Till innehåll på sidan

Nya myndighetsinstruktioner som en följd av klimatlagen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1618 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2018/

02208/Kl

Miljö- och energidepartementet

Ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1618 av Jens Holm (V)
Nya myndighetsinstruktioner som en följd av klimatlagen

Jens Holm frågat mig om alla statens myndigheter innan slutet av år 2018 kommer att ha fått nya instruktioner så att klimatlagen och andra miljö-relaterade mål ska kunna uppnås.

Jag vill börja med att tacka Jens Holm för att han tar upp den här viktiga frågan. Klimatperspektivet behöver integreras i alla politikområden och på alla nivåer i samhället för att styra om mot en cirkulär och biobaserad eko-nomi utan utsläpp av växthusgaser. Vi har kommit en bit på vägen men en hel del arbete återstår.

Klimatlagen är tillsammans med de nya klimatmålen och införandet av det klimatpolitiska rådet den viktigaste klimatreformen i svensk historia. Lagen innebär att varje regering har en skyldighet att föra en klimatpolitik som utgår från de klimatmål som riksdagen antagit. Varje regering ska också tydligt redovisa hur arbetet med att nå målen fortskrider. Den nya lagen är en central del i arbetet för att Sverige ska leva upp till Parisavtalet.

Regeringen arbetar aktivt med att integrera klimat och miljö i de politik-områden och utgiftsområden där drivkrafterna och lösningarna till miljö-problemen finns. Regeringskansliets interna processer och styrningen av myndigheter ska fortsätta utvecklas för ett mer integrerat miljö- och klimatarbete i hela regeringens politik.

När det gäller styrningen av myndigheter finns redan i dag 26 strategiskt utvalda myndigheter som har instruktionsenliga uppdrag att verka för att miljömålen ska nås. I detta ingår klimatmålen och etappmålen till 2030. Några av dessa myndigheter är Trafikverket, Energimyndigheten, Jordbruks-verket, Transportstyrelsen och Boverket. Flera av dessa myndigheter ingår
i Miljömålsrådet där myndighetscheferna träffas regelbundet och utbyter erfarenheter och samverkar kring klimat- och miljöfrågor.

De statligt ägda bolagen är också viktiga. I Statens ägarpolicy har regeringen fastslagit att bolag med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende. Av Statens ägarpolicy framgår att det för staten som ägare är av särskild vikt att bolag med statligt ägande arbetar för en minskad klimat- och miljöpåverkan genom en hållbar och giftfri resursanvändning för att generationsmålet, miljökvalitetsmålen och Parisavtalet ska uppnås.

I juni lämnade regeringen in en proposition till riksdagen med förslag på ändring i lagen om allmänna pensionsfonder (AP-fonder). Enligt propo-sitionen bör det införas ett nytt mål för placeringsverksamheten inom
Första–Fjärde AP-fonderna som innebär att fondmedlen ska förvaltas på
ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Vid förvaltningen ska särskild vikt fästas vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att det görs avkall på det övergripande målet för placeringsverksamheten. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Klimat- och miljöfrågorna ska integreras i alla politikområden och sektorer och på alla nivåer i samhället. En förutsättning för detta är att konsekvensanalyser görs av effekter för klimatet och miljön där så är relevant. Regering-en har aviserat att förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning bör ses över. En utgångspunkt i översynen är bl.a. att säkerställa att krav ställs på att konsekvenser för klimatet ska analyseras där så är rele-vant. Vidare anser regeringen att kommittéförordningen (1998:1474) bör
ses över. Utöver detta bedömer regeringen att när nya eller befintliga sam-hällsmål tas fram eller ses över bör hänsyn tas till miljö och klimat där så är relevant, t.ex. genom att analyseras och utformas i förhållande till klimatlagen (2017:720) och det klimatpolitiska ramverket i övrigt.

Sedan klimatlagen antogs av riksdagen för lite drygt ett år sedan har regering-en tagit viktiga steg för att införliva klimatramverket i alla relevanta politik-områden. Men det återstår arbete för kommande regeringar att säkerställa att


klimatlagen fullt ut blir det kraftfulla verktyg som regeringen vill att det ska vara.

Stockholm den 4 september 2018


Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2017/18:1618 av Jens Holm (V) (Besvarad 2018-08-17)

Fråga 2017/18:1618 Nya myndighetsinstruktioner som en följd av klimatlagen

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Klimatförändringarna sker snabbt och såväl forskning som de senaste årens politiska initiativ har samma inriktning: utsläppen måste minska kraftigt.

Sveriges klimatlag trädde i kraft den 1 januari 2018. Ett av syftena med lagen är att alla politikområden ska dra åt samma håll för att uppnå vårt klimatmål om nettonollutsläpp till senast år 2045. Omställningen har påbörjats, men för att nå målet måste utvecklingen skyndas på och fler måste medverka, inte minst våra myndigheter. I Sverige har vi ungefär 220 myndigheter. Några av dessa är Trafikverket, Försvarsmakten, AP-fonderna, Vattenfall, Upphandlingsmyndigheten, Skatteverket och Skogsstyrelsen. Ibland har myndigheterna agerat på ett sätt som motverkar de långsiktiga klimatmålen. Med klimatlagen borde detta inte längre vara möjligt. Det är regeringen som ansvarar för att myndigheterna bedriver sin verksamhet på ett sådant sätt att de mål som regering och riksdag har ställt upp kan uppnås. Därför beslutar regeringen varje år hur myndigheterna ska arbeta genom att utfärda s.k. regleringsbrev. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda. Därför är utfärdandet av regleringsbreven helt avgörande för att myndigheterna ska kunna uppfylla de mål som riksdag och regering har ställt upp.

Regeringen har således det avgörande ansvaret för att se till att de politiska målsättningarna får snabbt genomslag i verkligheten, på alla områden. En viktig åtgärd är att ändra myndigheternas instruktioner i syfte att eliminera målkonflikter, underlätta avvägningar samt styra besluten mot att undanröja hinder och skapa förutsättningar för att nå klimatlagens mål.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin följande:

 

Kommer statens alla myndigheter innan slutet av år 2018 att ha fått nya instruktioner så att klimatlagen och andra miljörelaterade mål ska kunna uppnås?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.