Jämställda pensioner vid skilsmässa

Interpellationsdebatt 28 november 2014
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Interpellation 2014/15:45 Jämställda pensioner vid skilsmässa

av Maria Arnholm (FP)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Mellan 10 000 och 15 000 personer som är 50 år eller äldre går varje år ur ett äktenskap, och över 315 000 pensionärer är frånskilda. Det är därför centralt att pensioner vid skilsmässor hanteras på ett jämställt och förutsägbart sätt. 

Utgångspunkten vid skilsmässa i dag är att makarna delar på värdet av bostaden, bilen och övriga tillgångar, men inte på pensionsbesparingarna. Från detta finns efter regeringens proposition 1997/98:106 och därefter följande riksdagsbeslut ett undantag: privat pensionssparande inräknas sedan den 1 januari 1999 i giftorättsgodset. Att inte en större del av pensionsrättigheterna delas vid skilsmässa får konsekvensen att levnadsstandarden för tidigare makar kan skifta drastiskt om skilsmässan sker senare i livet, men också att parter i ett äktenskap kan undandra förmögenheter från giftorättsgodset genom att växla lägre lön mot högre tjänstepension. 

Det svenska pensionssystemet förvaltas inom ramen för pensionsöverenskommelsen av Pensionsgruppen. Det är en ordning jag och mitt parti värnar och värdesätter. Inom ramen för pensionsöverenskommelsen anser Folkpartiet att en större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa.

Med det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

Avser statsrådet och regeringen att verka för att en större del av pensionen delas vid skilsmässa?

Avser statsrådet, inom ramen för sitt ansvar som övergripande ansvarig för jämställdhetsfrågorna, att ta andra initiativ för att pensionerna ska fördelas mer jämställt mellan män och kvinnor?