Försvarsutskottets forskningsfrågor

Här kan du läsa mer om det arbete med forsknings- och framtidsfrågor som pågår eller som utskottet har genomfört.

Forskning och utveckling inom försvarsutskottets ansvarsområde har en stor bredd som berör såväl det militära försvaret som det civila försvaret och samhällets krisberedskap. Detta återspeglas givetvis inom utskottets aktiviteter när det gäller forskning och utveckling. Ledamöterna har bland annat fördjupat sina kunskaper inom olika teman genom forskningsseminarier.

Forskningsseminarier om konsekvenser och framtida utmaningar som följer av militär användning av ny teknik som artificiell intelligens och autonoma system samt om rymdfrågor utifrån ett försvarspolitiskt perspektiv är exempel på aktiviteter i försvarsutskottet. När det gäller forskning och utveckling har utskottet även gett externa experter och utredare i uppdrag att utvärdera vissa tidigare försvarspolitiska beslut. Dessutom har riksdagens utvärderings- och forskningssekretariat (RUFS) gett försvarsutskottet stöd i arbetet med utvärderings- och forskningsfrågor.

För mer information, kontakta kanslichef Lars Franzén, försvarsutskottets kansli, e-post: lars.franzen@riksdagen.se.

Sveriges deltagande i fem internationella militära insatser – en uppföljning av konsekvenserna för den nationella försvarsförmågan

Uppföljningen visade bland annat att insatserna enskilt och även sammantaget fått såväl positiva som vissa negativa konsekvenser för den nationella försvarsförmågan. Exempelvis hade Sveriges militära försvar ökat förmågan att kunna fungera effektivt tillsammans med sina samarbetspartner. Insatserna orsakade till viss del även undanträngningseffekter, till exempel på nationell övningsverksamhet.

Utskottets rapport

Sveriges deltagande i fem internationella militära insatser – en uppföljning av konsekvenserna för den nationella försvarsförmågan (2021/22:RFR13)

Om krisen eller kriget kommer - en uppföljning av informationsinsatser till allmänheten om den enskildes ansvar och beredskap

Syftet med uppföljningen var att kartlägga och analysera vad som görs på området och på så sätt bidra till en fördjupad diskussion i ämnet. Uppföljningen berörde frågor om hur information förmedlas och vilken information som centrala, regionala och lokala aktörer ger till allmänheten om den enskildes ansvar och beredskap.

I oktober 2015 slutfördes uppföljningen av informationsinsatser till allmänheten om den enskildes ansvar och beredskap om krisen eller kriget kommer.

Utskottets rapport

Om krisen eller kriget kommer - en uppföljning av informationsinsatser till allmänheten om den enskildes ansvar och beredskap (2015/16:RFR3)

Forskning och utveckling inom försvarsutskottets ansvarsområde

Syftet med inventeringen var att ge ledamöterna i utskottet ett kunskapsunderlag om forskning och utveckling som bedrivs inom ramen för utskottets ansvarsområde, hur budgeten är fördelad till olika aktörer och hur dessa i sin tur fördelar budgeten till olika forsknings- och utvecklingsområden.

Översikten beskriver vad som har hänt inom området forskning och utveckling inom försvarsutskottets ansvarsområde sedan 2008, bland annat mot bakgrund av att beställningarna till Försvarsmaktens forskning och teknikutveckling reducerades från ca 1 550 miljoner kronor till 623 miljoner kronor, genom successiva förändringar inom berörda anslag mellan åren 2005 och 2013.

Översikten slutfördes i mars 2013.

Utskottets rapport

Forskning och utveckling inom försvarsutskottets ansvarsområde (2012/13:RFR5)

Forskning och framtid

Det är viktigt att riksdagsledamöterna får kvalificerade underlag över samhällsutvecklingen för att kunna fatta beslut. Riksdagen har därför beslutat att mer strategiskt föra in forsknings- och framtidsfrågor i riksdagsarbetet.

Så arbetar utskotten

Om sidan

Publicerad
Uppdaterad