Till innehåll på sidan

Säkerhetssituationen i Afghanistan

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1558 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2017/05171/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1558 av Rasmus Ling (MP) Säkerhetssituationen i Afghanistan

Rasmus Ling har frågat mig vad jag anser att det förändrade säkerhetsläget har för påverkan på avvisningarna till Afghanistan.

Vare sig enskilda statsråd, eller regeringen, får ingripa eller uttala sig i de enskilda ärenden som myndigheter eller domstolar handlägger. Det är ansvariga svenska myndigheter, som ska bedöma i vilken utsträckning säkerhetssituationen påverkar avvisningarna till Afghanistan. Det är inte en bedömning som jag eller regeringen får göra. Jag vill dock framhålla att jag är väl medveten om den svåra situation som råder i Afghanistan och delar Rasmus Lings oro i detta avseende.

Allmänt kan sägas att en avvisning eller utvisning av en person förutsätter enligt utlänningslagen att personen i fråga inte är i behov av skydd och inte heller har några andra skäl att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Återvändande till hemlandet ska således alltid föregås av en individuell prövning av det eventuella skyddsbehovet. I den prövningen ingår en bedömning av säkerhetssituationen i hemlandet.

Jag utgår ifrån att svenska myndigheter och domstolar gör nämnda prövningar i överensstämmelse med utlänningslagen.

Stockholm den 21 juni 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1558 av Rasmus Ling (MP) (Skickad 2017-06-08)

Fråga 2016/17:1558 Säkerhetssituationen i Afghanistan

av Rasmus Ling (MP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Undertecknad gjorde tillsammans med riksdagsledamot Maria Ferm en resa till Kabul för att studera situationen för personer som avvisats, samt för att få en uppdatering av säkerhetsläget.

Säkerhetsläget i Afghanistan är mycket allvarligt och har försämrats rejält sedan de internationella fredsbevarande styrkorna lämnade landet. Även i Kabul har situationen försämrats. Sedan de internationella trupperna drog sig tillbaka har antalet attentat i Kabul ökat från i genomsnitt ett i månaden till tre i veckan. Bilbomber, självmordsbombare, raketskjutningar och komplexa attacker skördar civila offer. Så sent som den 31 maj skedde ett bombdåd i diplomatkvarteren med minst 150 dödade och 400 skadade.

På andra håll i landet har regeringen förlorat kontrollen över territoriet, och talibanerna som störtades 2002 vinner mark. I flera provinser pågår väpnad konflikt. Det gör situationen oerhört farlig. FN-organisationen UNAMA har konstaterat att 2016 blev det värsta året när det gäller civila offer sedan de började registrera dessa 2009. Tusentals civila skadades och dödades i terroristattacker eller militärt våld. Fler än 900 av dem som dödades var barn.

Trots det allvarliga säkerhetsläget bedömer ansvariga myndigheter att det är möjligt att utvisa personer dit från Sverige. Många av dem som får avslag på sina asylansökningar kom till Sverige som ensamkommande barn under 2015, men har på grund av de exceptionellt långa handläggningstiderna hunnit bli 18 år och har därmed sämre möjligheter att beviljas uppehållstillstånd. Det är ungdomar som har hunnit påbörja sina liv i Sverige, går i skolan, har fått vänner och har engagerade vuxna personer omkring sig. Flera av dem har ingen anknytning till Afghanistan eftersom de har växt upp i Iran eller Pakistan. Situationen är svår för dem som återvänder, i synnerhet för de unga personer som saknar socialt nätverk. Miljöpartiet anser att de som kom som ensamkommande under 2015 bör få permanenta uppehållstillstånd. Det beslutet fattades på vår kongress för några veckor sedan.

De afghaner som tvångsutvisades från Sverige den 30 maj har beskrivit hur de landade i ett inferno, precis efter det stora självmordsattentatet. Efter dådet den 31 maj meddelade Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière att avvisningar av afghaner tillfälligt upphör på grund av det osäkra läget. Sveriges regering har dock inte gått ut med ett sådant besked.

Mot bakgrund av detta frågar jag justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad anser statsrådet att det förändrade säkerhetsläget har för påverkan på avvisningarna till Afghanistan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.