Till innehåll på sidan

Utredningen om järnvägens organisation

Svar på skriftlig fråga 2017/18:192 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/06654/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:192 av Erik Ottoson (M) Utredningen om järnvägens organisation

Erik Ottoson har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att gå vidare med rekommendationerna och slutsatserna från Utredningen om järnvägens organisation.

Erik Ottoson ställde en liknande fråga för ganska precis ett år sedan där min företrädare redogjorde för vilka åtgärder som vidtagits vid den tidpunkten.

Utredningen om järnvägens organisation lämnade tre delbetänkanden. Det första delbetänkandet, En enkel till framtiden (SOU 2013:83), bestod av en nulägesanalys med en funktionell beskrivning av järnvägssystemet och utvecklingen av dess organisation. Delbetänkandet utgjorde en utgångspunkt för tilläggsdirektiven för den fortsatta analysen.

Efter regeringsskiftet fick utredningen ytterligare direktiv om att särskilt analysera utvecklingen av underhållsmarknaden för infrastrukturen. Denna del av uppdraget redovisades i ett andra delbetänkande, Koll på anläggningen (SOU 2015:42) i mars 2015. Förslag från delbetänkandet har bland annat hanterats genom uppdrag till Trafikverket. Exempelvis har regeringen uppdragit till Trafikverket att i egen regi organisera och genomföra delar av besiktnings- och uppföljningsverksamheten avseende järnvägsunderhåll.

Utredningens slutbetänkande lämnades i december 2015. Utredningen har hanterat ett omfattande uppdrag och i flertalet fall har utredningen inte haft möjlighet att gå frågorna på djupet på ett sådant sätt att konkreta förslag om förändringar har kunnat lämnas.

Utredningen har emellertid identifierat flera problemområden för vidare analys som nu hanteras inom Regeringskansliet. Bland annat har regeringen i maj uppdragit åt Trafikanalys att utreda hur kunskapen om järnvägstransporter kan förbättras bland annat utifrån de brister i statistik- och kunskapsunderlagen på järnvägsområdet som identifierats i Utredningen om järnvägens organisation. I det pågående arbetet med införlivandet av det så kallade fjärde järnvägspaketet planeras för en översyn av strukturen på järnvägslagstiftningen i enlighet med rekommendationer från utredningen.

Stockholm den 6 november 2017

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2017/18:192 av Erik Ottoson (M) (Besvarad 2017-10-30)

Fråga 2017/18:192 Utredningen om järnvägens organisation

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under 2015 överlämnade Gunnar Alexanderson, särskild utredare i Utredningen om järnvägens organisation, sitt slutbetänkande (SOU 2015:100) till regeringen. I det finns ett flertal förslag på åtgärder och områden där ytterligare utredningar och fördjupningar behöver göras.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att gå vidare med rekommendationerna och slutsatserna från Utredningen om järnvägens organisation?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.