Till innehåll på sidan

Påståenden om att valsedlar saknats i vallokal. Även fråga om ansvaret för distribution av valsedlar - avslag

Valprövningsnämndens beslut 82-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
19 december 2018
Ämnesord
Röstningslokal, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Han känner till tre incidenter av valfusk på valdagen som har videofilmats och lagts ut på twitter. Valsedlar för Alternativ för Sverige fanns inte i ställen och när det påtalades hittades de bakom andra valsedlar. AA pekar på valfusk på Kloster­gårdens skola i Lund (lokal 2) och Ladugårdsmarkens skola i Lund. Vidare framhålle­r han valfusk i Staffanstorp. Valnämnden hade informerat  honom om att på valdagen skulle Alternativ för Sverige lämna valsedlar till kommun­huset för distribution till alla vallokaler i Staffanstorps kommun. Valnämnden hade vägrat att ta emot valsedlarna.

Länsstyrelsens i Skåne län yttrande

Länsstyrelsen i Skåne län har yttrat sig och anfört att den bifogar yttrandet från valnämnden i Staffanstorps kommun samt yttrandet från valnämnden i Lunds kommun och att den i övrigt inte har något att anföra.

Valnämndernas yttranden

Valnämnden i Staffanstorps kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Enligt lag är vi skyldiga att tillhandahålla partivalsedlar för de partier som fick minst 1 % av rösterna vid de senaste valen och/eller som har mandat i kommunfullmäktige. Utöver detta har valnämnden (som service till partierna) beslutat att distribuera de namnvalsedlar som vi mottagit i Rådhuset från respektive parti, dock gäller denna distribuering endast förtidsröstningen varför vi distribuerade bland annat Alternativ för Sveriges namnvalsedlar till våra förtidsröstningslokaler.

Valnämnden tillhandahöll ingen utökad distribution av namnvalsedlar till valdistrikten på valdagen. Partierna ansvarade alltså själva för att distribuera ut sina namnvalsedlar till vallokalerna under valdagen.

I enlighet med valnämndens beslut var däremot röstmottagarna ålagda att fylla på från de inlämnade namnvalsedlarna i valsedelsställen i vallokalerna som en utökad service till partierna.

På valdagsmorgonen inkom en uppgiven företrädare för partiet Alternativ för Sverige med namnvalsedlar till Rådhuset i Staffanstorp. Valkansliet tog emot de namnvalsedlar som var avsedda för den vallokal som var förlagd i Rådhuset enligt gällande rutiner och fattade beslut. Valkansliet informerade uppgiven företrädare för partiet Alternativ för Sverige om ovan beskrivna rutiner. På inget sätt nekade vi uppgiven företrädare för partiet Alternativ för Sverige att inkomma med namnvalsedlar till resterande vallokaler i Staffanstorps kommun.

Valnämnden i Lunds kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Det framgår inte av överklagandet vad som avses med "valfusk".

Valkansliet uppfattar att överklagandet handlar om valsedlar. I detta sammanhang bör det nämnas att partier som inte sitter i fullmäktige eller fick minst 1 procent av rösterna i förra riksdagsvalet ansvarar själva för distribution av valsedlar till röstnings- och vallokaler.

I Lund har valnämnden beslutat att partierna ger valsedlarna till en röstmottagare som placerar dem i rätt fack.

Vid årets val har en röstmottagare haft i uppdrag att kontinuerligt kontrollera valsedelsställen för att ordna och fylla på valsedlar. Så har skett och valnämnden har inte fått några indikationer på att denna rutin inte fungerat. 

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska enligt bestämmelsen bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen sägs att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska  ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats skall väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning

a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,

b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,

I andra stycket sägs att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Av Valmyndighetens webbplats framgår att Alternativ för Sverige registrerade sin partibeteckning den 23 januari 2018 (www.val.se/for-partier/partibeteckning/registrerade-partibeteckningar.html). Anmälan gäller enligt Valmyndigheten val till riksdagen och därmed också för samtliga val till landstings- och kommunfullmäktige. Alternativ för Sverige deltog i valet till riksdagen, Staffanstorps och Lunds kommuner första gången vid 2018 års val. Någon skyldighet att lägga ut Alternativ för Sveriges valsedlar i röstningslokalerna för valnämnden i Lunds respektive Staffanstorps kommuner fanns således inte. Valprövningsnämnden kan konstatera att valnämnden i Staffanstorps kommun endast åtagit sig att distribuera valsedlar till förtidsröstningslokaler. Valprövnings­nämnden finner att vad som förekommit inte kan anses utgöra någon avvikelse från föreskriven ordning.

AA har även, som Valprövningsnämnden förstår det, gjort gällande att valsedlar för Alternativ för Sverige inte fanns i valsedelsställen på Klostergårdens skola (lokal 2) och Ladugårdsmarkens skola i Lund och att valsedlar hittades bakom andra valsedlar. Valnämnden i Lunds kommun har anfört att i 2018 års val har en röstmottagare haft i uppdrag att kontinuerligt kontrollera valsedelsställen för att ordna och fylla på valsedlar och att valnämnden inte har fått några indikationer på att denna rutin inte fungerat. Valprövnings-nämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i detta avseende.

AA:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.