Till innehåll på sidan

Granskningsärende 2012/13:20 Regeringens samråd med EU-nämnden om EU:s långtidsbudget

Yttrande 2012/13:EUN1y

DOC
PDF

EU-nämndens yttrande 2012/13:EUN1y

Granskningsärende 2012/13:20 Regeringens samråd med EU-nämnden om EU:s långtidsbudget

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet beslutade vid sitt sammanträde den 12 mars 2013 bl.a. att avge följande fråga till EU-nämnden: Hur förhåller sig enligt EU- nämndens mening den information och de redogörelser som lämnats till EU- nämndens beredningsgrupp till regeringens skyldighet enligt 10 kap. 10 § riksdagsordningen?

EU-nämnden får med anledning av frågan avlämna följande yttrande.

Regeringens informations- och samrådsskyldighet gentemot EU-nämnden

Enligt 10 kap. 10 § riksdagsordningen ska regeringen underrätta EU-nämnden om frågor som ska beslutas i Europeiska unionens råd. Regeringen ska också rådgöra med nämnden om hur förhandlingarna i rådet ska föras inför besluten i rådet.

Regeringen ska överlägga med EU-nämnden i andra frågor rörande arbetet i Europeiska unionen när nämnden på grund av särskilda skäl påkallar sådan överläggning.

Regeringen ska rådgöra med nämnden inför möten i Europeiska rådet.

I tilläggsbestämmelse 10.11.1 anges bl.a. att ordföranden ska kalla nämnden till sammanträde om minst fem ledamöter av nämnden begär det.

EU-nämndens beredningsgrupp

Regeringen informerar och samråder med EU-nämnden i frågor på dagordningarna för ministerrådets förestående möten. Vissa av frågorna är av stor betydelse, komplexa och av övergripande karaktär. Behov av fördjupad information har därför konstaterats i vissa fall.

1

20 12/13 :E UN1 y E U-N Ä M N DE N

EU-nämnden beslutade vid sitt sammanträde den 17 september 1999 för första gången att tillsätta en informell beredningsgrupp med en företrädare för varje parti. Vid det tillfället gällde frågan den kommande regeringskonferensen om institutionella frågor. Beredningsgruppen har därefter tillsatts för fördjupad kunskapsinhämtning i olika aktuella frågor. Det har bl.a. rört regeringskonferensen som inleddes i oktober 2003, långtidsbudgeten 2007–2013 samt Lissabonfördraget och följderna av dess ikraftträdande. Möte i beredningsgruppen ägde rum i oktober 2007 och april 2008 med anledning av 18- månadersprogrammet. I april 2010 informerades beredningsgruppen om Europeisk avdelning för yttre åtgärder samt om resultatet av riksdagens utredning om EU-arbetet i riksdagen. Hösten 2011 beslöt nämnden att tillsätta beredningsgruppen för information om långtidsbudgeten 2013–2020.

Beredningsgruppens möten är begränsade till informationsinhämtning. Den är inte tillsatt för politiskt ställningstagande. Beredningsgruppen upprättades för att partiföreträdare i nämnden skulle kunna få fördjupad information i komplexa och betydelsefulla frågor i en informell dialogform med karaktär av kunskapsöverföring. Informationen har getts av företrädare för regeringen och Regeringskansliet. Avsikten med den informella formen var från början, och är fortfarande, att partiföreträdarna ska kunna ställa frågor och få svar utan att regeringsföreträdarna blir konstitutionellt bundna. Protokoll förs inte.

Informationen i beredningsgruppen har aldrig varit avsedd att ersätta eller utgöra ett formellt samråd i nämnden. EU-nämnden får inför sina sammanträden underlag anpassat till förhandlingsläget från Regeringskansliet. Där framgår vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt. Regeringens samråd med EU-nämnden äger kontinuerligt rum i enlighet med 10 kap. 10 § riksdagsordningen.

Stockholm den 2 april 2013

På EU-nämndens vägnar

Allan Widman

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Allan Widman (FP), Marie Granlund (S), Gustav Blix (M), Susanna Haby (M), Bo Bernhardsson (S), Ulrika Karlsson i Uppsala (M), Kerstin Haglö (S), Lars Hjälmered (M), Börje Vestlund (S), Pyri Niemi (S), Carina Ohlsson (S), Peder Wachtmeister (M), Ulf Holm (MP), Désirée Pethrus (KD), Johnny Skalin (SD), Lars Ohly (V) och Staffan Danielsson (C).

2 Elanders, Stockholm 2013