UU2y

Yttrande 1999/2000:UU2y

DOC
PDF

Utrikesutskottets yttrande 1999/2000:UU2y

Riksdagens skrivelser till regeringen

1999/2000

UU2y

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet har den 6 maj 1999 berett samtliga utskott tillfälle att yttra sig över regeringens skrivelse 1998/99:75, Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen, i de delar som har samband med respektive utskotts beredningsområde.

Ingen motion har väckts på utrikesutskottets beredningsområde med anledning av skrivelsen.

Utskottet

I skrivelse 1998/99:75 redovisar regeringen vilka åtgärder den vidtagit med anledning av bl.a. 20 riksdagsskrivelser på utrikesutskottets beredningsområde avlämnade under riksmötena 1997/98 och 1998/99.

15 skrivelser som avlämnats under riksmötet 1996/97 redovisas som slutbehandlade av regeringen. Beträffande riksmötet 1997/98 redovisar regeringen åtgärder med anledning av fem riksdagsskrivelser på utrikesutskottets beredningsområde. Med ett undantag anges dessa skrivelser vara slutbehandlade.

Utskottet anser att regeringens skrivelse 1998/99:75 i allt väsentligt ger en god bild av regeringens åtgärder inom utrikesutskottets beredningsområde. Utskottet har funnit att regeringen vidtagit åtgärder i enlighet med riksdagens beslut och att ärendena – såvitt utskottet kan bedöma – har beretts på ett tillfredsställande sätt. Utöver dessa generella iakttagelser vill utskottet göra följande kommentarer till regeringens redovisning.

Den skrivelse från riksmötet 1997/98 som inte slutbehandlats avser betänkandet 1998/99:UU2 utgiftsområde 7 Internationellt bistånd. Regeringen redovisar att den har beslutat om regleringsbrev avseende de beslut riksdagen fattade i skrivelsens moment 4, 5, 6, 12, 45 och 57. Vad gäller riksdagens beslut i mom. 16 om redogörelse för de mänskliga rättigheterna anger regeringen att den avser återkomma till riksdagen under hösten 1999 i samband med budgetförslaget.

Riksdagen gjorde i betänkande 1998/99:UU2 ett tillkännagivande om att regeringen årligen i samband med budgetförslaget bör tillställa riksdagen en rapport om situationen och utvecklingen när det gäller mänskliga rättigheter

och demokrati i mottagarländerna för svenskt bistånd. 1
 

I budgetpropositionen 1999/2000:1 utgiftsområde 7 meddelade regeringen att den i enlighet med riksdagens begäran avsåg att lämna en redogörelse för situationen och utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati i mottagarländerna i Sveriges internationella utvecklingssamarbete, Årsbok 1999. Årsboken, som utgivits under ett antal år, brukar innehålla en utförlig redogörelse för verksamhet och resultat inom biståndet, fördelat på mål, länder och verksamhetsgrenar.

Årsboken utges normalt samtidigt som budgetpropositionen. Utskottet har från Regeringskansliet inhämtat att Årsbok 1999 kommer att ges ut under hösten 1999 och troligen innan utskottet justerar betänkandet för internationellt bistånd. Därmed skulle riksdagens begäran om en tydligare redovisning om förhållandena beträffande mänskliga rättigheter i de länder som mottar svenskt bistånd ha uppfyllts.

I samband med riksdagens behandling av regeringens förslag till en Asienstrategi (bet. 1998/99:UU11) gjorde riksdagen ett tillkännagivande om religionsperspektivets betydelse i det framtida Asiensamarbetet. Eftersom tillkännagivandet gjordes under våren redovisar inte regeringen detta i skrivelse 1998/99:75. I budgetpropositionen 1999/2000:1 skriver dock regeringen under utgiftsområde 7, s. 50, att den ”[i] enlighet med riksdagens önskemål avser [...] att komplettera arbetet med att utveckla Asienstrategin med förstärkt kunskapsinhämtning om religionens betydelse och roll och hur detta kan förbättra vårt partnerskap med Asien”.

Givet tillkännagivandets natur anser utskottet att regeringen svårligen på ett mera konkret sätt kan tillmötesgå riksdagens önskemål. Utskottet vill därför redan nu ange att den anser riksdagens begäran vara tillgodosedd i och med att regeringen på detta sätt kompletterat implementeringen av den beslutade Asienstrategin. Något behov av att regeringen återkommer i andra former torde därmed inte föreligga.

Stockholm den 28 oktober 1999

På utrikesutskottets vägnar

Viola Furubjelke

I beslutet har deltagit: Viola Furubjelke (s), Göran Lennmarker (m), Sören Lekberg (s), Berndt Ekholm (s), Bertil Persson (m), Carina Hägg (s), Agneta Brendt (s), Jan Erik Ågren (kd), Sten Tolgfors (m), Marianne Samuelsson (mp), Marianne Andersson (c), Karl-Göran Biörsmark (fp), Marianne Jönsson (s), Karin Enström (m) och Åke Carnerö (kd).

Elanders Gotab, Stockholm 1999 1