Till innehåll på sidan

Påståenden om felaktigheter i röstningsförfarandet och tillhandahållandet av valsedlar ansågs inte utgöra avvikelse från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 785(del),793(del)-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
16 januari 2019
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Valhemligheten, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

​Länsstyrelsen i Stockholms läns fastställde i ett beslut den 22 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Stockholms kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklaganden och yttranden från ansvarig valnämnd

Röstningsförfarandet i vallokal

AA (785-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Hon röstade i valdistrikt Sofia 3, Lugnets allé. AA var bland de första som anlände till vallokalen söndagen den 9 september. Utanför vallokalen fanns endast en representant från Socialdemokraterna som delade ut valsedlar och det var stor aktivitet med människor som satte valsedlar i facken och flyttade dem mellan olika fack. AA hittade till slut de valsedlar hon ville ha. I vallokalen var de inte förberedda med valkuverten, men hon fick till slut tre valkuvert. AA gick in i valbåset för att lägga valsedlarna i valkuverten och upptäckte då att det fanns någon bakom henne och som även bad om ursäkt. Personen, troligen en av kontrollanterna, kunde enligt klaganden mycket väl ha sett vilka valsedlar hon stoppade i sina valkuvert.

AA var den första som kom fram till röstmottagarna. De visade för henne att valurnan, en låda med tre fack, var tom. Därefter lades locket med tre fack på lådan. Inget lås eller plombering sattes på vallådan. AA lade sedan kuverten i rätt fack och en röstmottagare prickade av henne i röstlängden och hon fick visa legitimation. När röstningen var klar var det fortfarande inget lås eller plombering på vallådan. AA anför att vem som än sett hennes valsedlar kunde ha tagit upp valsedlarna när hon gick ut ur vallokalen. Förfarandet vid röstningen upplevdes osäkert av AA.

Valnämnden i Stockholms kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

AA var på valdagen och röstade i Lugnets skola, Sofia 13 Sickla udde, där hon är uppförd i röstlängden. AA röstade inte i Sofia 3, som hon själv har uppgett.

I Lugnets skola finns sammanlagt fem valdistrikt och Sofia 13 är placerat i matsalen tillsammans med två ytterligare valdistrikt. Valsedelsställen är placerade i anslutning till matsalen i en entré. Dagen innan valdagen ställde personal på skolan i ordning vallokalen och placerade ut valsedelsställen med de valsedlar som nämnden ansvarar för. Från kl. 7.00 på valdagsmorgonen får partierna komma och lämna sina valsedlar, vilka då tas emot av personalen på skolan. Det framgår av överklagan att AA var en av de första som röstande i Lugnets skola den 9 september och att personalen höll på att hantera de valsedlar som partierna lämnat under morgonen vid tiden då hon kom till vallokalen.

Valnämndens kansli har varit i kontakt med ordförande för Sofia 13, BB. BB berättar att de strax innan vallokalen skulle öppna bestämde sig för att ställa om några av valbåsen. Hon uppmanande någon av sina röstmottagare att göra detta och troligtvis var det den personen som inte uppmärksammade att AA kommit in i vallokalen. Att AA fick vänta lite innan hon fick sina valkuvert beror på att några av BB röstmottagare hade gått ut för att hjälpa till med valsedlarna, samtidigt som BB själv ville försäkra sig om att det fanns tre personer i vallokalen under tiden de ställde iordning valbåsen. Det kan vara anledningen till att det inte stod en kuvertutdelare beredd när AA kom till vallokalen.

Enligt 9 kap 3 § vallagen ska den av röstmottagarna som är ordförande, när vallokalen har öppnat, visa de närvarande att varje valurna är tom. Sedan får röstmottagningen börja. I det protokoll som förs under valdagen var tidigare instruktionen att ordföranden skulle visa de närvarande röstmottagarna och den första röstande att urnan är tom. I protokollet skulle även numret i röstlängden på den första röstande skrivas. Detta togs bort från protokollet för ett antal val sedan, men valnämnden i Stockholms kommun anser att det var en bra rutin som ger en ökad tillit till vårt valsystem. I nämndens utbildning av röstmottagarna uppmanar vi dem fortsatt att visa att urnan är tom även för den första röstande. Därför fick AA se att urnan var tom innan röstmottagarna lade på locket. Så som AA anför i sitt överklagande varken plomberas eller låses urnan. Det följer inte av vallagen att urnan måste vara låst eller plomberad så länge röstmottagningen pågår.

Tillhandahållande av valsedlar

CC (793-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Det var oacceptabla brister vid valet i Sofiaskolan den 9 september 2018. SD:s valsedlar var ytterst få och det krävdes att han letade länge innan valsedlarna hittades. Den kvinnliga valförrättaren som var placerad utanför lokalen Sofia 20 när CC röstade vid 14-tiden den 9 september var avvisande när han påtalade att ett riksdagspartis valsedlar saknades och menade att hon inte hade något ansvar. När CC stod på sig frågade valförrättaren vilket parti han avsåg. Då CC svarade att det var SD:s valsedlar hänvisades han att leta vidare längre in i Sofiaskolan och till sist såg han några fåtaliga valsedlar. Sveriges Kommunistiska Parti hade däremot väl synliga, tjocka packar med valsedlar på bordet utanför Sofia 20. CC anser att detta inte är acceptabelt, eftersom det krävs valsedlar för att kunna rösta.

Valnämnden i Stockholms kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Enligt vallagen 8 kap 2 § ska det i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Det följer också av vallagen att det är valnämndens ansvar att tillhandahålla partivalsedlar för de partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än 1 procent av rösterna. Deltagande partier ansvarar själva för att lägga ut namnvalsedlar. I Sofia skola finns sammanlagt fem valdistrikt och samtliga av dessa är placerade i klassrum som ligger längs med samma korridor. I korridoren är valsedelställen placerade.

Valnämndens kansli har varit i kontakt med DD, som var kansliets kontaktperson vid Sofia skola. Ingela har varit kontaktperson vid flera val och är väl förtrogen med vårt valsedelsystem och hanteringen av valsedlarna. Vad gäller de valsedlar som nämnden ansvarar för hade de god kontroll över dessa och Sverigedemokraternas partivalsedlar fattades inte vid något tillfälle under dagen. Ingela minns väljaren som har överklagat valet och deras möte i vallokalen på valdagen. DD försökte då att förklara skillnaden på partivalsedlar och namnvalsedlar för honom. Vid 14-tiden då CC var där för att rösta var det ett enormt tryck på vallokalen och många personer stod i kö. CC ville inte lyssna på DD, varför hon hänvisade honom längre in i lokalen. Vad gäller namnvalsedlarna fylldes dessa på varefter, men det är partiernas ansvar att se till att dessa inte tar slut.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 3 kap. 4 § vallagen stadgas att det för varje valdistrikt ska utses minst fyra röstmottagare, varav en ordförande och en ersättare för ordföranden. Av 6 § samma kapitel följer att det på varje röstmottagningsställe ska finnas så många röstmottagare som behövs för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Vid röstmottagning i en vallokal ska minst tre av röstmottagarna vara närvarande och en av dessa ska vara ordförande eller ordförandens ersättare.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen, i den lydelse som är aktuell i ärendet, anges att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat.

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats. I det tredje stycket stadgas att vad som sägs i första stycket 2 endast gäller under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 § vallagen.

I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna ska rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

I 9 kap. 2 § vallagen föreskrivs att det i varje vallokal bl.a. ska finnas en valurna för varje val.

Av 3 § samma kapitel framgår att när vallokalen har öppnat ska den av röstmottagarna som är ordförande visa de närvarande att varje valurna är tom. Sedan får röstmottagningen börja.

Valprövningsnämndens bedömning

Röstningsförfarandet i vallokal

AA har klagat på röstningsförfarandet i vallokalen Lugnets skola. Valnämnden har bemött samtliga påståenden och anser å sin sida att röstningen har gått rätt till. Valprövningsnämnden delar valnämndens bedömning och anser att AA egna uppgifter till stor del bekräftar att regelverket har följts. När det sedan gäller det förhållandet att valurnan inte varit låst eller förseglad vill Valprövningsnämnden emellertid anföra följande. Valmyndigheten rekommenderar i sin handledning för röstmottagning i vallokal att valurnorna är förseglade under hela röstmottagningen. Även Valprövningsnämnden anser att detta är en klok åtgärd med tanke på medborgarnas förtroende för valet. Det föreskrivs dock inte i vallagen att valurnorna ska vara förseglade så länge som röstmottagningen pågår utan avbrott. Om en valurna inte varit förseglad under röstmottagningen innebär detta därför inte någon avvikelse från föreskriven ordning. Valprövningsnämnden finner att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid genomförandet av valet. Inte heller har det framkommit att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. AA överklagande ska därför avslås.

Tillhandahållande av valsedlar

CC har gjort gällande att det på valdagen endast fanns ett fåtal valsedlar för Sverigedemokraterna i vallokalen Sofia skola och att han fick leta länge för att finna dessa. Valnämnden i Stockholms kommun har anfört att nämnden hade god kontroll över de valsedlar den ansvarade för och att Sverigedemokraternas partivalsedlar inte vid något tillfälle fattades under dagen. Partiernas namnvalsedlar fylldes på varefter, men det är partiernas ansvar att se till att sådana valsedlar finns att tillgå. Av yttrandet framgår att den ansvariga kontaktpersonen vid Sofia skola minns diskussionen med CC. Kontaktpersonen säger sig ha försökt förklara skillnaden mellan partivalsedlar och namnvalsedlar, något hon dock upplevde att han inte ville lyssna på. Valprövningsnämnden finner att det CC har anfört inte innebär att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. CC överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.