Utskotten och EU-nämnden

I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik. Utskotten och EU-nämnden är som en miniriksdag, ju större ett parti är desto fler platser har det.

Pågående ärenden

De här förslagen arbetar utskotten med.

Välj ärendestatus

Utskottens och EU-nämndens kalender

Lördag 20 april
TidHändelse
Det finns inga kalenderhändelser att visa.

Aktuellt

  • Arbetsmarknadsutskottet efterlyser mer kunskap om dödsolyckor i arbetslivet

    Förslag till beslutOrsakerna till det ökande antalet dödsolyckor i arbetslivet bör kartläggas, speciellt när det gäller de mest utsatta branscherna. Det menar arbetsmarknadsutskottet och föreslår på eget initiativ att riksdagen ska rikta en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om det.

  • EU-nämnden sammanträder med regeringen

    Öppet sammanträdeFredagen den 22 april sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möte i EU:s ministerråd för utrikesfrågor. Regeringen rapporterar samtidigt från möten i samma ministerråd. Från regeringen deltar utrikesminister Tobias Billström (M).

Se alla aktuelltnotiser

Utskotten förbereder besluten

Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.

Så arbetar utskotten

Samråd om EU-frågor

Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Samråd innebär att regeringen diskuterar med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Regeringen diskuterar med utskotten men även med ett särskilt organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Så arbetar EU-nämnden