Till innehåll på sidan

Fråga om identitetskontroll i vallokal - avslag. Jävsindvändning har avvisats eftersom nämnden endast prövar sådana när det gäller ärenden enligt vallagen. Yrkande om muntlig förhandling har avslagit

Valprövningsnämndens beslut 534-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
23 januari 2019

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018. Länsstyrelsen i Hallands län fastställde i ett beslut den 18 september utgången av valet den 9 september till kommunfullmäktige i Falkenberg och i ett beslut den 21 september utgången av valet den 9 september till landstingsfullmäktige i Hallands län.

Redogörelse för överklagandet och länsstyrelsens yttrande

AA har överklagat valen och har anfört att han nekats att rösta i Falkenbergs stadshus den 9 september 2018. I mycket god tro har hans avsikt att rösta kullkastats av formalister. Han har anfört att rätten att förbli onumrerad brukar respekteras, onumrerad integritet utmärker hans religion.

Länsstyrelsen Hallands län har yttrat sig i ärendet och anfört i huvudsak följande.

[…] Enligt 8 kap. 6 § vallagen ska en väljare som inte är känd av röstmottagarna antingen legitimera sig eller på annat sätt kunna styrka sin identitet. Om en väljare inte kan styrka sin identitet får röstmottagarna enligt 8 kap. 7 § vallagen inte ta emot väljarens röst. Vallagen ger således tre tillvägagångssätt för väljaren att kunna styrka sin identitet; genom att vara känd av röstmottagarna, genom att visa någon ID-handling eller genom att låta en annan person gå i god för hans eller hennes identitet. Om inget av dessa tillvägagångssätt kan efterlevas ska röstmottagarna enligt vallagen neka väljaren att rösta.

Valnämnden i Falkenberg har beretts tillfälle att yttra sig och har den 30 november 2018 till Länsstyrelsen i Hallands län bifogat en tjänsteanteckning daterad den 6 september 2018 av vilken framgår följande. En person som uppgav sig vara Fredrik Sundberg har nekats rösta eller få ett röstkort utskrivet eftersom han inte kunnat legitimera sig med en godkänd id-handling för val. De enda handlingar personen i fråga visat upp är en skrivelse gällande om en person i Sverige är skyldig att känna till sitt personnummer samt ett överklagande. [..]

Av vad som framkommit i ärendet framgår att AA nekats att rösta med hänvisning till att han inte har kunnat styrka sin identitet på sätt som föreskrivs i vallagen. Såvitt framkommit har AA inte varit känd av röstmottagarna. Vid nu angivna förhållanden har röstmottagna enligt 8 kap. 7 § vallagen inte fått ta emot valkuverten. Röstmottagarna har således förfarit korrekt och någon avvikelse från föreskriven ordning har inte förekommit. Länsstyrelsen finner därför inte skäl att tillstyrka överklagandet.

AA har vidhållit sitt överklagande och har därvid åberopat skriftlig bevisning i form av kopior av examensbevis och ett förordnande om värnpliktig som löjtnant. AA begär också att Valprövningsnämnden ska hålla muntlig förhandling i det nu aktuella ärendet. Han har även gjort jävsinvändning mot två personer i, såvitt kan förstås, ärenden vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Länsstyrelsen i Hallands län.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Länsstyrelsen i Hallands län har i ett yttrande bemött AA överklagande. Utredningen i ärendet ger inte stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning i vallokalen i Falkenberg.

Valprövningsnämnden har ingen laglig skyldighet att hålla muntlig förhandling i ärendet och anser inte heller att en muntlig förhandling skulle vara till nytta för utredningen. Yrkandet om muntlig förhandling ska därför avslås.

Valprövningsnämnden prövar endast invändningar om jäv när det gäller ärenden enligt vallagen. AA jävsinvändning avser andra slag av ärenden. AA yrkande i denna del ska därför avvisas.

AA överklagande i övrigt ska avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avvisar yrkandet om jäv och avslår överklagandet i övrigt.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.