Till innehåll på sidan

Fråga om rutiner för distribution av valsedlar till röstmottagarställen utgjort avvikelser från föreskriven ordning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 844-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
12 december 2018
Ämnesord
Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande.

Som valarbetare för Alternativ för Sverige yrkar han på omval i fem av Jämtlands åtta kommuner - Krokom, Härjedalen, Strömsund, Åre och Östersund. I dessa kommuner har politiskt partiska valnämnder motarbetat partiet att leverera valsedlar till vallokaler och röstningslokaler.

I majoriteten av landets kommuner samdistribueras de små partiernas valsedlar med de större partiernas till vallokalerna. Så är inte fallet i de här aktuella kommunerna i Jämtland där valnämnden i respektive kommun beslutat att endast valsedlar för riksdagspartierna och Feministiskt initiativ ska fraktas till vallokalerna. Valnämnderna har agerat jävigt i syfte att hindra andra partier i valet. De borde ha agerat enligt likabehandlingsprincipen.

Det finns 170 vallokaler i Jämtland spridda över en stor yta. Valarbetarna för hans parti tvingades köra långa avstånd för att finnas på plats med valsedlar i röstningslokaler och i vallokaler. För ett litet parti är det inte möjligt att finnas på plats på alla ställen när lokalerna öppnar. Vissa kommuner lämnar en möjlighet att ta kontakt med respektive vallokals röstmottagare och lämna valsedlar i deras brevlådor inför valet. Detta är inte rättssäkert, det är inte säkert att valsedlarna läggs fram av röstmottagarna och i Östersund fick till slut inte partierna tillgång till listan med röstmottagare för att kunna kontakta dem. Han lämnade en bunt valsedlar i en röstmottagares brevlåda men de placerades aldrig ut i vallokalen.

Det skiljer sig stort mellan kommuner och mellan lokaler i samma kommun hur röstmottagarna ska agera när valsedlarna tar slut och behöver fyllas på i valsedelställen. I varje lokal blev han och de andra valarbetarna tvungna att vända sig till röstmottagarna och ta reda på vad som gällde där. De gjorde stickprovskontroller och fann att på tre ställen var deras valsedlar borta men valresultatet tyder på att valsedlarna försvunnit på många fler ställen. Även det är möjligt att skriva en egen partivalsedel så känner inte väljarna till denna möjlighet och det är inte praktiskt möjligt för dem att i samband med att de ska rösta fråga upptagna röstmottagare. Där han vet att partiet inte fått ut sina valsedlar har partiets resultat blivit sämre än där valsedlar funnits att tillgå. I andra vallokaler tolkar han få röster till partiet som att valsedlarna tagits bort.

Länsstyrelsen i Jämtlands läns yttrande

Länsstyrelsen i Jämtlands län hänvisar till berörda valnämnders yttranden och anser att överklagandet bör avslås.

Valnämnden i Härjedalens kommuns yttrande

Valnämnden i Härjedalens kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Det beslutades den 25 april 2018 att endast distribuera de partivalsedlar som de är ålagda att distribuera enligt lag. Namnvalsedlar har samtliga partier fått distribuera själva. Denna ordning har även gällt i tidigare val. AA begärde i anslutning till valet att Valnämnden skulle ändra sitt beslut. Så skedde inte då detta hade inneburit en förändring i nära anslutning till valet av den sedan tidigare kända ordningen. Beslutet skulle heller inte ha vunnit laga kraft i tid. Överklagandet såvitt gäller Härjedalens kommun ska enligt Valnämndens uppfattning avslås.

Valnämnden i Krokoms kommuns yttrande

Valnämnden i Krokoms kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden beslutade den 14 maj 2018 att partivalsedlar inlämnade 13-16 augusti 2018 från respektive parti skulle distribueras vidare med valnämndens material. Partierna skulle dock själva fylla på om valsedlarna tog slut i vallokalerna. I övrigt följs vallagens bestämmelser. Nio partier som inte har rätt att få hjälp med valsedlarna enligt vallagen hörde av sig och informerades om gällande regler och fick listor på röstnings- och vallokaler samt kontaktpersoner till respektive ställe för att kunna kontakta dem för vidare information om egen leverans till lokalerna.

Valnämnden i Strömsunds kommuns yttrande

Valnämnden i Strömsunds kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Nämnden har beslutat att utläggning av valsedlar ska ske enligt vallagen. Alla partier fick information om att de själva fick ansvara för distribution av namnvalsedlarna. Röstmottagarna på respektive röstningsställe ansvarade för placeringen av valsedlarna i valsedelsställen. Gällande lagstiftning har följts.

Valnämnden i Åre kommuns yttrande

Valnämnden i Åre kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Den 13 juni 2018 beslutade valnämnden att kommunens valadministration endast skulle hantera de valsedlar man enligt lag var skyldig att administrera. För övriga valsedlar tillhandahöll kommunen ett valsedelsställ per röstnings- och vallokal där anmälda partier själva fick lägga ut sina valsedlar. Ett åtagande att distribuera fler valsedlar än vad lagen kräver riskerar äventyra likvärdigheten: Av Valmyndighetens handledning, kap. 4 sid. 25 framgår att "[d]et innebär emellertid att kommunen därigenom gör ett åtagande som går längre än den skyldighet som följer av vallagens bestämmelser och som det kan bli svårt att upprätthålla på ett likvärdigt sätt…". Överklagan bör avslås.

Valnämnden i Östersunds kommuns yttrande

Valnämnden i Östersunds kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden beslutade att man på valdagen och under förtidsröstningen skulle distribuera de valsedlar man är skyldig att tillhandahålla enligt vallagen. Övriga partier som anmält deltagande i valet i rätt tid ansvarade själva för att distribuera partivalsedlar till val- och röstningslokalerna. På valdagen distribuerades inte något partis namnvalsedlar. Enligt kommunens praxis distribuerades däremot under förtidsröstningen namnvalsedlar för de partier som under något av de senaste två riksdagsvalen fått mer än 1 % av rösterna eller är representerade i landstings- eller kommunfullmäktige i Östersunds kommun.

De partier som själva distribuerade valsedlar ansvarade för att se till att det fanns tillräckligt många valsedlar att fylla på med i val- och röstningslokalerna. Röstmottagarna eller Valnämnden ansvarade inte för att kontakta partierna om partivalsedlarna tog slut. Det fanns begränsade resurser att hantera valsedlar utöver vad som krävs enligt lag. Den gränsdragning som gjorts för distribution av valsedlar är saklig och opartisk. Utgångspunkten har varit valresultatet från tidigare år. Valnämnden bestrider att man skulle ha motarbetat Alternativ för Sverige.

Samtliga röstmottagare instruerades att fylla på valsedlar när dessa tog slut i sedelställen, under förutsättning att partierna sett till att det fanns valsedlar att fylla på med. Det har inte inkommit några rapporter att instruktionerna att fylla på med valsedlar inte skulle ha följts. Väljaren har alltid möjlighet att skriva ett partis namn på en blank valsedel.

Det har inte visats att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning vid förberedande och genomförande av valet eller att någon otillbörligen verkat vid valet. Valnämnden avstyrker bifall till överklagandet.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Det framgår av 8 kap. 2 § vallagen (2005:837) vilka valsedlar som ska finnas på ett röstmottagningsställe och som därmed i det aktuella ärendet berörda kommuners valnämnder är skyldiga att distribuera.

Enligt första stycket ska väljarna ha tillgång till

    1. valsedlar med enbart valbeteckning,

    2. valsedlar med parti- och valbeteckning

       a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,

       b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,

Det följer av paragrafens andra stycke att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Enligt 15 kap. 13 § vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

1. om det vid förberedande eller genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller

2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Utredningen i ärendet visar att valnämnderna i de fem kommuner som tas upp i överklagandet har levt upp till vallagens krav på distribution av valsedlar. I fall där man gått utöver vallagens krav, t.ex. genom att till partierna lämna kontaktpersoner på röstmottagarställena, har inga uppgifter framkommit att partier skulle ha behandlats olika. 

Valprövningsnämnden finner inte att någon avvikelse från föreskriven ordning skett vid genomförandet av valet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.