Till innehåll på sidan

Utvisningar till följd av annonsering på Linkedin

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1094 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr 2017/02791/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1094 av Elisabeth Svantesson (M) Utvisningar till följd av annonsering på Linkedin

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att förhindra att människor utvisas enbart på den grunden att de har fått sina jobb via Linkedin i stället för Arbetsförmedlingens platsbank.

Unionsföreträdet är, som jag tydliggjorde i mitt tidigare svar till Elisabeth Svantesson angående samma fråga i september 2016, en politiskt bindande princip som baseras på en resolution som EU:s stats- och regeringschefer antog 1994. Den innebär att medborgare i EU och tredjelandsmedborgare som är bosatta i EU ska ha företräde till lediga anställningar.

Det är emellertid upp till EU:s medlemsstater att reglera frågan om unionsföreträde i nationell rätt. Det har Sverige gjort genom de nationella reglerna för arbetskraftsinvandring. Gällande regelverk hindrar dock inte att arbetsgivare kan använda sig av olika rekryteringssätt så länge som unionsföreträdet respekteras.

Jag vill här påminna om att det var den förra regeringen som införde de regler som gäller idag. I propositionen, som lades fram av dåvarande moderata statsrådet Tobias Billström, står följande att läsa: ”Rekrytering kan inledas av att arbetsgivaren anmäler den lediga anställningen till Arbetsförmedlingen för utannonsering. När en ledig tjänst utannonseras i Arbetsförmedlingens platsbank blir den också synlig i den europeiska internetbaserade platsportalen Eures, varigenom tjänsten görs tillgänglig för medborgare i övriga EU/EES och Schweiz[…]. Vidtas dessa åtgärder torde Migrationsverket typiskt sett kunna bedöma om gemenskapsföreträdet har respekterats. Det finns dock inget som hindrar arbetsgivaren från att välja andra rekryteringsåtgärder”.

Migrationsverket har på sin hemsida angett att kraven som lagen ställer uppfylls genom annonsering under minst tio dagar på Arbetsförmedlingens platsbank. Migrationsverket är i sin information tydligt med att en arbetsgivare som väljer att annonsera på något annat sätt måste visa att annonseringen motsvarar Eures och varit tillgänglig i alla EU/EES-länder och Schweiz. Regeringen har även gett Migrationsverket i uppdrag att ta fram en strategi för information och service. Tydlig information om vad som gäller för att få ett arbetstillstånd i Sverige möjliggör en ökad grad av kompletta ansökningar. Det ska helt enkelt vara lätt för företag som vill anställa och investera i Sverige att göra sina ansökningar rätt.

Huruvida en annonsering via ett visst rekryteringsförfarande kan anses leva upp till kravet på tillgänglighet i alla EU/EES-länder och Schweiz anser jag fortfarande är en fråga som inte är lämplig för lagstiftning att slå fast.

Jag vill avslutningsvis understryka att det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag vill därför hänvisa till ansvariga myndigheter vad gäller tillämpningen av gällande regelverk i det aktuella fallet.

Stockholm den 29 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1094 av Elisabeth Svantesson (M) (Skickad 2017-03-21)

Fråga 2016/17:1094 Utvisningar till följd av annonsering på Linkedin

av Elisabeth Svantesson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I tidningen Arkitekten rapporterades den 10 mars 2017 om en arkitekt som precis har utvisats från Sverige. Anledningen var att platsannonsen för den tjänst arkitekten hade i Sverige inte var annonserad på Arbetsförmedlingens platsbank. Annonsering hade däremot skett på jobbförmedlingssajten Linkedin.

Fallet påminner om det fall som aktualiserades våren 2016 och rörde Syed Latif från Bangladesh. Även Syed Latif utvisades eftersom han fått sitt jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingens platsbank. 

Regeringen måste agera och åstadkomma en förändring av dagens orimliga situation. Den som jobbar i Sverige ska inte utvisas enbart på den grunden att han eller hon har fått sitt jobb via Linkedin och inte via Platsbanken.

I EU-rätten finns ett krav på att en jobbansökan ska ha varit nåbar för EU:s medborgare innan den tillsätts av en tredjelandsmedborgare. EU-rätten ställer dock inte krav på att en viss rekryteringskanal ska användas.

Att hänvisa till EU-regler är därför inte en hållbar argumentation från regeringen för att motivera utvisningar av nu aktuellt slag. Linkedin med sin räckvidd måste kunna vara en godtagbar rekryteringskanal lika med Platsbanken. Om EU-regler skulle sätta hinder i vägen – vilket min uppfattning alltså är att de inte gör –  måste regeringen på EU-nivå driva på för en förändring.

Då jag lyfte frågeställningen med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i augusti 2016 fick jag till svar att det inte är lämpligt att i lagstiftning slå fast vilka rekryteringssätt som uppfyller EU-rättens krav utan att detta är en fråga för tillämpande myndigheter.

Morgan Johanssons förhållningsätt innebär i praktiken att han godtar dagens situation, där människor med jobb utvisas till följd av annonsering på Linkedin i stället för på Platsbanken.

I svaret till mig sade Morgan Johansson även att han följde utvecklingen på området. Jag utgår från att så också har skett.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förhindra att människor utvisas enbart på den grunden att de har fått sina jobb via Linkedin i stället för Arbetsförmedlingens platsbank?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.