Avtackning

Avtackning 15 december 2017
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 2

Anf. 72 Talman Urban Ahlin

Avtackning

Ärade ledamöter! Så här långt in i valperioden vet ni vad jag som talman tycker är viktigast. Den viktigaste delen i mitt talmansuppdrag är att ge er ledamöter bästa möjliga förutsättningar att forma och få ut er politik. Tillsammans med gruppledarna och förvaltningen skruvar vi på debattformer, ser över arbetssätt, effektiviserar och försöker att modernisera.

Under valperioden har vi bland annat tagit bort uppresningarna vid voteringarna och ändrat formerna för statsministerns frågestund, och vi har också ändrat formerna för den vanliga frågestunden. Jag hoppas ni har noterat att det är fler ledamöter än tidigare vid frågestunderna och att det är fler ledamöter än tidigare som också har möjlighet att få ställa sin fråga. Vi har gjort de aktuella debatterna aktuella på riktigt.

Nytt för i år är att vi har gjort om debatterna för utgiftsområdena. Vi har helt enkelt lagt upp planeringen på ett helt annat sätt. Det innebär att varje utskott redan före sommaruppehållet fick en preliminär debattdag att utgå från i sin egen planering. Upplägget har gjort att vi har kunnat sprida utgiftsdebatterna bättre på flera dagar och inte behövt debattera stora politikområden på sena kvällar. Det har varit gott om sena sammanträden i den här kammaren tidigare. Men i dag, den 15 december, är alla ärenden färdigdebatterade och beslutade utan att en enda utgiftsdebatt slutat senare än halv tio på kvällen. Det är helt unikt.

Varför gör vi alla de här förändringarna? Naturligtvis är det för att sätta er ledamöter i centrum och ge er möjligheter att debattera på bästa sätt och också under lite mer rimliga tider. Vi försöker att med små men smarta justeringar göra riksdagen till en ännu mer politisk arena.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Avtackning

Det är nu sista gången kammaren i den här sammansättningen skiljs åt för ett juluppehåll. Det kommer att bli intensiva dagar i vår och i sommar. Det som nu ligger framför oss är själva nerven i vår verksamhet som politiker: valrörelse och möten med väljare. Sedan kommer valdagen - manifestationen av vår demokrati.

Vi i riksdagen kommer också att fira demokratin extra mycket. År 2018 inleds riksdagens högtidlighållande av att det är hundra år sedan demokratins genombrott i Sverige. Jag hoppas och tror att ni alla vill ta en aktiv del i det firandet.

Ärade ledamöter! Det finns en person här i kammaren i dag som jag vill rikta några särskilda ord till.

Åsa Romson har under sin tid i riksdagen bland annat varit ledamot av miljö- och jordbruksutskottet. Var annars? Att hon satt i just det utskottet hade jag nästan vågat gissa utan att titta i mina papper! Hon har också varit ordförande i EU-nämnden, och självklart känner vi ju Åsa Romson även som språkrör för Miljöpartiet, som klimat- och miljöminister och som vice statsminister.

Klimat- och miljöfrågorna går naturligtvis som en grön tråd genom Åsa Romsons politiska engagemang och person. Naturen lyfter Åsa Romson ofta fram politiskt, men det är också där hon gärna befinner sig: på cykel eller på långfärdsskridskor, till exempel.

Det globala perspektivet är en självklarhet för en klimatengagerad politiker som Åsa. Hon har varit lokalt aktiv som gruppledare för sitt parti i Stockholm. Under sin tid som Stockholmspolitiker var hon pådrivande för miljöfrågor och trängselavgifter.

Språnget kan tyckas stort mellan Stockholmsfrågorna och Parisavtalet, som hon förhandlade och skrev under för Sveriges räkning - men det är samma driv och kunskap som ligger bakom de båda.

Åsa Romson är en skicklig och målmedveten förhandlare. Hon spelade en viktig roll under klimatförhandlingarna i Paris när hon medlade i frågor om klimatanpassning, vilket utgjorde en nyckelroll i förhandlingarna och en pusselbit i grunden till ett avtal som blev så ambitiöst och bra.

Åsa Romson arbetade inte bara genom kontakter, ett vinnande sätt och engagemang; hon var också en politiker som inte bara litade till tjänstemännens kunskaper under internationella klimatförhandlingar. Många gånger kunde hon lika mycket eller till och med mer. Och det får väl erkännas att inte många av oss har disputerat i miljörätt.

Det är lätt att prata om Åsa Romson som en orädd och målinriktad politiker som aldrig har tvekat att ta debatten. Engagemanget har jag nämnt, men jag vill också framhålla ett par egenskaper som många menar präglar Åsa. Det är värme och omtanke om andra - nog så viktigt i politikens värld.

Åsa Romson har nu lämnat riksdagen, men hon har inte lämnat miljöfrågorna. Som miljörättslig och miljöpolitisk expert vid IVL Svenska Miljöinstitutet ska hon forska och utveckla arbetet med hållbara städer. Jag har svårt att tänka mig en bättre rekrytering till det uppdraget.

Jag vill tacka dig för dina insatser som riksdagsledamot, Åsa, och önska dig fortsatt lycka till i ditt nya uppdrag.

(Applåder)

Jag vill också säga några ord om tre ledamöter som har avgått från uppdraget men som inte har möjlighet att vara här i dag. Jag vill naturligtvis ändå uppmärksamma deras gärning i riksdagen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Avtackning

Wiwi-Anne Johansson har varit riksdagsledamot sedan 2006. Också hon har varit ledamot i miljö och jordbruksutskottet. Wiwi-Anne har även varit ledamot i socialförsäkringsutskottet. Med en bakgrund som journalist har hon förstås drivit frågor om media och kultur men också miljö och klimat liksom ökad jämlikhet och förbättrade förutsättningar för ensamstående och sjukskrivna. Hon har varit sitt partis talesperson först i miljöpolitiken och sedan i socialförsäkringsfrågor.

Vi har här i riksdagen sett Wiwi-Anne som en stark person som står upp för det hon tror på, men där finns också en pragmatisk ådra för att komma framåt i politiken. Tack, Wiwi-Anne, för din tid i riksdagen!

Stig Henriksson har sedan 2014 varit riksdagsledamot och ledamot av försvarsutskottet. Där har han hållit alliansfrihetens fana högt och varit sitt partis försvarspolitiske talesperson. Han har också arbetat i det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet.

Stig beskrivs ofta som en både lågmäld och frispråkig person men också som humoristisk och ibland underfundig i både diskussioner och debatter. Kanske var det dessa egenskaper som lade grunden för hans mångåriga erfarenhet som kommunalråd i egen majoritet i Fagersta.

Stig har lämnat riksdagen, men inte heller han lämnar sitt engagemang bakom sig då han bland annat fortsätter med försvarsfrågorna i Försvarsberedningen. Tack, Stig, för din tid i riksdagen!

Jag vill också säga några ord till Daniel Sestrajcic, ledamot av riksdagen efter valet 2014 och ledamot av skatteutskottet. Inte helt oväntat har Daniel varit sitt partis talesperson i just skattepolitiska frågor. Daniel Sestrajcic har drivit på för att bekämpa skattefusk och skatteflykt. Även frågor som kultur och internationell rättvisa ligger Daniel varmt om hjärtat.

Med sitt starka engagemang - passionerad är ett ord som beskriver Daniel - har han varit politiskt verksam i ungdomsförbundet och hemma i Malmö. Där kommer han även fortsättningsvis att vara aktiv och driva på för rättvisa och jämlikhet både i Sverige och internationellt. Tack, Daniel, för din tid i riksdagen!

Tack, alla fyra, för era insatser i riksdagens och demokratins tjänst!

(Applåder)

Ärade ledamöter! Avslutningsvis vill jag naturligtvis också tacka alla er för det fantastiska arbete ni har gjort i riksdagen denna höst. Jag vill också tacka de vice talmännen, gruppledarna och ledamöterna i riksdagsstyrelsen för ett mycket gott samarbete och förstås också riksdagsdirektören och förvaltningen för ett fint samarbete under året.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

(Applåder)


Anf. 73 Krister Örnfjäder (S)

Herr talman! Jag vill på sedvanligt vis instämma i alla tack som herr talmannen här har gett uttryck för och framföra ett tack från oss ledamöter.

Jag vill också passa på att önska herr talmannen och hans familj en god jul och ett gott nytt år. Vi ses om ett par veckor!

(Applåder)

Avtackning