Till innehåll på sidan

Polisens arbetsmiljö

Svar på skriftlig fråga 2016/17:590 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2016/17:590 av Lotta Finstorp (M) Polisens arbetsmiljö

Lotta Finstorp har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra polisernas arbetsmiljö.

Det är av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig och vill stanna. Om polisanställda väljer att lämna sin anställning i förtid så är det givetvis beklagligt. Det är därför angeläget att Polismyndigheten noga följer och agerar på utvecklingen av personalomsättningen inom myndigheten. Samtidigt är personalomsättningen bland poliser fortfarande låg i jämförelse med genomsnittet för svensk statsförvaltning.

Frågor som rör polisanställdas arbetsmiljö hanteras av Polismyndigheten inom ramen för det delegerade arbetsgivaransvaret och med beaktande av relevant lagstiftning samt kollektivavtal. Jag förutsätter att Polismyndigheten fortsätter att verka för en god arbetsmiljö i hela organisationen och att detta sker i konstruktivt samarbete med berörda arbetstagarorganisationer.

Regeringen ska ge polisen så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser har riksdagen i enlighet med regeringens förslag beviljat ett tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Vid sidan av detta fortsätter jag naturligtvis att på olika sätt följa Polismyndighetens arbete.

Stockholm den 13 januari 2017

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2016/17:590 av Lotta Finstorp (M) (Skickad 2016-12-22)

Fråga 2016/17:590 Polisens arbetsmiljö

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En ny studie från Statskontoret visar att statliga chefer ses som allt mindre kompetenta och att detta i sin tur gör att tilliten för cheferna sjunker hos medarbetarna. Även statliga arbetsplatser i Sverige får svaga omdömen när det gäller tillit och trivsel. Rikspolischefen har tidigare blivit starkt kritiserad och krav på dennes avgång har ställts från flera håll. Många poliser har på senare tid valt att lämna poliskåren.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra polisernas arbetsmiljö? 

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.