Till innehåll på sidan

Väntan på organdonation

Svar på skriftlig fråga 2017/18:232 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/06286/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:232 av Karin Rågsjö (V) Väntan på organdonation

Karin Rågsjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet dödsfall som sker på grund av utebliven donation och på grund av köer.

Jag vill inledningsvis understryka att detta är en angelägen fråga, men också peka på att det finns fler åtgärder än lagstiftning som bidrar till ett ökat antal organtransplantationer.

Socialstyrelsens statistik visar att under 2016 rapporterades det hittills högsta antalet avlidna organdonatorer i Sverige. Totalt 185 avlidna personer blev faktiska donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades. Det innebär en ökning med drygt 10 procent jämfört med året innan, vilket är glädjande.

Donationsveckan är ett utmärkt exempel på en insats som Socialstyrel-sen gör för att bidra till att öka antalet donationer. Socialstyrelsens statistik visar att antalet registreringar i Donationsregistret ökar när veckan pågår. Som exempel kan nämnas att det under Donationsveckan 2015 inkom cirka 7 000 anmälningar till donationsregistret, vilket kan jämföras med 400–1000 anmälningar under en "vanlig" vecka.

Vi har en hög donationsvilja i Sverige och genom att se över hur vi arbetar med frågan på nationell nivå, är jag övertygad om att vi kommer att fortsätta höja antalet donationer.

Donationsfrågan är emellertid svår och komplex och det är viktigt att vi får en långsiktig lösning som både underlättar och främjar ett ökat antal donationer. Regeringen har nogsamt analyserat det underlag som utredningen om Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) lämnade och kommit fram till att frågan kräver ytterligare utredning och överväganden. Problemen vi ser är kopplade till den grundlagsskyddade rättighet att samtycka till den vård som ges. Det finns undantag när det handlar om att rädda liv, men det är individens liv det avser. Inte någon annans genom organdonation. Det tar inte utredningens förslag hänsyn till och därför är det inte möjligt att gå vidare med just dessa delar.

Regeringen ser nu över möjligheten att ta fram ett underlag till de lagstiftningsåtgärder som det finns behov av för att få till fler donationer, men även andra insatser kan övervägas, som att utveckla Socialstyrelsens uppdrag på nationell nivå.

Stockholm den 15 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftlig fråga 2017/18:232 av Karin Rågsjö (V) (Besvarad 2017-11-07)

Fråga 2017/18:232 Väntan på organdonation

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det är nu över två sedan Anders Milton lämnade över sitt betänkande (SOU 2015:84) till Socialdepartementet med konkreta förslag om hur vi kan fördubbla antalet organdonatorer i Sverige. En transplantation kan förbättra livskvaliteten för svårt sjuka och rädda livet på dem som väntar på organ.

I återkommande undersökningar säger 80 till 85 procent av svenskarna att de vill donera sina organ. Men av de runt 90 000 som dör årligen blir bara 160–170 personer donatorer, av olika skäl.

Ett sätt att öka möjligheten till fler transplantationer skulle vara att även tillåta donation efter cirkulationsstillestånd. Detta har länder som Storbritannien, Spanien, Nederländerna och Kanada redan gjort. Donationsutredningen, som presenterades förra året, förordar att donation efter cirkulationsstillestånd införs även i Sverige.

Regeringen har nu gjort halt och kommer vad jag förstår inte att presentera några nya, större lagförslag utifrån utredningen. Regeringen och departementet har haft lång tid för att kunna hantera eventuella juridiska invändningar.

Anders Miltons utredning var väl genomförd och förankrad bland expertisen inom sjukvården. Sakkunniga från departementet deltog i och hade även kunskap om processen under de två och ett halvt år det tog att slutföra den. Remissvaren på betänkandet kom in för nästan två år sedan. Överlag var remissinstanserna mycket positiva till utredningens förslag. Sammantaget har frågan bearbetats i snart fyra år.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder vill ministern vidta för att minska antalet dödsfall som sker på grund av utebliven donation och på grund av köer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.