Till innehåll på sidan

Regeringens närvaro under mötet med palestiniernas nationella råd

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1272 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till

riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1272 av Sofia Damm (KD)
Regeringens närvaro under mötet med palestiniernas nationella råd

Sofia Damm har frågat mig hur regeringen tänker följa upp den eventuella kritik som framfördes under kabinettssekreterarens möte med Palestinas president Mahmoud Abbas i anslutning till det palestinska nationella rådet (PNC).

Regeringen fortsätter att i linje med tidigare svenska regeringar verka för en fredlig lösning grundad i folkrätten till konflikten mellan Israel och Palestina, där två stater kan existera sida vid sida med Jerusalem som huvudstad för båda. Tvåstatslösningen har varit världssamfundets, inklusive FN:s och EU:s, mål i decennier.

I sitt tal inför PNC gjorde president Abbas uttalanden som var oacceptabla, som är stötande för alla oss som kämpar mot antisemitism och andra former av hat. Dessa kommentarer hjälper inte palestiniernas arbete för fred med Israel. Regeringen tog upp frågan direkt med det palestinska ledarskapet efter talet, inklusive i kabinettsekreterarens påföljande möten i Ramallah när PNC fortfarande pågick. Jag har också själv tydligt uttalat att denna form av antisemitiska uttalanden är oacceptabla. Sverige och EU engagerar sig för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga och trivialisera Förintelsen. Omvärldens reaktion på talet har varit tydlig och regeringen har ställt sig bakom uttalanden gjorda av både EU och FN.

I våra bilaterala kontakter med Palestina var vi tydliga i vår kritik samt med behovet av en ursäkt. Den 4 maj publicerades ett uttalande från president Abbas där presidenten bad om ursäkt, beskrev Förintelsen som det mest avskyvärda brottet i historien och tog avstånd från antisemitism i alla dess former.

Det centrala hindret för det palestinska statsbyggandet är den israeliska ockupationen men det finns steg den palestinska myndigheten kan ta för att förbättra situationen, bland annat göra demokratiska framsteg, bekämpa korruption, ta avstånd från våld och öka civilsamhällets utrymme. Regeringen poängterar löpande dessa behov i dialogen med Palestina, senast när kabinettssekreterare Söder mötte president Abbas och andra palestinska företrädare i månadsskiftet april-maj.

I det läge som nu råder mellan Israel och Palestina, med en kraftig försämring av läget på marken, en avstannad fredsprocess samt ökade spänningar mellan parterna och i regionen, är det viktigare än på länge att Sverige upprätthåller dialogen med båda parter i konflikten och tar vara på möjligheterna att påverka utvecklingen i rätt riktning.

Stockholm den 16 maj 2018

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:1272 av Sofia Damm (KD) (Besvarad 2018-05-08)

Fråga 2017/18:1272 Regeringens närvaro under mötet med palestiniernas nationella råd

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har framkommit uppgifter om att utrikesministerns närmaste medarbetare, kabinettsekreterare Annika Söder, var närvarande under sammanträdet med palestiniernas nationella råd i Ramallah den 30 april. Det var under samma sammanträde som ledaren för den palestinska myndigheten, Mahmoud Abbas, i ett tal påstod att Förintelsen, där omkring sex miljoner judar dödades, var ett resultat av judarnas finansiella aktiviteter och inte antisemitism. Kabinettsekreterare Annika Söder hade även ett bilateralt möte med president Abbas direkt före hans nu ökända tal.

Tyska medier rapporterade om detta redan samma dag, och när internationella medier sedan fortsatte att rapportera om det dagen efter började det även uppmärksammas i svenska medier. Regeringens svar kom dock ännu en dag senare, den 2 april, i form av en tweet från utrikesministern. ”Oacceptabelt” hette det då.

I riksdagen har både utrikesministern och biståndsministern vid upprepade tillfällen anfört att regeringen framför kritik till den palestinska myndigheten och Abbas rörande uppvigling till våld och att de för en konstant dialog om demokrati och mänskliga rättigheter. Som en av de största biståndsgivarna och enda land i EU att erkänna Palestina förväntar vi oss att Sverige, regeringen och utrikesministern gör mer än att twittra 203 tecken.

Som ledare för den palestinska myndigheten har Abbas även ett ansvar för den oroväckande utvecklingen i Palestina. Bland annat begränsas yttrandefriheten alltmer. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta för diskriminering och våld.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur tänker regeringen följa upp den eventuella kritik som framfördes under detta möte, särskilt i ljuset av Abbas antisemitiska anförande direkt efter mötet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.