Till innehåll på sidan

Svensk väpnad trupp utomlands utan riksdagens mandat

Svar på skriftlig fråga 2018/19:164 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till ri

ksdagen


Svar på fråga 2018/19:164 av Björn Söder (SD) Svensk väpnad trupp utomlands utan riksdagens mandat

Björn Söder har frågat försvarsministern vad som sker om riksdagen säger nej till att förlänga mandatet för utlandsinsatser och Sverige som en följd av detta beslut har väpnad trupp utomlands utan riksdagens mandat, och vilka konsekvenser detta skulle få juridiskt, ekonomiskt, säkerhetsmässigt med mera. Frågan har överlämnats till mig.

Av 15 kap. 16 § regeringsformen följer att riksdagens medgivande krävs för att en svensk väpnad styrka ska kunna sändas till ett annat land om det inte finns en skyldighet att fullgöra en internationell förpliktelse som riksdagen har godkänt eller ett medgivande i lag. För det fall riksdagen inte skulle förlänga en insats för vilken riksdagens medgivande krävs skulle den juridiska konsekvensen vara att svensk väpnad styrka inte längre skulle kunna delta i insatsen i fråga. Avveckling av insatsen skulle inledas och genomföras under ordnade former, vilket skulle medföra ekonomiska konsekvenser. Vissa kortsiktiga säkerhetsmässiga konsekvenser för den väpnade styrkan i fält kan aktualiseras under avvecklingen. Det är alltid önskvärt att avvecklingen av insatser sker med lång planeringshorisont och i ett tidigt skede kommuniceras med den organisation som ansvarar för insatsen, samt med de partnerländer som ingår i samarbetet. Ett hastigt eller oväntat unilateralt tillbakadragande skulle väcka frågor om Sveriges trovärdighet som säkerhetspolitisk partner.

Stockholm den 15 februari 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:164 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2019-02-06)

Fråga 2018/19:164 Svensk väpnad trupp utomlands utan riksdagens mandat

av Björn Söder (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige har i dagsläget ett antal soldater och officerare tjänstgörande utomlands. En del uppdrag, till exempel i Mali, förlängs med ett år i taget. Nuvarande mandat för den svenska styrkan går ut den 30 juni 2019, och ett nytt beslut behöver fattas innan dess för att ge styrkan förlängt mandat från riksdagen.

Regeringen har under de senaste åren haft tendensen att inkomma med propositioner om förlängning av utlandsinsatserna i ett väldigt sent skede, vilket har lett till att besluten om eventuell förlängning har fattats mycket nära inpå att gällande mandat om väpnad trupp utomlands upphör. Detta skulle, om riksdagen avslår propositionen om förlängning av insatsen, kunna få till följd att Sverige har väpnad trupp stationerad utomlands utan riksdagens mandat.

Frågan som då uppkommer är vad som sker om riksdagen säger nej till att förlänga mandatet. Vilka konsekvenser skulle detta få juridiskt, ekonomiskt, säkerhetsmässigt med mera?

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har inte kunnat ge några svar på dessa frågor (dnr 2018:1742). RUT har kontaktat Försvarsmakten, som svarar att man inte kan besvara frågan om Sverige kan ha trupp utomlands utan mandat eller vilka konsekvenser detta skulle få, eftersom det är ett beslut som fattas av regeringen. ”Regeringen fattar beslut och Försvarsmakten tolkar sedan beslutet.”

Av denna anledning vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Vad sker om riksdagen säger nej till att förlänga mandatet och Sverige som en följd av detta beslut har väpnad trupp utomlands utan riksdagens mandat, och vilka konsekvenser skulle detta få juridiskt, ekonomiskt, säkerhetsmässigt med mera?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.