Till innehåll på sidan

Vikten av det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:316 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:316 av Sofia Damm (KD) Vikten av det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen

Sofia Damm har, med hänvisning till utfallet av omröstningen i anslutning till EU:s allmänna ministerråd den 20 november om ny placering av den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) samt Danmarks utrikesminister Anders Samuelsens reaktion på resultatet, frågat mig hur jag avser agera för att stärka relationen till Danmark och det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen.

EU:s medlemsstater var överens om att EMA-omröstingen skulle vara sluten. Detta är något vi respekterar. Sveriges relationer till Danmark är och förblir nära. Våra länder och befolkningar är integrerade på många plan och vi har ett utmärkt samarbete i många frågor. Det råder en stor samsyn mellan våra länder i internationella sammanhang. Nästa år tar Sverige över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Som utrikesminister och nordisk samarbetsminister är det min ambition att fortsatt stärka samarbetet med Danmark och våra nordiska grannar.

Öresundsregionen utgör sinnebilden för det svensk-danska samarbetet. Det gränsöverskridande samarbetet är omfattande. Det finns starka och många nätverk mellan företag, universitet, organisationer och individer. Flaggskeppet är ESS, European Spallation Source med verksamhet på bägge sidor sundet. Regionen är också att se som en gemensam arbetsmarknad för de nästan fyra miljoner människor, både danskar och svenskar, som bor i regionen. Det är dock av stor vikt att arbetet med att undanröja gränshinder fortsätter. Det s.k. Greater Copenhagen & Skåne Committee – som omfattar regioner och kommuner på båda sidor sundet – är ett viktigt partnerskap som verkar för detta.

Stockholm den 29 november 2017

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:316 av Sofia Damm (KD) (Skickad 2017-11-22)

Fråga 2017/18:316 Vikten av det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det står nu klart att den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) flyttar till Amsterdam när Storbritannien lämnar Europeiska unionen. Sverige kandiderade med Stockholm men blev utslagna i första röstningsomgången. I den andra röstningsomgången stod det mellan Milano, Amsterdam och Köpenhamn. Det borde ha varit en självklarhet för Sverige att då ge sitt stöd till Köpenhamn, men tyvärr verkar inte så vara fallet.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var tydlig i sin kritik mot Sveriges agerande, som han menar är ett svek. Ett svek, inte bara mot Danmark och det nordiska samarbetet, utan mot hela Öresundsregionen, inklusive Skåne som gynnats om Köpenhamn tagit hem segern. EMA skulle nämligen ha placerats i Ørestad som ligger 20 minuter från Malmö Hyllie och 45 minuter från Lund C. Huruvida regeringen haft detta i åtanke är något oklart. 

Dessutom är den nordiska sammanhållningen inom EU kanske viktigare än någonsin. Med Storbritanniens utträde, och när flera EU-länder tycks förflytta sig bort från grundläggande värderingar, är agerandet av Sveriges regering mist sagt beklagligt.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är således:

 

På vilket sätt kommer ministern att nu agera för att stärka relationen till Danmark och det gränsöverskridande samarbetet inom Öresundsregionen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.