Alkobommar i hamnar

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
Spela video
Laddar...
Laddar {{loadingpercent}}%
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 11 december 2015

Interpellation: Alkobommar i hamnar

Interpellation 2015/16:222 Alkobommar i hamnar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Bland fordonen som varje dag rullar ut från svenska färjeterminaler är det omkring dubbelt så vanligt med rattfylleri jämfört med den befintliga trafiken. I genomsnitt är en bilist av 500 rattfull, vilket motsvarar ca 0,2 procent av trafiken. En av fem dödsolyckor är alkoholrelaterad. Knappt två år efter den svåra olyckan med en berusad lastbilschaufför som 2004 krävde fem människors liv i Skåne sattes Sveriges första alkobom upp i Trelleborgs hamn. Sedan dess har även försöksprojekt genomförts i Ystads hamn, Göteborgs hamn och Frihamnen i Stockholm. Försöken visar att antalet onyktra förare minskar markant med genomförda nykterhetskontroller. Flera andra EU-länder har följt försöksverksamheten i Sverige och har visat stort intresse. Riksdagen har även gett regeringen till känna att alkobommar ska sättas upp vid landets hamnar. Trots det går arbetet att implementera beslutet långsamt.

Trafikverket har på regeringens uppdrag utrett frågan. Utredningen pekar på att det finns problem med att sätta upp alkobommar och kontrollera nykterheten. Kritiken bottnar i att de både tar tid och fysisk plats i anspråk i hamnarna där utrymmet kan vara begränsat. Jag anser inte att det är hållbara argument eftersom många hamnar fortfarande har kvar sina gamla kontrollområden, vilka kan användas för ändamålet.

Alkobommar är ett effektivt sätt att hindra onyktra förare som annars skulle fortsätta köra i trafiken. Dessutom har de en viktig avskräckande effekt. Sedan försöksprojekten inleddes har antalet onyktra förare mer än halverats. Riksdagen har gett regeringen till känna att bommar ska sättas upp, och jag anser att det är hög tid att respektera beslutet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Avser statsrådet att följa riksdagens beslut att sätta upp alkobommar i svenska hamnar?