Till innehåll på sidan

Våld och trakasserier på asylboenden

Svar på skriftlig fråga 2015/16:404 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2015/09422/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:404 av Désirée Pethrus (KD) Våld och trakasserier på asylboenden

Désirée Pethrus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder avseende nolltolerans mot våld och trakasserier på asylboenden.

Sverige har en human asylpolitik och är en fristad för den som flyr undan förföljelse och förtryck. Till följd av den humanitära katastrofen i Syrien och andra konflikter i världen ligger antalet asylsökande i Sverige i dag på historiskt höga nivåer och ställer därmed samtliga aktörer inom mottagandet inför stora utmaningar.

Enligt lagen om mottagande av asylsökande har Migrationsverket ett huvudansvar för mottagandet av asylsökande och ansvarar för att ordna boende för dem som inte ordnar det på egen hand.

Migrationsverket gör ingen uppdelning i etnicitet eller religion på anläggningsboendena. Jag tycker att det är en rimlig princip. Men jag ser förstås allvarligt på att det finns asylsökande som inte känner sig trygga under sin vistelse på anläggningsboenden. Jag delar uppfattningen att i Sverige ska ingen behöva uppleva förföljelse. Migrationsverket har ett ansvar för boendemiljön och det är viktigt att de asylsökande kan känna sig trygga. Om det förekommer brottsliga handlingar i Migrationsverkets boenden ska det anmälas till och utredas av polisen. Jag förutsätter dock att de som flyr för att få en fristad i vårt land också följer Sveriges lagar när de kommer hit.

Väntan under asylprocessen kan göra att boendesituationen blir ansträngd och att det kan uppstå konflikter i boendet. Det är därför viktigt att asylsökande får en meningsfull sysselsättning under väntetiden. Migrationsverket erbjuder organiserad sysselsättning till asylsökande. En viktig del av denna är samhällsinformation som bland annat omfattar information om hälso- och sjukvård, bosättning i Sverige, hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, mäns och kvinnors rättigheter och skyldigheter i Sverige och relevant lagstiftning.

Regeringen har även avsatt medel till insatser inom folkbildningen. Det handlar om att stärka kunskaperna i svenska och om samhället och att främja deltagande i samhällslivet för asylsökande och personer som beviljats uppehållstillstånd och fortfarande bor kvar i anläggningsboende. Idéburna organisationers deltagande i mottagandet är värdefullt och medverkar till att höja kvaliteten i mottagandet. Även för denna verksamhet har regeringen avsatt medel.

Utöver att öka resurserna för en meningsfull sysselsättning under väntan vidtar regeringen åtgärder för att förbättra situationen för asylsökande och nyanlända. Regeringen har bland annat tillsatt en utredning – Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända (dir. 2015:107) för att föreslå åtgärder som skapar ett långsiktigt hållbart och flexibelt system för mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända.

Jag är väl medveten om situationen och följer utvecklingen noga genom en nära dialog med Migrationsverket.

Stockholm den 9 december 2015

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2015/16:404 av Désirée Pethrus (KD) (Besvarad 2015-12-02)

Fråga 2015/16:404 Våld och trakasserier på asylboenden

av Désirée Pethrus (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Boendesituationen för asylsökande har på många sätt gått in i en mycket kritisk fas. I brist på bostäder tvingas Migrationsverket inkvartera människor i tält, gymnastiksalar och till och med sina egna receptioner. Migrationsverket gör sitt yttersta för att ge flyktingar tak över huvudet i ett mycket tufft läge då antalet asylsökande ökat dramatiskt under hösten.

Det stora trycket på mottagningssystemet har gjort att många nya aktörer nu öppnat asylboenden. Deras ansvar för de asylsökande är begränsat till främst tak över huvudet och mat till dem som vistas i deras boenden. Men många som kommer har haft traumatiska erfarenheter med sig, har från människosmugglare ibland fått orealistiska förväntningar på vad som ska möta dem i Sverige och har kanske svårt att veta vad som gäller på ett boende. Det måste vara tydligt med regler för asylsökande på boendet. Och det ska kunna gå att vara trygg som asylsökande. Asylsökande ska kunna känna sig trygga, särskilt när de kommer för att söka skydd från krig, terror och förföljelse.

Dessvärre kommer nu rapporter från pastorer som länge jobbat med flyktingar oavsett religiös bakgrund men som nu ser en negativ utveckling där kristna flyktingar känner sig hotade i asylboendet. Det är inte acceptabelt. De berättar om fall med personer som tvingas ta av sig halsband med kors, konvertiter som hotas, konflikter om vad man får äta som uppstår på de boenden där man kan laga egen mat, personer som inte vågar ha Bibeln på rum som man delar med muslimer som blir hotfulla, IS-sympatisörer som försöker värva personer och att de som är kristna anses vara Asadanhängare. När kristna inte vill delta i de muslimska bönestunderna trakasseras och hotas de. Asylsökande som inte går till moskén trakasseras och överfalls i vissa fall ute på öppen gata. Så här fortsätter de berättelser som nu kommer. Pastorer känner att det nu kan bli så stora motsättningar mellan kristna och muslimer att de måste slå larm, då de själva vill motverka islamofobi. Vi måste agera proaktivt. När de tar upp frågan med Migrationsverket får de till svar att Migrationsverket inget kan göra. Och i de fall man gått med personer som polisanmält dödshot har dessa personer ändå fått återvända till det rum där andra boende har hotat med att skära halsen av dem. Medierna har också rapporterat om en hel del ingripanden som skett ute på asylboenden. Och frågan man ställer sig är vilka konsekvenser detta får för dem som hotat en annan person på ett boende.

Om alla dessa berättelser är sanna måste vi ta detta på största allvar. Vi måste nu få en lägesrapport om vad som sker ute på våra asylboenden, och flyktingar måste få veta både att detta är oacceptabelt och att det kan leda till åtgärder. Det måste vara nolltolerans mot hot, våld och trakasserier ute på asylboenden. Vi behöver fakta och underlag som politiker, och vi behöver en åtgärdsplan snarast.

Migrationsverket har enligt uppgift möjlighet att i någon mån erbjuda väktare och närvaro från sin egen personal ute på boendena. Något mer anser man sig inte kunna erbjuda för att lugna ner motsättningarna. Man har också mycket svårt att erbjuda alternativa boenden. Situationen försvåras av volymen asylsökande, men tidigare har Migrationsverket lyckats utverka hbtq-certifierade boenden. I Sverige ska ingen behöva uppleva förföljelse för sin tro eller sexuella läggning. Situationen just nu väcker dock frågor om boenden certifierade för kristna ska behövas. Det är inget eftersträvansvärt och är i så fall ett nederlag. Men om vi inte kan ordna trygghet och säkerhet på annat sätt kommer det att vara nödvändigt.

 

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga vad justitie- och migrationsminstern avser att vidta för åtgärder avseende nolltolerans mot våld och trakasserier på asylboenden.

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.