Till innehåll på sidan

Fråga om valhemlighet och öppethållande av vallokal - avslag

Valprövningsnämndens beslut 247,449-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
12 december 2018
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Valhemligheten

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandena och yttrandena från valnämnd/länsstyrelse

Valhemlighet

AA (247-2018) har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Röstmottagaren tittade på när hon valde valsedlar och sade åt henne att hon inte fick ta alla valsedlar. I rädsla över att han skulle se vad hon röstade på tog hon ett annat partis valsedlar.

Valnämnden i Umeå kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Länsstyrelsen har gett Umeå kommun möjlighet att yttra sig i rubricerat ärende som gäller överklagande av val. Valprövningsnämnden har fått in ett överklagande som rör möjligheten att få välja valsedlar vid valsedelsbordet i lugn och ro utan att känna sig iakttagen. Väljaren har känt sig iakttagen av en röstmottagare och har inte kunnat plocka valsedlar anonymt.

I utbildningen av röstmottagare ingår en tydlig instruktion att väljarnas valhemlighet ska skyddas. Väljarens integritet ska respekteras. Denna händelse går stick i stäv med valnämndens instruktioner och ska inte få förekomma.

Valdistriktets ordförande har kontaktats men känner inte till händelsen och kan därmed inte ge några ytterligare upplysningar. Vid kommande val kommer valnämnden ytterligare att poängtera väljarens integritet och skyddet av valhemligheten.

Länsstyrelsen i Västerbottens län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Av 8 kap. 2 § 1 st vallagen (2005:837) framgår att i anslutning till ett röstmottagningsställe ska det ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Från denna plats kan väljaren ta valsedlar från ett eller flera partier (se prop. 2017/18:38 s. 70). Av 8 kap. 4 § framgår att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället.

Av valnämndens yttrande framgår att ordföranden i det aktuella valdistriktet kontaktats, men att hen inte känner till händelsen. Nämnden uppger att det i utbildningen av röstmottagare ingår en tydlig instruktion att väljarnas valhemlighet ska skyddas. Nämnden uppger att väljarnas integritet ska respekteras och att denna händelse går stick i stäv med nämndens instruktioner till röstmottagarna och ska inte får förekomma. Vid kommande val kommer nämnden att ytterligare poängtera väljarens integritet och skyddet av valhemligheten.

Av överklagandet får förstås att klaganden av rädsla för att hens valhemlighet skulle avslöjas inte vågade ta den valsedel som hen från början hade tänkt. Det har dock inte närmare kunnat utredas vad som hände i vallokalen när klaganden tog valsedlar. Länsstyrelsen anser därför att det inte har visats att det skett en avvikelse som med fog kan antas ha inverkat på utgången av valet.

Vallokals öppethållande

BB (449-2018) har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. I Umeå kommun var det flera vallokaler som höll öppet mycket längre än till kl. 20.00. Det är för mig obegripligt att folk fick stå i kö för att rösta efter kl. 20.00, då de kunde titta i sina mobiler och se hur röster hade fördelats.

Valnämnden i Umeå kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Enligt 8 kap. 5 § vallagen ska väljare som finns på ett röstmottagningsställe när tiden för röstmottagning går ut få tillfälle att rösta innan röstmottagningen avslutas.

Umeå kommun konstaterar att det i flera vallokaler förekom kö i samband med stängning kl. 20.00. Dock uppstod kön före kl. 20.00 vilket innebär att väljarna ska beredas tillfälle att rösta. Enligt våra rutiner ska en röstmottagare ställa sig sist i kön kl. 20.00 för att på så sätt visa väljarna att lokalen är stängd och därmed hindra att väljare som kommer till vallokalen efter kl. 20.00 bereds möjlighet att rösta.

Länsstyrelsen i Västerbottens län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Enligt 4 kap. 21 § 2 vallagen (2005:837) ska en vallokal vid val till riksdag, kommun och landsting vara öppen för röstning mellan klockan 8.00 och 20.00. enligt 8 kap. 5 § vallagen ska väljare som finns på ett röstmottagningsställe, eller på en plats intill som de har anvisats till, när tiden för röstmottagning går ut fått tillfälle att rösta innan mottagningen avslutas.

Valnämnden i Umeå kommun uppger i sitt yttrande till länsstyrelsen att det förekom kö i flera vallokaler i kommunen i samband med stängning, men att köerna uppstått före klockan 20.00. Enligt nämndens rutiner ska en röstmottagare ställa sig sist i kön kl. 20.00 för att visa väljarna att lokalen är stängd och därmed hindra väljare som kommer efter 20.00 att rösta. Nämnden bedömer att röstmottagningen skedde enligt vallagens bestämmelser.

Utifrån vad som anförs i överklagandet och vad nämnden uppger anser Länsstyrelsen att det inte framkommit att föreskriven ordning inte har följts. Det saknas således skäl att upphäva valen och förordna om omval eller besluta om rättelseåtgärd.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Valhemligheten

Av 3 kap. 1 § regeringsformen följer att riksdagen utses genom fria, hemliga och direkta val.

I 8 kap. vallagen finns allmänna bestämmelser om röstmottagning. Enligt 8 kap. 1 § ska det på ett röstmottagningsställe finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna kan rösta utan insyn. Det ska också enligt 8 kap. 2 § i anslutning till ett röstmottagningsställe ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Enligt 7 kap. 3 § vallagen ska väljaren göra i ordning sina röster bakom en valskärm och därefter lämna valkuverten till röstmottagarna. Enligt 8 kap. 4 § vallagen ansvarar röstmottagarna för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna ska rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras.

Valprövningsnämnden vill framhålla vikten av att röstmottagare bidrar till skyddet av valhemligheten.

Valprövningsnämnden finner att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning när det gäller valhemligheten. AA överklagande ska därför avslås.

Regeringen överlämnade i augusti 2018 en proposition om stärkt skydd för valhemligheten till riksdagen (prop. 2017/18:286). I propositionen föreslår regeringen, i syfte att stärka skyddet för valhemligheten och därmed även minska risken för att väljarna utsätts för otillbörlig påverkan i samband med röstningen, att det ska ställas krav på att den plats i, eller i anslutning till, en val- eller röstningslokal där valsedlar läggs ut ska vara avskärmad från insyn. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas första gången vid valet till Europaparlamentet år 2019.

Vallokals öppethållande

Av 4 kap. 21 § vallagen följer att en vallokal ska vara öppen för röstning

   1. vid val till Europaparlamentet: mellan klockan 8.00 och 21.00,

   2. vid övriga val: mellan klockan 8.00 och 20.00.

Av 8 kap. 5 § vallagen följer att väljare som finns på ett röstmottagningsställe eller på en plats som de har anvisats till intill detta när tiden för röstmottagning går ut, skall få tillfälle att rösta innan röstmottagningen avslutas.

Frågan har även varit föremål för Valprövningsnämndens rättstillämpning. I ett fall lämnades kölappar fram till kl. 20.00. De med kölapp fick rösta men inte de som inte fått kölapp. Föreskrifterna ansågs ha följts (VPN 2014:26). I ett annat ärende anlände väljarna till lokalen först efter kl. 20.00 och tilläts därför inte att rösta (VPN 1985:37).

Valprövningsnämnden finner att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning när det gäller vallokalernas öppethållande i Umeå kommun. BB överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.