Påståenden om att valsedlar saknats i vallokal - avslag

Valprövningsnämndens beslut 760-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
6 februari 2019

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 20 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Lilla Edets kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet och yttrande från valnämnd och länsstyrelse

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. När han skulle rösta i Nygård i Lilla Edets kommun var det nästan omöjligt att hitta valsedlar för Sverigedemokraterna eftersom de inte stod i bokstavsordning eller så var de gömda bakom andra valsedlar. Det förekom också problem bl.a. i en vallokal i Sjuntorp med valsedlar och att röstande redan var avprickade.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över överklagandet och har anfört följande.

Valnämnden i Lilla Edets kommun har fattat beslut om i vilken ordning valsedlarna ska vara placerade i valsedelsställen. Röstmottagarna har vid utbildningen informerats om ordningen och i materialet ut till röstnings- och vallokaler fanns en bild på placeringen medskickad. Valkansliet har inte fått kännedom från annat håll om att detta skulle varit en uppkommen situation eller generellt problem.

Länsstyrelsens bedömning

Kommunens rutiner och utbildning av personal synes tillräcklig, såvitt Länsstyrelsen kan bedöma. Om situationen inte har kommit till valkansliets kännedom under pågående röstning är det givetvis svårt för kommunen att agera i tid. Länsstyrelsen har inga ytterligare synpunkter i ärendet. Någon avvikelse från föreskriven ordning som föranleder behov av rättelse föreligger inte.

Länsstyrelsen kan inte yttra sig över påstådda redan avprickade väljare eftersom det inte är specificerat vilka väljare det rör sig om.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 8 kap. 2 § vallagen i den i ärendet aktuella lydelsen ska det i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

1.       valsedlar med enbart valbeteckning,

2.       valsedlar med parti- och valbeteckning

  1. för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
  2. för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,
  3. valsedlar med parti- och valbeteckning för val till Europaparlamentet för varje parti som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater om ett sådant parti deltar med endast en valsedel.

De partier som deltar i valen ska också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Vad som sägs i första stycket 2 och 3 gäller endast under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 §.

AA har gjort gällande att det bl.a. vid ett röstmottagningsställe i Nygård i Lilla Edets kommun var svårt att hitta valsedlarna för Sverigedemokraterna eftersom de inte stod i bokstavsordning eller var gömda bakom andra valsedlar. Valnämnden i Lilla Edets kommun har inte fått kännedom om några sådana problem. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. AA överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.