För kanske 10-20 år sedan var det torghandel. Svenskar åkte utomlands och handlade kanske en väska eller tröja som var piratkopierad. Men nu sker all denna handel på internet, och den bara ökar hela tiden. Man har liksom världen som marknad.

Jag välkomnar regeringens insatser på det här området. Men jag tror tyvärr att det är otillräckligt. När vi har den här debatten igen om ett år och följer upp julhandeln 2018 kommer vi att se att piratkopieringen faktiskt har ökat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag ställde två frågor i min interpellation: Vad har regeringen gjort, och vad tänker man göra framöver? Min uppföljande fråga blir naturligtvis: Anser statsrådet att dessa insatser är tillräckliga?


Anf. 106 Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Fru talman! Jag vill börja med att tacka Jörgen Warborn för interpellationen. Den är otroligt viktig och värdefull. Sedan beklagar jag att jag inte kunde besvara den före jul eftersom den i mycket hög grad rör julhandeln. Jag är i riksdagen så ofta jag kan. Bara i kväll har jag glädjen att få svara på fem interpellationer. Det man möjligen kan säga om din interpellation är att den dessvärre är lika aktuell efter jul som den var före jul.

Jag delar helt den beskrivning som du gör av problematiken. Därför känns det angeläget för mig att få redovisa regeringens arbete på området. Det behövs ett intensivt arbete för att vi på ett bättre sätt ska kunna ingripa mot dem som tillhandahåller förfalskade produkter. Det gavs några exempel i debatten, och det finns många fler.

För regeringens del handlar det om att se över straffskalorna för de allvarligaste fallen av intrång. Det handlar också om att noga följa de brottsutredningar som görs och hämta erfarenheter från dem.

Vi har tillsatt en utredning som tittar på frågorna och som ska överlämna sitt arbete den 15 februari. Jag ser såklart fram emot att ta emot den utredningen och arbeta vidare med frågorna. Vi hoppas på en proposition redan under nästa år. Jag noterar att vi är överens om utgångspunkten att våra näringar - inte minst våra kulturella och kreativa näringar - ska få de bästa förutsättningar att växa. Därför är kampen mot dem som inte respekterar rättigheterna otroligt viktig att föra.

Problematiken som beskrivs är i allt väsentligt internationell. Då är det inte så enkelt att man kan lösa den på nationell nivå. Regeringen tar därför varje möjlighet som ges att påverka också andra länder genom bilaterala överläggningar i alla de beslutsrum där det är att möjligt föra fram dessa frågor.

Justitiedepartementet, som är det departement som jag är verksam i, har nyligen träffat en kinesisk delegation och beskrivit de problem som Sverige ser med piratkopiering. Man har i ett samtal fört fram vad man kan göra tillsammans för att minska problematiken.

Så sent som i december fick vi bekräftat från näringslivsrepresentanter i Sverige att EU:s immaterialrättsmyndighet upplever att Kinas ledning på många sätt har ändrat attityd till de här frågorna och tar problemen med piratkopiering på stort allvar.

Det är en utveckling i rätt riktning. Det kommer att ta lång tid. Men vi tror också att Kinas ändrade inställning beror på att landet numera har utvecklats till en sådan nivå att man ser det egna behovet av att dessa rättigheter skyddas om man ska fungera bra på en marknad.

Det var ett exempel. Sverige gör omfattande insatser i biståndsarbetet. Vi har också flera samarbetsavtal. Ett sådant har vi med Indien - för att nämna ytterligare ett exempel. Ska vi åstadkomma en förändring på det här området måste vi lyfta blicken och se att vi är en del av ett mycket större sammanhang, ett internationellt sammanhang.


Anf. 107 Jörgen Warborn (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag är glad över att vi delar problembeskrivning. Det underlättar möjligheterna att komma fram till bra åtgärder. Jag tror tyvärr att dessa åtgärder inte är tillräckliga. Man kommer nog att behöva ta till ännu fler verktyg i verktygslådan för att långsiktigt komma till rätta med problemet.

Utbildning i utvecklingsländerna är jättebra. Det nämndes ett antal länder, och det finns några till på den listan. Det hade varit intressant att höra från statsrådet hur effektiva dessa insatser är på lång sikt. Det gavs ett antal exempel, bland annat Kina. Det är glädjande.

Rundabordssamtalen berör i huvudsak upphovsrättsfrågan, det vill säga den sittning som regeringen har haft med bland annat filmbranschen, telefonoperatörer och andra kreativa näringar. Detta är bra. Problemet är att alla tyvärr inte tycker att det har blivit tillräckligt bra, så alla har inte anslutit sig till att fortsätta att vara med i samtalen eller skrivit under dokumenten. Där finns det mer att göra.

Skärpta straff för upprättshovsbrott och den utredning som väntas komma snart är jättebra. Det har jag debatterat med Morgan Johansson i flera omgångar. Jag är väldigt glad över att regeringen har anslutit sig till den linje som vi inom Moderaterna har drivit.

Att Tullverket ska kunna ingripa mot och förstöra förfalskningar är också jättebra. Men återigen: Jag tycker att detta tyvärr är alltför otillräckligt.

Jag har ett antal olika förslag, några som Moderaterna har fört fram. Jag skulle gärna vilja höra från statsrådet om det är någonting som man kan tänka sig att arbeta vidare med.

Statsrådet själv nämnde ju vilket internationellt problem detta är. Då gäller det att man är med och arbetar i de internationella forum där dessa saker diskuteras. Det finns inom EU ett speciellt forum för detta som heter The EU Policy Cycle for Organized and Serious International Crime. Där finns en del som jobbar med piratkopiering. Om jag har förstått saken rätt - rätta mig gärna om jag har fel - medverkar Sverige inte i det samarbete som gäller just piratkopiering.

Jag tror att det är oerhört centralt för Sverige, för vi är beroende av det immaterialrättsliga skyddet både i dag och framför allt i framtiden. Jag tror att det här problemet kommer att öka, och de svenska företagen förlitar sig i allt större utsträckning på immaterialrättsliga rättigheter.

När det gäller upphovsrättsbrott borde man titta på om det skulle omfattas av ett straffansvar att förmedla betalningar till dem som olagligt tillgängliggör upphovsrättsskyddat material. Man bör alltså följa pengarna och försöka strypa kassaflödet till dessa företag. Det skulle man kunna göra genom exempelvis ett lagförslag.

Vad gäller patentfrågan borde man titta på och helt enkelt utreda i vilken omfattning svenska patent blir föremål för intrång i andra länder. Det har vi inte riktigt kontroll över.

Min fråga i detta anförande blir: Hur ser statsrådet på att komplettera regeringens lista med åtgärder när det gäller några av de förslag som jag har nämnt i dag? Återigen: Jag tror att regeringens egna åtgärder kommer att vara otillräckliga.


Anf. 108 Statsrådet Heléne Fritzon (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag välkomnar naturligtvis alla förslag både i den här debatten och i de sammanhang där vi har anledning att gå vidare med förslag. Utan att värdera dem mer än så i dag vill jag säga att det krävs en mängd olika åtgärder för att vi ska komma till rätta med det problem som tas upp i interpellationen.

Jörgen Warborn nämnde även EU i sitt inlägg. Eftersom detta, som jag redovisade i mitt förra inlägg, i mycket är en internationell fråga är det också i mycket en EU-fråga. I det sammanhanget vill jag nämna en ny förordning för konsumentskyddssamarbetet inom EU, som vi alldeles nyligen har förhandlat fram.

Resultatet av detta är att tillsynssamarbetet mellan medlemsstaterna stärks. Det innebär att vilseledande reklam avseende till exempel varans äkthet är sådant som kan angripas mer effektivt än tidigare. Detta är ett exempel.

I dag kan man säga att immaterialrätten i stor utsträckning är harmoniserad på EU-nivå. Många gånger är det därför som EU-rätten är avgörande för hur svensk lagstiftning både utformas och tillämpas. Om vi ska vara med och påverka innehållet i denna immaterialrättsliga lagstiftning är det viktigt att vi gör det på EU-nivå i förhandlingar i Bryssel.

Regeringen lägger mycket kraft på detta arbete. I vissa fall har vi varit tvungna att invänta EU-domstolens avgörande när det gäller dessa frågeställningar. Men när rättsakterna på EU-nivå sedan är på plats blir det nationella utrymmet för lagstiftningslösningar tydligare. Det får då begränsas till att inkluderas i den gemensamma EU-lagstiftningen.

Jag vet att det kan finnas synpunkter på detta, men man kan säga att bestämmelserna har utformats näst intill ordagrant efter motsvarande bestämmelser i EU-rätten. Sammantaget ger det oss större möjligheter att ingripa mot exempelvis det vi kallar streaming från olovlig källa. Detta har EU-domstolen också klarlagt. I många fall är det tillämpning som vi på olika sätt kan använda oss av för att fokusera på dessa frågor.

Över huvud taget bör vi fokusera på att komma åt dem som tillgängliggör materialet för exempelvis streaming eller på att informera konsumenter för att minska efterfrågan på sådant material. Detta är en viktig del tillsammans med de andra åtgärder som jag har nämnt tidigare under interpellationsdebatten.

Det är en självklarhet att rättighetshavarna ska få betalt för sitt arbete. Man ska inte kunna utnyttja eller streama från sajter som erbjuder filmer, dataspel och böcker utan tillstånd. Det ska bygga på tillstånd och på rättigheter.


Anf. 109 Jörgen Warborn (M)

Fru talman! Jag håller med statsrådet om det sista. Streamingfrågan har jag också debatterat med olika ministrar några gånger. Jag tyckte att statsrådet nu gav ett väldigt tydligt och bra svar om detta, det vill säga att det ska vara förbjudet att streama från olaglig källa.

Det är det inte i lagstiftningen i dag. Åtminstone tror jag inte att det är så. Det är nämligen ganska osäkert hur det är. Det är definitivt olagligt att ladda ned från en olaglig källa, men när det gäller att streama är det kanske tillåtet i dag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är jättebra att statsrådet är tydlig med detta. Jag hoppas att vi kan täta den lucka i lagstiftningen som finns. Lagstiftningen har inte riktigt hängt med här. Förr i tiden laddade man ned, och nu för tiden streamar man. Statsrådet får gärna kommentera hur hon har tänkt att gå vidare med just denna fråga så att vi kan komma till rätta med den.

Jag tror att man gör det lite för enkelt för sig om man hävdar att allt är internationellt. Statsrådet hävdade visserligen inte att allt var internationellt, men att mycket var det. Jag tror att en del är det. Det finns saker som vi kan göra i Sverige också. Straffskalorna är en fråga, men det gäller inte bara straffskalorna i sig. Det handlar om att ge polis och åklagare möjligheter och andra verktyg, vilket jag tycker är bra. Det handlar också om att branschen själv ska sätta in åtgärder. Det handlar dessutom om kommunikationsinsatser, såsom de som nu görs av bland andra PRV.

Alla dessa områden måste man skärpa och öka takten i. Detta menar man också i Svenskt Näringslivs rapport. Det behövs större politisk uppmärksamhet på dessa frågor.

Immaterialrättsintensiva företag står för 30 procent av alla jobb i Sverige, 40 procent av Sveriges totala bnp och 90 procent av all export. Detta är alltså en mycket viktig fråga.

Jag vill avslutningsvis tacka statsrådet för debatten. Det är en första debatt vi har haft i detta ärende. Jag tror inte att det är den sista.


Anf. 110 Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Fru talman! Jag vill inleda med att återgälda tacket. Jag tycker att den här debatten är väldigt värdefull. Det är en stor fråga som vi sannolikt har anledning till att återkomma till.

Jag vill i mitt slutanförande ändå väldigt kort nämna konsumentperspektivet. Det är viktigt att vi hela tiden arbetar med människors attityder kring dessa frågor. Jag tyckte att interpellanten var inne på det i sin interpellation inför julklappshandeln som då pågick. Vi måste även i detta se till att bistå med kunskap och information så att konsumenten är kunnig om frågorna när man kommer till butiken, handlar på nätet eller hur man nu handlar sina varor.

Regeringen har gett ett uppdrag till Statens medieråd, PRV och Myndighetsnätverket att genomföra informationsinsatser gentemot både företagen och allmänheten. Jag är övertygad om att det behövs.

Enligt Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket, vet många konsumenter inte om de köper piratkopierade varor och att de därmed utsätter sig för risker. De vet heller inte vilken bakomliggande verksamhet som de därigenom stöder.

Informationssatsningar tror jag aldrig vi kan få för mycket av i detta avseende. Det måste till en ständig uppdatering om vad som faktiskt finns på marknaden.

Jag välkomnar den fortsatta debatten. Jag hoppas naturligtvis att vi kan se fram emot nästa års julhandel och att vi har utökade möjligheter att då komma åt de här frågorna.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2017/18:162 Piratkopierade varor

av Jörgen Warborn (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Tillverkarna av piratkopierade och illegala produkter är vinnare i julhandeln. Det visade en sammanställning från Patent- och registreringsverket (PRV) 2015. Enligt undersökningen köpte svenskarna piratkopierade kläder, leksaker och kosmetika för drygt 7 miljarder svenska kronor. Den ökade näthandeln var en av anledningarna.

The European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights visade att försäljningen av piratkopierade kosmetikamärken uppgick till 370 miljoner, klädesmärken 6,3 miljarder, spel och leksaker 120 miljoner och sportartiklar 160 miljoner.

Detta påverkar naturligtvis företagens lönsamhet negativt. Även arbetstillfällen går förlorade. PRV menade att enbart klädhandeln beräknades förlora mer än 4 000 jobb per år på piratkopiering. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

  1.  Vad har statsrådet och regeringen gjort för att bekämpa piratkopierade varor och tjänster på den svenska marknaden?
     
  2.  Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska piratkopieringen?