Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Debatt om förslag 17 december 2014

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 62 Kenneth G Forslund (S)

Herr talman! Utrikesutskottet har i behandlingen av den här propositionen från regeringen bjudit in försvarsutskottet i riksdagen till att samverka i ett så kallat sammansatt utskott, utrikes- och försvarsutskottet. Så är det när vi behandlar det här ärendet om det svenska deltagandet i EU:s operation Atalanta. Så är det också i nästa ärende i debatten som handlar om Sveriges deltagande i RSM i Afghanistan.

Bakgrunden till Operation Atalanta, som är en marin operation utanför Somalias kust, är ursprungligen en förfrågan, ett önskemål, från FN:s livsmedelsprogram och Internationella sjöfartsorganisationen. Man frågade om hjälp med att skydda de transporter av humanitär hjälp som FN skulle ha fram till Somalia.

Det farvatten som vi pratar om i det här fallet är väl känt för piratdåd. Det förekommer pirateri, gisslantagningar, rån och en lång rad andra aktiviteter som är kriminella och i ett antal fall också har haft dödlig utgång för både pirater och angripna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Vi kan konstatera, över åren som de här operationerna har pågått, att antalet piratöverfall kraftigt har minskat. Man har lyckats åstadkomma en höjd säkerhet för de transporter som sker i det här farvattnet. Jag har noterat att en del av de övergrepp och rån som fortfarande förekommer sker mot fartyg som av olika skäl väljer att inte gå i de konvojer som arrangeras av de militära marina trupper som finns på plats för att genomföra det här uppdraget.

Vi kan också se hur situationen i Somalia humanitärt har utvecklats under den här tiden. Det här hänger nämligen ihop. Att det finns pirater handlar om situationen på land och även till sjöss. De som vill ägna sig åt och försöker skapa sig ett uppehälle genom fiske har en väldigt svår situation. Det är en fattigdom som finns i bakgrunden och som driver människor till att delta i de här piratligorna. Vi kan konstatera att detta, tyvärr, genom åren har varit oerhört lukrativt, åtminstone för några få av dem som har deltagit och organiserat det.

Därför är den här insatsen viktig och riktig för att man ska få rätsida på sjöröveriet men också för att man ska få rätsida på situationen på land i Somalia. Jag vill hävda att den har varit framgångsrik. Därför är det viktigt att den fortsätter.

Det är bra att Sverige nu återigen kommer att delta i den, den här gången tillsammans med Holland. Det är 60 svenska militärer som kommer att delta. Och det finns en möjlighet att sända ytterligare 100 militärer till deras stöd, om så skulle behövas för att evakuera dem i en krissituation.

Jag kan också konstatera att det i behandlingen i sammansatta utrikes- och försvarsutskottet råder total enighet om att Sverige ska delta i detta. Det känns extra glädjande att ha en sådan total enighet. Jag tycker att det är viktigt när Sverige sänder ut personal av olika slag - vare sig de är militärer eller civila - att den enigheten finns och att personalen kan känna det stödet från och den förankringen i den svenska riksdagen, där besluten om deltagandet i den här typen av internationella uppdrag alltid ska fattas.

Det är också viktigt att understryka att det här uppdraget vilar på ett beslut i FN och att det alltså finns ett FN-mandat till grund för det. Det är en annan viktig grund för att fatta sådana här beslut i Sveriges riksdag, tycker jag.

Avslutningsvis, herr talman, vill jag tacka samtliga i sammansatta utrikes- och försvarsutskottet för ett gott samarbete kring det här betänkandet och den här frågan. Med det vill jag yrka bifall till förslaget i betänkande UFöU1.


Anf. 63 Hans Wallmark (M)

Herr talman! Det här betänkandet handlar om att göra skillnad. Det handlar om att svenska kvinnor och män är med om att göra skillnad. Sverige kommer under högst fyra månader under 2015 att ställa en väpnad styrka till förfogande för EU:s marina operation Atalanta, och det blir fjärde gången enheter från Försvarsmakten deltar i operationen. Även Kustbevakningen har vid två tillfällen bidragit till Atalanta.

Denna gång utgörs den svenska styrkan av ett styrkehögkvarter bestående av en styrkechef och stabsofficerare, två helikoptrar samt två stridsbåtar med besättning. Bidraget beräknas sammanlagt uppgå till ca 60 personer och kommer att baseras ombord på ett nederländskt fartyg. Den totala ramen kan uppgå till 160 personer i händelse av att det skulle finnas förstärkningsbehov och oförutsedda evakueringsbehov.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Syftet med Operation Atalanta är precis som sammansatta utskottets ordförande nämnde att skydda humanitära hjälpsändningar till Somalia samt förhindra och bekämpa det sjöröveri som plågar kusten utanför Somalia. Insatsen genomförs med ett starkt FN-mandat - FN:s säkerhetsråd har antagit ett antal resolutioner där man uppmanar stater och organisationer att bidra till skyddet av hjälpsändningar och kampen mot pirater.

Somalia har länge varit ett utsatt land på många sätt. Landet saknade en centralregering mellan 1991 och 2012 och präglades av ett utdraget inbördeskrig. Den politiska instabiliteten har medfört att pirater har kunnat etablera baser utifrån vilka de har genomfört kapningar och attacker mot handelssjöfarten i en av världens viktigaste sjöleder. Operation Atalanta har, tillsammans med handelssjöfartens egna skyddsåtgärder, gjort att sjöröveriet har minskat betydligt på senare år. För att lösa situationen på lång sikt måste det dock till en stabil politisk situation och en centralregering som har kontroll över det egna territoriet.

Herr talman! Den humanitära situationen i Somalia bedöms i dagsläget vara en av de svåraste i världen. Under 2014 beräknas 3,2 miljoner människor i Somalia vara i behov av humanitär hjälp. Vid sidan av deltagandet i den militära insatsen Atalanta bedriver Sverige ett långsiktigt utvecklingsarbete i Somalia. I juni antog alliansregeringen en ny femårig resultatstrategi för samarbetet med Somalia som uppgår till 300 miljoner kronor per år. Fokus för strategierna är mänsklig säkerhet och försörjning, demokrati och mänskliga rättigheter samt hälsa och jämställdhet. Det långsiktiga målet är att skapa stabilitet och stärka landets förmåga att stå emot framtida kriser.

Herr talman! I dag kan vi skönja positiva tecken när det gäller den politiska situationen i Somalia; det finns en ökad stabilitet i landet och en mer legitim regering. Fortfarande återstår dock stora utmaningar. Inte minst gäller det hotet från terrorgruppen al-Shabab, som fortfarande utgör en betydande utmaning i de södra och centrala delarna av Somalia. al-Shabab är en del av hela det komplex av terrororganisationer som verkar i Mellanöstern och Nordafrika. De medverkar till destabilisering av regionen de verkar i men utgör även en grogrund för export av extremism och terrorism till Europa. Den här formen av terrorism, som lockar till sig anhängare även från länder som Sverige, är ett gissel.

Herr talman! Det svenska bidragen till Operation Atalanta är bra exempel på att Sverige genom att använda sin specialkompetens har kunnat göra en reell skillnad. Ett annat exempel är det underrättelseförband Sverige kommer att skicka till Mali efter årsskiftet, där Sverige bidrar med kompetens och teknologi som är mycket viktig och efterfrågad och som skapar ett stort mervärde. Jag anser att det är den vägen Sverige bör prioritera när vi bestämmer i vilka insatser vi som land bör delta i framtiden - och på vilket sätt Sverige ska delta. Vi ska använda den specialkompetens och teknologi den svenska Försvarsmakten besitter för att göra internationella operationer runt om i världen mer effektiva och mer ändamålsenliga.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Det svenska deltagandet i Operation Atalanta är en del i en lång rad svenska insatser för fred och säkerhet runt om i världen under efterkrigstiden. Det är en tradition vi ska vara stolta över och vårda tillsammans. Inte minst ska vi vara tacksamma mot de tiotusentals svenska män och kvinnor som under årens lopp gjort fredsfrämjande insatser, ofta med stor risk för eget liv och egen hälsa. I och med insatsen utanför Somalias kust gör Sverige skillnad i världen - för demokrati, för utveckling och för människors rätt att leva i trygghet och under drägliga livsvillkor.

Herr talman! I samband med att kammaren senast hade att besluta om bidrag till Operation Atalanta hade jag förmånen att sitta ordförande i dåvarande sammansatta utrikes- och försvarsutskottet. Jag har för avsikt att avsluta mitt anförande på precis samma sätt som då.

Det kan bli skarpt läge. Vi har, som landets främsta politiska företrädare i riksdagen, genom vårt bifall axlat ansvar för den här insatsen. Den utförs av duktiga kvinnor och män. Sveriges insats i Operation Atalanta är i de nödlidandes intressen, och det är i vårt lands intresse samt en del av det internationella ansvar som visas inom ramen för EU:s gemensamma insatser.

(Applåder)


Anf. 64 Roger Richtoff (SD)

Herr talman! Jag börjar med att yrka bifall till förslaget i betänkande UFöU1.

Det tal på sex minuter jag hade tänkt framföra är minskat till ett minimum, även om ni kommer att bli besvikna över detta faktum. Jag tycker att de tidigare talarna har hållit utmärkta anföranden, och jag tänker inte sitta och leta efter ytterligare argument. Jag kan notera att Hans Wallmark har uttryckt sin tacksamhet för bland annat min tidigare gärning. Det var dock utanför kammaren, och vi får se om det blir samma tacksamhet framöver.

De föregående talarna har alltså gjort en utmärkt beskrivning av situationen.


Anf. 65 Pernilla Stålhammar (MP)

Herr talman! FN:s säkerhetsråd har gett EU:s marina operation Atalanta nödvändigt mandat, och Miljöpartiet menar att det är en viktig insats för den svåra humanitära situation Somalias befolkning står inför. Under 2014 beräknas ca 3,2 miljoner människor i Somalia vara i behov av humanitär hjälp. För ca 870 000 är behovet akut. Det finns i dag 1,1 miljoner internflyktingar i Somalia och ca 1 miljon somaliska flyktingar i regionen. Över 200 000 barn under fem år uppskattas vara akut undernärda.

Herr talman! I det fortsatt instabila säkerhetsläge och politiska läge som råder i Somalia utgör sjöröveri alltjämt en potentiell risk för den internationella sjöfarten. Utbredd fattigdom, långvarig konflikt och långvarig avsaknad av en fungerande centralregering som kan hantera säkerhetssituationen, skydda landets kust samt garantera lag och ordning har bidragit till att sjöröveri är en fortsatt potentiell och betydande inkomstkälla för olika kriminella grupperingar i Somalia.

EU:s och andra länders fiskeflottor har anklagats för att under många år ha deltagit i det illegala och oreglerade fisket samt i förgiftningen av Somalias kust genom dumpning av radioaktivt och giftigt avfall. Det har reducerat fiskbeståndet och inkomstmöjligheterna för somaliska fiskare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Herr talman! EU drar slutsatsen att det vid sidan av omvärldens fortsatta ansträngningar att eliminera sjöröveriets landbaserade grundorsaker finns behov av att upprätthålla Atalantas närvaro på medellång sikt. För att varaktigt komma till rätta med problemen krävs en lösning på konflikten i Somalia som möjliggör ett effektivt samhällsstyre och förbättrade försörjningsmöjligheter för befolkningen.

Ur ett grönt perspektiv är det oerhört viktigt att Sverige utnyttjar sitt EU-medlemskap för att se till att organisationen för en konsekvent och samstämmig politik. Det kan inte vara så att EU:s kortsiktiga fiskeripolitik senare leder till att EU tvingas binda upp betydande resurser för lång tid framöver för att komma till rätta med ett problem som EU bidragit till. Vi hade önskat att EU i sitt direktiv skulle ha tagit större ansvar för utvecklingen i regionen och sett till att Atalantainsatsen även givits resurser att stävja tjuvfiske och freda Somalias territorialvatten från utländsk rovdrift.

Herr talman! Med detta sagt vill jag betona Miljöpartiets stöd till insatsen men även understryka vikten av att se problematiken med sjöröveriet ur ett brett perspektiv.

Därmed vill jag yrka bifall till utskottets förslag i betänkandet.


Anf. 66 Kerstin Lundgren (C)

Herr talman! Mycket har redan sagts om ett betänkande som vi är helt eniga om i det sammansatta utskottet. Det är den fjärde insatsen sedan december 2008, alltså EU:s marina insats för att avvärja, förebygga och bekämpa väpnat rån utanför Somalias kust samt skydda humanitära hjälpsändningar. Det finns ett tydligt folkrättsligt mandat, nu som tidigare, nämligen säkerhetsrådets beslut, och det finns den somaliska regeringens beslut.

Insatsen handlar även om att skapa förutsättningar för utveckling i ett hårt drabbat område, i en hårt drabbad region. Det rör sig, som sagt, om högst fyra månader 2015. Insatsen beräknas inledas i februari 2015, och om det värsta skulle hända finns ett mandat för sammantaget 160 personer som ska kunna göra en insats.

Det stärker EU:s krishanteringsförmåga. Det är inte alltid vi är eniga i kammaren om insatser som stärker just EU och EU:s krishanteringsförmåga, men jag noterar att vi alla är överens om den här insatsen. Det är bra. Det gör det möjligt att göra mer på Afrikas horn, ett område hårt drabbat av många olika konflikter och av många problem.

Det är som alltid ett betydande ansvar när vi fattar den här typen av beslut, att sända kvinnor och män till insatser utanför Sveriges gränser för att göra skillnad i fredens och utvecklingens tjänst. Jag vill, precis som andra, rikta ett tack till dem som är beredda att ställa upp och därmed göra insatsen möjlig. Tack också till deras familjer.

Med det, herr talman, yrkar jag bifall till utskottets förslag i betänkandet.


Anf. 67 Allan Widman (FP)

Herr talman! Låt mig inleda med att säga till ordföranden i det sammansatta utskottet, Kenneth G Forslund, att även vi är tacksamma för det samarbete som varit, och vi är tacksamma för den inbjudan som utrikesutskottet alltid ger försvarsutskottet när det kommer till internationella insatser. Det medger, tror jag, att fler perspektiv anläggs på dessa komplexa och många gånger viktiga beslut.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Det är som sagt fjärde gången som vi nu beger oss till dessa farvatten. Det är värt att notera att en sådan uthållighet, en sådan långsiktighet, är ägnad att successivt åstadkomma en högre effekt av de bidrag vi gör i Adenviken och i delar av Indiska oceanen. Vi lär oss undan för undan, och därmed blir vi bättre på att utföra vårt arbete.

Den här gången skickar vi helikoptrar. De är alltid värdefulla i alla internationella operationer. Vi skickar därtill stridsbåtar, stridsbåt 90. En lustighet i sammanhanget är att både det största örlogsfartyg som Sverige har, nämligen Carlskrona, och de minsta plattformarna som finns i marinen, våra stridsbåtar, nu har varit i Adenviken.

Det är lugnare vatten i området i dag än för bara några år sedan, men det är viktigt att komma ihåg att den grundläggande problematiken av osäkerhet och fattigdom, det som ger sjöröveriet och annan brottslighet i området dess näring, fortfarande kvarstår. Därför är det viktigt att vi kommer dit och motverkar dessa krafter.

Jag vill gärna instämma i de tack som många talare riktat till den personal som nu ska utföra uppdraget och till deras anhöriga. Det är på sin plats att påminna om att det bara är under förutsättning att vi utvecklar omhändertagandet och stödet till den militära personalen och deras anhöriga som internationella operationer av det här slaget i fortsättningen kommer att kunna bli möjliga.

Med det, herr talman, yrkar jag bifall till utskottets förslag.

(Applåder)


Anf. 68 Hans Linde (V)

Herr talman! Vänsterpartiet stöder regeringens förslag att Sverige nästa år ska delta i EU:s marina operation Atalanta utanför Somalias kust. Jag vill, likt många tidigare talare, inleda med att tacka de svenska män och kvinnor som kommer att möjliggöra att insatsen kan genomföras i verkligheten genom att de på plats deltar i arbetet.

Jag skulle dock vilja använda en liten stund till att motivera Vänsterpartiets ställningstagande, varför vi väljer att stödja regeringens förslag. När Vänsterpartiet tar ställning till svenskt deltagande i internationella insatser gör vi det utifrån två grundläggande kriterier: för det första att det finns ett tydligt FN-mandat och för det andra att det finns verkliga förutsättningar för att Sveriges insats ska kunna bidra till fred, säkerhet och en förbättrad situation för civilbefolkningen.

I fallet Atalanta är båda dessa kriterier tydligt uppfyllda. Det finns ett glasklart FN-mandat, och det är uppenbart att Atalanta sedan den inleddes 2008 har förbättrat situationen för civilbefolkningen i Somalia. Tack vare Atalanta har FN:s livsmedelsprogram bara under 2013 kunnat leverera humanitärt stöd till 1,76 miljoner somalier. Utan den insats som Atalanta gjort tidigare skulle oerhört många somaliska kvinnor och män, barn och gamlingar inte ha fått den hjälp och det stöd som de är beroende av för sin överlevnad.

Jag tycker dock att det är viktigt att i sammanhanget understryka att även om Atalanta gör en helt avgörande insats för att den humanitära hjälpen ska nå fram kommer Atalanta inte att ensamt kunna lösa de stora utmaningar som Somalia fortfarande står inför. Sjöröveriet runt Afrikas horn är fött ur djup fattigdom och ur en utfiskning av de somaliska vattnen, vilket kunnat pågå under lång tid. Sjöröveriet är också fött ur dumpningen av giftavfall i regionen, vilket slagit sönder många människors möjlighet att få en vanlig försörjning. Vi kan dessutom se att det mer än decennielånga inbördeskriget i Somalia slagit sönder samhällsstrukturer och alla former av rättsstat.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Även om det som sker i Somalia på många sätt är ett inbördeskrig har vi samtidigt kunnat se hur Somalia blivit skådeplats för konflikter mellan regionala makter. Vi har kunnat se hur regimerna i Etiopien och Eritrea använt Somalia som slagfält för att få en välvilligt inställd regim i Mogadishu och hur Somalia blivit slagfält i det så kallade kriget mot terrorismen.

Flera talare har nämnt al-Shabab, en organisation som begått fruktansvärda övergrepp, i synnerhet mot andra somalier. Samtidigt har vi kunnat konstatera att de svar som omvärlden gett på al-Shababs övergrepp i vissa fall också varit kantade av övergrepp.

USA:s bombanfall och användning av drönare i regionen har också resulterat i övergrepp och i att civila har dödats.

Avslutningsvis vill jag säga att fred i Somalia nu kräver att omvärlden sätter sin solidaritet med det somaliska folket allra främst och att vi tillsammans på flera olika områden arbetar gemensamt för en bred freds- och försoningsprocess. Då kan vi verkligen lägga grunden för en långsiktig fred på Afrikas horn och inte bara i dag och under kommande tid kunna säkra humanitära insatser.


Anf. 69 Sofia Damm (KD)

Herr talman! Riksdagen har i dag att behandla förslaget om ett fortsatt svenskt deltagande i EU:s marina insats operation Atalanta. Sverige kan inte blunda när svåra konflikter bryter ut i omvärlden. Därför bidrar vi även fortsatt i internationella fredsbevarande operationer. Det är en linje som vi kristdemokrater starkt stöder och alltjämt driver.

Utskottet understryker att det måste finnas ett tydligt folkrättsligt mandat för svenskt deltagande i ljuset av resolutioner i FN:s säkerhetsråd och den somaliska regeringens samtycke till insatsen. Utskottet konstaterar att behovet av att sända humanitär hjälp med sjötransporter till Somalia fortfarande är omfattande.

Herr talman! Syftet med operation Atalanta är att förhindra piratattacker mot FN:s livsmedelsprogram och mot handelssjöfarten samt att stävja piratattacker i Adenviken och Indiska oceanen. 33 000 handelsfartyg går genom Adenviken varje år.

Sjöröveriet och plundringarna är ytterst allvarliga företeelser. Skepp som intas samt besättningar, fartyg och laster som det utkrävs lösen för - allt detta är delar i den organiserade brottslighet som insatsen ska förhindra.

Utskottet noterar att den humanitära situationen i Somalia har förbättrats något under senare år. Men fattigdomen är fortsatt mycket omfattande, och säkerhetsproblem kvarstår. Vissa delar av landet kontrolleras fortfarande av den islamistiska väpnade terrorgruppen al-Shabab, vilket har nämnts här tidigare. De humanitära behoven i Somalia kräver även framöver ett omfattande engagemang från omvärlden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Uppdraget för de kvinnor och män som ingår i operation Atalanta är att eskortera olika skepp och därmed föra dem säkert genom västra Indiska oceanen förbi Afrikas horn. För ett land som inte har haft ett fungerande styre på 20 år är insatsen livsnödvändig, bland annat för att hjälpen - FN:s livsmedelsprogram World Food Programme - ska kunna nå fram.

Vi vet att det, tack vare att vi finns där och att insatsen utförs, har lugnat ned sig i området. Det är inte längre så attraktivt att försöka ta gisslan och kräva lösen för lastfartygen. Vi har gjort skillnad. Utöver operation Atalanta bidrar Sverige på andra sätt för att kämpa mot fattigdom och förtryck i Somalia. Sveriges övergripande biståndsstrategi för Somalia fokuserar på att bygga institutioner för samhällsstyrning och demokrati och att bidra till jobbskapande, främst genom stöd till ungdomars och kvinnors entreprenörskap.

Herr talman! I dag fattar riksdagen beslut om fortsatt svenskt deltagande i operation Atalanta. Totalt sett handlar det om att ställa en svensk väpnad styrka till förfogande bestående av högst 160 personer under högst fyra månader. Avsikten är att det svenska deltagandet i insatsen ska inledas om två månader, i februari 2015. Insatsen är vårt bidrag till att försöka skapa bättre villkor för hårt utsatta människor. De kvinnor och män som sänds ut för att medverka till att göra skillnad har vårt fulla stöd, och vi är otroligt stolta och tacksamma över den kompetens som de bidrar med.

Det är viktigt att betona att den här typen av insats är förenad med risker, som Hans Wallmark tidigare var inne på, och vi har som politiska företrädare i riksdagen ansvar för denna insats. Kristdemokraterna är beredda att axla detta ansvar, och jag yrkar därför bifall till förslaget i utskottets betänkande.

(Applåder)


Anf. 70 Alexandra Völker (S)

Herr talman! Mycket klokt har redan sagts om operation Atalanta, och dess betydelse har tydligt framgått i debatten.

Operationen som upprättades år 2008 är den första marina operation som genomförs inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Operationen har folkrättsligt stöd att ingripa mot sjörövare på internationellt vatten och på somaliskt territorium, inklusive Somalias territorialhav och inre territorium.

Det folkrättsliga stödet som beslutats av FN:s säkerhetsråd är en förutsättning för det svenska deltagandet.

Sverige har tidigare deltagit i operation Atalanta vid tre tillfällen. Första gången var under perioden maj-september 2009, då man deltog med korvetter samt ett stödfartyg. Andra gången var under perioden maj-november 2010, då man deltog med HMS Carlskrona med bland annat en säkrings- och bordningsstyrka. Samtidigt hade Sverige under de första fyra månaderna ledningsansvaret över Atalantas styrkehögkvarter och bidrog under perioden även med en helikopterenhet. Tredje gången var under perioden april-augusti 2013, då bidraget utgjordes av HMS Carlskrona med ombordplacerad helikopter, säkrings- och bordningsstyrka samt sjukvårdsenhet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svenskt deltagande i Europeiska unionens marina operation (Atalanta)

Vid två tillfällen, under 2010 och hösten 2012 till våren 2013, har sjöövervakningsflygplan från Kustbevakningen också deltagit i operationen.

Sedan 2011 deltar Sverige med cirka fem stabsofficerare till Atalantas operativa högkvarter i Northwood.

Den här gången sker insatsen i samarbete med Nederländerna. Den operation som nu föreslås ska genomföras under högst fyra månader under våren 2015. Förutsättningen är, som tidigare nämnts, att det fortsatt finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av FN.

Det svenska bidraget utgörs, som tidigare har nämnts, av ett styrkehögkvarter bestående av en styrkechef och ca 20 stabsofficerare, två helikoptrar av typen helikopter 15 samt två stridsbåtar med besättning. Bidraget till operationen placeras ombord på ett nederländskt fartyg och kan komma att uppgå till ca 60 personer. Därutöver ingår i den begärda personalramen om högst 160 personer resurser för förstärkning och oförutsedda evakueringsbehov.

Det samarbete som genomförs är av nydanande karaktär och anpassat efter insatsens behov. Det gör att vi kan gå mer kustnära, vilket också är en del av det förändrade mandatet.

Nederländerna kommer bland annat att bidra med specialutbildade soldater som är tränade i och har mandat att utfärda så kallade opposed boardings. Det höjer kapaciteten på insatsen. Det innebär att det kommer att vara en svensk besättning på ett nederländskt fartyg med nederländska specialutbildade soldater.

Genom att samarbeta tar vi således del av varandras styrkor och kan genomföra en mer effektiv insats. Det ser vi socialdemokrater som en positiv och viktig utveckling.

Herr talman! För oss socialdemokrater och för samarbetsregeringen är det viktigt att den utrikespolitik som förs är en feministisk sådan. Därför är det viktigt att 1325-frågorna prioriteras. Vi ser därför positivt på att all personal som ska delta i insatsen ingår i en grundutbildning som genomförs av särskilt utbildad personal utifrån ett fastställt utbildningspaket - Genderforce.

Därtill genomförs en särskild chefsutbildning och träning i samband med förberedelserna samtidigt som 1325-aspekterna integreras i det löpande stabs- och planeringsarbetet inom operationen. Det innebär bland annat att det under planeringen av insatsen genomförs en genderanalys. Då vi samarbetar med Nederländerna har samverkan även skett med dem när det gäller att säkerställa dessa aspekter. Det är någonting som vi socialdemokrater tycker är oerhört positivt.

Herr talman! Slutligen vill jag säga att när Sverige nu deltar i insatsen kan vi vara stolta över de kompetenta män och kvinnor som deltar, precis som vi kan vara mycket stolta över de kompetenta män och kvinnor som har deltagit i de tidigare insatserna.

Jag yrkar bifall till förslaget.

(Applåder)

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 16.)

Beslut

Sverige deltar i marin insats utanför Somalias kust (UFöU1)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag att Sverige ska delta i EU:s marina insats Atalanta. Det är en militär insats som arbetar med säkerheten utanför Somalias kust. Cirka 60 svenskar ska delta i en väpnad styrka, i högst fyra månader under 2015. Om det behövs ska Sverige tillfälligt kunna förstärka insatsen till högst 160 personer. Det finns ett stort behov av att humanitär hjälp till Somalia kan skickas dit med båttransport, menar riksdagen. Därför är det viktigt att höja säkerheten i farvattnen utanför Somalia.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.