Till innehåll på sidan

Begäran om ny sammanräkning och kontroll av valsedlar som inte godkänts har avslagits.

Valprövningsnämndens beslut 537-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
14 november 2018
Ämnesord
Röstsammanräkning

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Hallands län fastställde i ett beslut den 17 september 2018 utgången av valet den 9 september 2018 till kommunfullmäktige i Halmstads kommun.

Redogörelse för överklagandet

Kristdemokraterna Halmstad har genom AA ordförande, och BB, vice ordförande, överklagat den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen för valet till kommunfullmäktige i Halmstads kommun. I överklagandet anförs att mandat 71 fördelades genom lottdragning mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, vilket indikerar en viss osäkerhet om var mandatet skulle hamna. Vidare anförs att det dessutom finns en del valsedlar som inte har godkänts. Klaganden begär att Valprövningsnämnden räknar om och kontrollerar de ogiltiga valsedlarna för att vara säkra på att resultatet är korrekt.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen yttrade sig den 3 oktober 2018 och anförde bl.a. följande.

Länsstyrelsen ansvarar enligt 13 kap. 1 § vallagen (2005:837) för att genomföra den slutliga rösträkningen. Vid förrättningen prövas bl.a. valsedlarnas giltighet i enlighet med vad som föreskrivs i 13 kap. samma lag. I syfte att upprätthålla vallagens krav har Länsstyrelsen i Hallands län att förhålla sig till framtagna rutiner och manualer. Avvikelser från dessa får under inga omständigheter förekomma. Vid fördelning av mandat ska vidare, enligt 14 kap. 2 § vallagen, lotten avgöra vilket parti som ska få mandatet om det vid en beräkning blir lika stora tal.

Av det fastställda valresultatet för valet till kommunfullmäktige i Halmstads kommun framgår att Kristdemokraterna fick 4 072 röster, vilket innebär 6,22 procent av det totala antalet röster som avgavs i ifrågavarande val.

Av det resultat som rapporterades in under valnatten för valet till kommunfullmäktige i Halmstads kommun framgår att Kristdemokraterna fick 4 040 röster, vilket innebar 6,3 procent av det totala antalet röster som rapporterades in under valnatten.

Resultatet av den rösträkning som sker under valnatten är enligt 11 kap. 1 § vallagen preliminärt och kan därmed komma att ändras under länsstyrelsens slutliga rösträkning. Resultaten ovan visar att Länsstyrelsen i Hallands län under den slutliga rösträkningen giltigförklarade ytterligare 32 röster som gick till Kristdemokraterna. Emellertid giltigförklarades även valsedlar som gick till andra partier och röstfördelningen blev därmed ändrad i förhållande till den preliminära röstfördelning som presenterades efter valnatten.

Länsstyrelsen i Hallands län har tydliga rutiner för den slutliga rösträkningen. När valsedlarna kommer till länsstyrelsen sker en noggrann kontroll av dessa. Länsstyrelsens organisation av den slutliga rösträkningen […] innebär att samtliga valsedlar passerar fyra kontrollfunktioner; räknegrupp, kontrollgrupp, registrerare och ledningsgrupp.

En räknegrupp består av fyra personer och har till uppgift att räkna och bedöma de valsedlar som har bedömts som ogiltiga vid den preliminära rösträkningen i vallokalen samt noggrant granska och räkna personkryss på samtliga valsedlar, såväl valsedlarnas framsida som baksida samt fylla i alla uppgifter på förteckningarna (personröst- och listtypsförteckning) […]. Totalt finns det 11 räknegrupper.

En kontrollgrupp består av två personer och har till uppgift att kontrollräkna allt material som tidigare räknats av räknegruppen […]. Kontrollgruppen kontrollerar först och främst hur räknegruppen fört röster som i vallokalen bedömts som ogiltiga. Buntarna med valsedlar gås igenom för att kontrollera att personröster inte missats på namnvalsedlarna och att korrekta bedömningar av personkryss gjorts av räknarna. Summan på resultatbilaga och listtypsförteckning ska stämma etc. Totalt finns det 4-5 kontrollgrupper.

Registrerare registrerar därefter in parti- och personröster utifrån arbetsblanketterna: listtypsförteckning och personröstförteckning. Arbetet sker i valdatasystemet. Summorna för respektive kategori som registreras in ska stämma överens med den totala summan etc. Om summorna inte stämmer kontrolleras valsedlarna i aktuellt/aktuella omslag av registrerarna. De valsedlar som giltigförklarats och därmed flyttats till ett partiomslag granskas särskilt av registrerarna.

Ledningsgruppen bestående av valansvarig, valhandläggare och två särskilt utsedda registrerare (med högre behörighet i valdatasystem samt säkerhetsklassning) har till uppgift att godkänna resultatet för varje valdistrikt. Det inregistrerade valnattsresultatet stäms av mot det resultat som registrerats in under den slutliga sammanräkningen. Valdatasystemet gör följande kontroller för varje inregistrerat valdistrikt

  • summakontroll för lista och summakontroll personröster
  • avstämning mot valnattsresultatet.

Differenser mot valnattsresultatet kan bero på

  • att övriga anmälda partier redovisas i en klump på valnatten, medan de under den slutliga rösträkningen särredovisas per parti
  • vissa valsedlar som preliminärt bedömts som ogiltiga på valnatten har giltigförklarats under den slutliga rösträkningen
  • röstmottagarna på valnatten har räknat fel.


Differenser mot valnatt kontrolleras av ledningsgruppen. Vidare kontrolleras att flyttningar och felräkningar finns dokumenterade på resultatbilagan och att dessa förklarar de aktuella avvikelserna från valnattsresultatet.

Först när samtliga valsedlar från ett valdistrikt passerat dessa funktioner/kontroller kan ett valdistrikt godkännas.

I föreliggande fall godkändes samtliga valdistrikt efter genomgångna kontroller enligt beskrivningen ovan. Därefter genomfördes mandatfördelningen för valet till Kommunfullmäktige i Halmstad.

Mandaten fördelas enligt den jämkade uddatalsmetoden. Vid beräkningarna delas partiernas röstetal först med 1,2 och sedan med 3, med 5, med 7 osv. i tur och ordning allt eftersom partierna har tagit sina mandat. Om jämförelsetalen är exakt lika för två eller flera partier lottas mandatet mellan partierna. Detta skedde i fyra fall vid mandatfördelningen till Kommunfullmäktige i Halmstad – mandat 22, mandat 38, mandat 55 och mandat 71.

Länsstyrelsen i Hallands län genomförde samtliga lottningar i enlighet med 14 kap. 2 § vallagen och dokumenterad rutin […]. Vid mandat 22 och 38 tillföll lotten Kristdemokraterna, vid mandat 55 och 71 tillföll lotten Arbetarepartiet-Socialdemokraterna.

Länsstyrelserna finner inget anmärkningsvärt i antalet röster som giltigförklarats för Kristdemokraterna (32 stycken) under den slutliga rösträkningen.

Den slutliga rösträkningen vid valet till kommunfullmäktige i Halmstads kommun har skett i enlighet med vallagens bestämmelser och någon avvikelse från föreskriven ordning har inte förekommit.

Sammanfattningsvis saknas det därmed, enligt länsstyrelsens uppfattning, grund att ändra det överklagade beslutet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Utredningen i ärendet ger inte stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i samband med Länsstyrelsen i Hallands läns röstsammanräkning. Kristdemokraterna i Halmstads överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.