Pressmeddelande

Information om statsministeromröstningen och fortsatt process

Publicerat: 25 september 2018 klockan 10.25

Idag den 25 september hölls statsministeromröstning för att pröva statsminister Stefan Löfvens (S) stöd i den nyvalda riksdagen. Resultatet av omröstningen visar att statsministern inte har den nya riksdagens förtroende, eftersom fler än hälften av riksdagens ledamöter röstade mot honom.

Röstsiffrorna blev 204 röster mot statsministern och 142 ledamöter för statsministern. Talman Andreas Norlén har nu entledigat Stefan Löfven som statsminister samt uppdragit åt Stefan Löfven att tills vidare leda en övergångsregering.

- Jag ska nu inleda mitt arbete för att kunna lägga fram ett förslag till statsminister inför riksdagen. Den första åtgärden blir att kalla samtliga partiers företrädare till samtal, säger talman Andreas Norlén.

På torsdag kommer talman Andreas Norlén att inleda samtal med företrädare för riksdagens partigrupper, så kallade talmansrundor. Närmare information om dessa samtal kommer att gå ut inom kort.

Följ händelseutvecklingen på riksdagens webbplats

På valingången på riksdagens webbplats finns aktuell information om riksdagsvalet, regeringsbildningen, talmansvalet med mera. Här uppdateras kontinuerligt informationen om händelseutvecklingen, tidpunkter för eventuella pressträffar och liknande. Den informationen går också ut via twitter (@Sverigesriksdag).

Valet 2018

Pressackreditering och annan praktisk information

För att arbeta i Riksdagshuset måste du ha riksdagens pressackreditering, antingen en ordinarie eller en tillfällig som gäller för en dag. Information om pressackreditering och annan praktisk information för journalister och fotografer i anslutning till riksdagsvalet finns på riksdagens webbplats.

Praktisk information för arbete i anslutning till riksdagsvalet

Dokument

Entledigande av statsministern(pdf, 27 kB)

Kontakt

Talmannens pressekreterare, 08-786 44 00