Till innehåll på sidan

Upplägg för kampanjen till FN:s säkerhetsråd

Svar på skriftlig fråga 2016/17:85 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas onsdagen

den 19 oktober

Svar på fråga 2016/17:85 Upplägg för kampanjen till FN:s säkerhetsråd samt på fråga 2016/17: 86 Ytterligare redovisning av kampanjen till FN:s säkerhetsråd av Sofia Arkelsten (M)

Sofia Arkelsten har i fråga 2016/2017: 85 frågat biståndsminister Isabella Lövin om upplägget med fonder och stiftelser – eller möjligen myndigheter – som använts som mellanhänder för att bidra till den svenska kampanjen har förekommit trots att detta inte har redovisats av Utrikesdepartementet. Frågan har överlämnats till mig för besvarande. Sofia Arkelsten har också i fråga 2016/2017: 86 frågat mig på vilket sätt jag avser redovisa de kostnader som trots allt härrör sig till kampanjen men som inte finns med i Utrikesdepartementets redovisning.

Grunden för det svenska kandidaturarbetet för en plats i FN:s säkerhetsråd var regeringens politik och främjandet av Sverige som en principfast, ansvarstagande och trovärdig utrikespolitisk aktör.

Utrikesdepartementets uppdrag är att genomföra regeringens politik, som också omfattar att främja bilden av Sverige. Grunden för kandidaturarbetet, och därmed kostnaden för densamma, genomfördes därmed i hög grad inom ramen för utrikesförvaltningens ordinarie uppdrag och verksamhet.

Fonder och stiftelser som helt eller delvis finansieras genom Utrikesdepartementet, är oberoende och agerar fristående. De bidrar genom sin verksamhet och sina extensiva nätverk till en positiv bild av Sverige. I den mån en verksamhet skulle kunna anses ha gynnat kandidaturarbetet har det skett inom ramen för fondens, stiftelsens eller myndighetens reguljära verksamhet som ska genomföras i linje med ordinarie uppdrag och riktlinjer för användande av biståndsmedel.

Utrikesdepartementets redovisning av kostnader för kandidaturarbetet omfattar de särskilda budgetmedel och resurser som avdelats specifikt för arbetet med säkerhetsrådskandidaturen. Det inte är möjligt att, utöver denna redovisning, särskilja verksamhet som gynnat kandidaturarbetet från ordinarie grundläggande diplomatisk verksamhet.

Kandidaturen har tagits upp vid nästintill samtliga mina bilaterala möten och med många andra länder vid internationella konferenser. Det innebär inte att deltagandet varit motiverat bara av säkerhetsrådskandidaturen. Jag har exempelvis vid flera ordinarie inplanerade möten med EU- och Nato-medlemsstater lyft frågan om vår kandidatur. Att redovisa varje tillfälle då frågan om kandidaturen nämnts vore således varken möjligt eller rättvisande.

Redovisningen omfattar av samma skäl inte stöd till stiftelser, fonder och myndigheter som hänför sig till dessa aktörers reguljära verksamhet och är i linje med deras ordinarie uppdrag.

Stockholm den 19 oktober 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2016/17:85 av Sofia Arkelsten (M) (Besvarad 2016-10-10)

Fråga 2016/17:85 Upplägg för kampanjen till FN:s säkerhetsråd

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Utrikesministern har fått frågan om hur Utrikesdepartementet kommer att redovisa de kostnader som trots allt härrör sig till kampanjen, men som inte finns med i Utrikesdepartementets redovisade pm.

Det är naturligtvis positivt att Sverige nu tar plats i FN:s säkerhetsråd. Däremot kvarstår frågor om kampanjen. Utrikesutskottet gör en utvärdering. Konstitutionsutskottet gör en granskning baserad på de anmälningar som kommit in. En av anledningarna till att kampanjen fortsätter att granskas är att den senare delen av kampanjen varit behäftad med oklarheter om omfattning och även finansiering. DN kom ju med minst sagt graverande uppgifter om hur Dag Hammarskjölds Minnesfond använts i kampanjarbetet av Utrikesdepartementet och fonden har betalat resor och genomfört konferensverksamhet som en del i kampanjen. Artikeln finns att läsa här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/bistandspengar-gick-till-rostjakt-pa-svensk-plats-i-fns-sakerhetsrad/

Dessa medel har inte redovisats i den mycket minimalistiska beräkning av kostnaderna för kampanjen som Utrikesdepartementet lämnat i en pm till utrikesutskottet.

Naturligtvis är det en gränsdragningsfråga att avgöra vilken verksamhet som direkt härrör sig till kampanjen och vilken verksamhet där ett extra element av kampanjande lagts till. Detta särskilt när en extern part står för kostnaderna. Men för att regeringen ska kunna granskas och kampanjarbetet utvärderas krävs det svar från biståndsministern om detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin om upplägget med fonder och stiftelser – eller möjligen myndigheter – som använts som mellanhänder för att bidra till den svenska kampanjen har förekommit trots att detta inte redovisas av Utrikesdepartementet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.