Till innehåll på sidan

Rätt till försörjningsstöd för tillståndslösa

Svar på skriftlig fråga 2016/17:951 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/01363/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:951 av Markus Wiechel (SD) Rätt till försörjningsstöd för tillståndslösa

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att återkomma med förslag för en tydligare lagstiftning avseende tillståndslösa migranters rätt till försörjningsstöd och om inte, hur jag motiverar att nuvarande lagstiftning ska kvarstå.

Frågan ställs bl.a. mot bakgrund av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att meddela prövningstillstånd i ett mål som rör kommunens ansvar att ge hjälp till en kvinna med barn som vistas i kommunen och håller sig undan för att undvika avvisning.

Eftersom frågan är föremål för prövning i domstol vore det fel av mig att uttala mig i ärendet. Men jag följer givetvis frågan och ser positivt på att rättsläget kan klargöras.

Stockholm den 8 mars 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2016/17:951 av Markus Wiechel (SD) (Skickad 2017-02-20)

Fråga 2016/17:951 Rätt till försörjningsstöd för tillståndslösa

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Rekordmånga asylsökande kom till Sverige 2015 och när det var som värst kunde runt 10 000 människor anlända på en vecka. Detta ledde till att regeringen (motvilligt) införde drastiska förändringar, vilket i kombination med att andra europeiska länder agerade på ett liknande sätt minskade flödet kraftigt. På grund av det höga trycket är således också handläggningstiden för asylärenden mycket lång, och man tror att ungefär hälften av de som kom får rätt att stanna i landet legalt.

Redan sedan tidigare befinner sig dock många tillståndslösa personer i landet. När nu beräkningar pekar på att uppemot 49 000 nyanlända kan beräknas gå under jorden som följd av att de nekats asyl kommer samhället att möta nya påfrestningar, inte minst då dessa personer kommer vara i behov av försörjning, vilket kan ske genom kriminalitet eller svartarbete.

En del tillståndslösa migranter har dock redan sedan tidigare ansökt till sin respektive kommun om försörjningsstöd, varför risken att fler gör det är sannolik.

Det kan inte vara rimligt att en person som befinner sig olovligen i Sverige kan få försörjningsstöd. Det finns nu ett exempel på en kvinna som tagit upp kampen mot sin kommun (Vännäs) för rätten till stöd trots att hon olovligen lever i Sverige. Kvinnan vann kampen i förvaltningsrätten men förlorade sedan i kammarrätten. Högsta förvaltningsdomstolen har dock nu beslutat att pröva fallet, vilket leder till en del frågor från undertecknad.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet att återkomma med förslag för en tydligare lagstiftning med anledning av det som ovan framförts, och om inte, hur motiverar statsrådet att nuvarande lagstiftning ska kvarstå?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.