Till innehåll på sidan

Personröster som inte beaktats vid rösträkningen ansågs utgöra avvikelse från föreskriven ordning, men avvikelsen har inte ansetts påverka valutgången - avslag

Valprövningsnämndens beslut 865-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
16 januari 2019
Ämnesord
Kandidater, Röstsammanräkning, Särskilda personröster

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Stockholms län fastställde i ett beslut den 22 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Sollentuna kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Den överklagandetid som står i protokollet är felaktig. Beslutet av länsstyrelsen får överklagas senast tio dagar efter det att beslutet togs; inte tio dagar efter valet. Trots att AA före rösträkningen för kommunvalet i Sollentuna påpekade att alla personröster som tillfallit honom för Arbetarepartiet Socialdemokraterna antingen inte har hittats, alternativt var oräknade eller felaktigt ogiltigförklarade, kvarstår felet i rösträkningen. AA vet att väljare har röstat på honom och att kandidatnamnet angivits korrekt på valsedelns baksida efter de 50 förtryckta kandidaternas namn.

Yttrande

Länsstyrelsen i Stockholms län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

När överklagandet från AA inkommit har länsstyrelsen gjort en förnyad kontroll av Socialdemokraternas valsedlar i Sollentuna kommun. I valdistriktet Sollentuna 61 Edsbergs centrum har länsstyrelsen funnit en röst med AA namn tillskrivet som inte registrerats på ett korrekt sätt. I övrigt har inga röster med AA namn hittats.

Länsstyrelsen i Stockholms län ansvarar för den slutgiltiga rösträkningen av länets röster vid val till riksdag, kommun och landsting. Under sammanräkningen arbetade tre hundra personer med närmare 4,5 miljoner valsedlar som underlag. Felaktigt hanterade personkryss och felräkningar förekommer. Den mänskliga faktorns inverkan är på så vis ofrånkomlig.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 13 kap. 8 § vallagen stadgas att kandidatnamn på en valsedel ska anses obefintligt om

1. kandidaten inte är valbar eller det inte framgår klart vem som avses,

2. kandidaten skrivits till på en valsedel som gäller för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater enligt 2 kap.,

3. kandidaten inte är anmäld och finns på en valsedel för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater enligt 2 kap., eller

4. kandidaten inte har samtyckt till kandidaturen enligt 2 kap.

Kandidatnamnen på en valsedel ska vidare anses obefintliga om

1. valsedeln upptar kandidater men inte är försedd med ett markerat utrymme för personröstning,

2. det lämnats mer än en särskild personröst eller det inte framgår vem personrösten avser,

3. markering för den särskilda personrösten kan antas ha gjorts maskinellt, eller

4. ordningen mellan kandidaterna inte framgår klart.

Personligt röstetal ska enligt 14 kap. 13 § vallagen fastställas bara för kandidater som fått särskilda personröster motsvarande minst 5 procent av det antal röster som partiet fått i valkretsen, dock minst

1. vid val till landstingsfullmäktige: 100 röster,

2. vid val till kommunfullmäktige: 50 röster.

Av 14 kap. 26 § vallagen framgår att länsstyrelsen, när den har fördelat mandaten mellan partierna och utsett ledamöter och ersättare, ska kungöra valresultatet genom att protokollet läggs fram för granskning. Därmed är valet avslutat.

Enligt 15 kap. 6 § första stycket 5 vallagen ska ett överklagande i ett ärende som avses i 3 § 4 samma kapitel ha kommit in till Valprövningsnämnden tidigast dagen efter valdagen och senast inom tio dagar efter det att valet avslutades.

Det är Valprövningsnämnden som avgör om överklagandet har kommit in i rätt tid (15 kap. 6 § andra stycket).

I 13 § 1 valförordningen (2005:874) föreskrivs att länsstyrelsen vid sin slutliga rösträkning i protokollet ska anteckna bl.a. antalet godkända personröster och fördelningen av dessa.

Valprövningsnämndens bedömning

AA överklagande kom in till Valprövningsnämnden den 29 september 2018. Överklagandet har således kommit in i rätt tid och ska därför tas upp till prövning.

Valprövningsnämnden konstaterar att en personröst på AA inte har registrerats på ett korrekt sätt. Detta innebär en avvikelse från föreskriven ordning. Antalet röster på AA skulle rätteligen ha varit 1 i stället för 0. Avvikelsen kan emellertid inte med fog antas ha inverkat på valutgången. Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.