Till innehåll på sidan

Prövning av MR-brott i Burma av Internationella brottmålsdomstolen, ICC

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1193 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2009-09-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-17
Svar anmält
2009-09-21

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Svar på fråga

2008/09:1193 Prövning av MR-brott i Burma av Internationella brottmålsdomstolen, ICC

Utrikesminister Carl Bildt

Olle Thorell har frågat mig om Sverige under sin tid som EU:s ordförandeland kommer att arbeta för att ena EU kring ett initiativ i FN:s säkerhetsråd för att den burmesiska militärjuntans MR-brott ska granskas i den Internationella brottmålsdomstolen.

Olle Thorell uppmärksammar den mycket svåra MR-situation som råder i Burma och tar upp frågor som regeringen ser allvarligt på.

Sverige är en av de starkaste tillskyndarna av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Genom tillkomsten av Romstadgan finns nu en permanent domstol som kan utreda och lagföra folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser vilket inneburit ett stort steg framåt för att motverka straffrihet.

Domstolens jurisdiktion är dock begränsad till brott begångna på en statsparts territorium eller av dess medborgare. Eftersom Burma inte har tillträtt Romstadgan har domstolen inte jurisdiktion i annat fall än om FN:s säkerhetsråd utnyttjar sin möjlighet att under FN-stadgans kapitel VII besluta att hänskjuta frågan till domstolen.

Skriftlig fråga 2008/09:1193 av Thorell, Olle (s) (korrekturläst 2009-09-01)

den 1 september

Fråga

2008/09:1193 Prövning av MR-brott i Burma av Internationella brottmålsdomstolen, ICC

av Olle Thorell (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Samtidigt som rättegången mot Aung San Suu Kyi ägde rum i Rangoon har juntan trappat upp övergreppen mot civilbefolkningen i Burmas etniska minoritetsområden. Sedan 1948 har ett lågintensivt inbördeskrig utsatt minoritetsfolken för oerhörda lidanden. Bara under den senaste månaden beräknas 30 000 ha flytt den framryckande burmesiska militären i Karen- och Shandelstaterna. Enligt FN har under de senaste 15 åren över 3 300 byar bränts ned, civila används som levande minsvepare, tusentals har tvingats till slavarbete och övertygande bevis visar att våldtäkt används systematiskt för att fördriva och kuva befolkningen. Omfattningen på MR-brotten går utan vidare att likna vid situationen i Darfur. Hundratusentals burmeser lever som internflyktingar och miljoner har flytt landet. Hjälporganisationer hindras från att bistå humanitärt i de etniska områdena.

Burmas junta vägrar att delta i en dialog och övergreppen fortsätter. Ett logiskt nästa steg är nu att FN:s säkerhetsråd tar initiativ till att juntans MR-brott granskas i Internationella brottmålsdomstolen. FN:s rapportör för Burma under åren 2000–2008, Sergio Pinheiro, stöder initiativet, liksom Desmond Tutu och parlamentariker i en rad parlament världen över. Under de kommande två månaderna delar Storbritannien och USA ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd. Efter en rad skarpa uttalanden från brittiskt och amerikanskt håll finns det goda förutsättningar för att bygga upp stöd för en process i säkerhetsrådet, trots risken för veto från Ryssland och Kina.

Kommer utrikesministern under den tid Sverige är EU:s ordförandeland att arbeta för att ena EU kring ett initiativ i säkerhetsrådet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.