Beräkningen bakom fördelningen av kommunmiljarderna

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
Spela video
Laddar...
Laddar {{loadingpercent}}%
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2015/16:231 Beräkningen bakom fördelningen av kommunmiljarderna

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen och allianspartierna har under hösten ingått en migrationsuppgörelse. I den ingår ett tillskott till kommuner och landsting som ska fördelas enligt vissa principer. De principerna är regeringen och allianspartierna överens om. Enligt kammarens planering ska riksdagen ta ställning till propositionen 2015/16:47, Extra ändringsbudget för 2015, den 9 december 2015.

På regeringens hemsida har man kunnat ta del av en preliminär fördelning av stödet till kommuner och landsting. Där framgår exempelvis att Kristianstads kommun enligt regeringens beräkning kommer att få 62,6 miljoner kronor (753 kronor per invånare). Den exakta beräkning som ligger till grund för fördelningen framgår dock inte.

Jag har via riksdagens utredningstjänst (RUT) begärt att få ta del av beräkningen. Det svar som RUT har fått från regeringen är att beräkningarna inte lämnas ut, eftersom de betraktas som arbetsmaterial.

Med anledning av detta vill jag fråga finansministern:

 

  1.  Anser inte finansministern att riksdagsledamöter bör få tillgång till de beräkningar som ligger till grund för regeringens beslut om fördelning av medel till kommuner och landsting?
  2.  Om finansministern inte anser det, hur menar ministern då att riksdagen ska kunna utöva sin kontrollmakt fullt ut?