offentlighet vid de svenska LEADER-kontoren

Svar på skriftlig fråga 1996/97:836 besvarad av

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på fråga :836 om offentlighet vid de svenska LEADER-kontoren
    Justitieminister Laila Freivalds

Sven Bergström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att göra klart att offentlighet skall tillämpas inom de tolv LAG-grupperna i Sverige.

LEADER-programmet är ett landsbygdsutvecklingsprogram inom EU. De s.k. beslutsgrupperna fattar beslut om stöd inom programmet. Beslutsgrupperna är myndigheter. De s.k. LAG-grupperna är däremot ideella föreningar och lämnar endast en ansökan eller ett förslag till beslut till beslutsgrupperna.

Offentlighetsprincipen gäller inte för bolag, föreningar och andra enskilda rättssubjekt. I vissa undantagsfall har dock offentlighetsprincipen gjorts tillämplig på handlingar hos enskilda rättssubjekt. Det finns bl.a. bestämmelser om detta i 1 kap. 8 § sekretesslagen (1980:100). Enligt den bestämmelsen skall tryckfrihetsförordningens regler om rätt att ta del av handlingar hos myndigheter gälla också handlingar hos de organ som anges i bilagan till sekretesslagen. De organen skall vid tillämpningen av sekretesslagen jämställas med myndighet. Det utmärkande för dessa bolag, föreningar och stiftelser är att de för statens räkning fullgör förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning, såsom att t.ex. besluta om statliga medel.

De s.k. LAG-grupperna bedriver inte myndighetsutövning. Något annat skäl att utvidga offentlighetsprincipen till att även omfatta dessa organ finns inte enligt min bedömning.

Slutligen vill jag nämna att jag upplysts om att varje LAG-grupp har tecknat ett avtal med staten, genom Glesbygdsverket, där de förbundit sig att till nationella organ, representanter från EG m.fl. ge upplysningar om bl.a. gruppernas verksamhet och bokföring.

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.