Till innehåll på sidan

Nord Stream 2

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1552 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

N2016/050606/FÖF

Näringsdepartementet

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas senast den 15 september 2016

Svar på fråga 2015/16:1552 av Jonas Jocobsson Gjörtler (M) Nord Stream 2

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) har frågat miljöminister Karolina Skog (MP) på vilket sätt ministern avser att agera för att förebygga, hantera och minimera de många miljöpolitiska effekter som riskerar att följa av ett eventuellt bygge av Nord Stream 2.

Arbetet i regeringen är så organiserat att jag som närings- och innovationsminister ska svara på frågan.

Regeringen har ännu inte mottagit någon ansökan från bolaget Nord Stream 2 AG om tillstånd för utläggande av rörledning i Östersjön. En ansökan om tillstånd för utläggande av rörledning ska prövas i enlighet med bestämmelser i lagen (1966:314) om kontinentalsockeln och tillhörande förordning, som speglar FN:s havsrättskonvention (UNCLOS). Utgångspunkten i den internationella havsrätten är alla staters rätt att lägga ut undervattenskablar och rörledningar på en kuststats kontinentalsockel (art. 79). Som kuststat kan emellertid Sverige ställa vissa villkor som gäller utforskning och utvinning av naturtillgångar på kontinentalsockeln eller för att förhindra eller begränsa föroreningar. Sverige ska som kuststat också godkänna ledningens dragning eller vid behov föreslå alternativa dragningar.

En viktig del i den svenska tillståndsprövningen kommer att vara bedömningen av projektets miljökonsekvenser. Till grund för denna bedömning kommer att ligga bolagets miljökonsekvensbeskrivning, som ska behandla projektets miljöeffekter och förslag till åtgärder för att hantera eventuella negativa konsekvenser. Ansökan inklusive miljökonsekvensbeskrivningen kommer att remitteras till berörda myndigheter för att inhämta synpunkter, vilka kommer att ligga till grund för regeringens tillståndsprövning.

Nord Stream 2- ledningen kommer också att vara föremål för samråd inom ramen för Esbokonventionen, som är en miljöskyddskonvention om samarbete för att förebygga gränsöverskridande miljöeffekter. Esbokonventionen ställer bl.a. krav på att en verksamhets konsekvenser för miljön ska bedömas och att samråd med grannländer och dess allmänhet ska göras.

Stockholm den 13 september 2016

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2015/16:1552 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) (Besvarad 2016-09-20)

Fråga 2015/16:1552 Nord Stream 2

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Många kritiska röster har höjts med anledning av det planerade byggandet av Nord Stream 2, och det finns flera anledningar att vara kritisk. Några av dessa är miljöskäl.

Till att börja med är naturgas ett fossilt bränsle. Den planerade utbyggnaden av Nord Stream 2 innebär att mer fossil gas kommer att tas upp ur marken, och ett ökat användande av naturgas bidrar inte till EU:s mål att minska koldioxidutsläppen.

En annan viktig miljöaspekt handlar om ledningarnas placering på Östersjöns botten. Ytterligare ledningar riskerar att ge större påverkan på marin miljö och marint liv. En ny miljökonsekvensbedömning bör göras för att utreda vilka negativa miljöeffekter ytterligare en gasledning skulle innebära. Eftersom ledningen kommer att gå genom den svenska ekonomiska zonen har Sverige stora möjligheter att påverka vilka miljökrav som ska ställas. Den möjligheten ska regeringen ta vara på.

Svensk och europeisk lagstiftning skiljer sig åt mot rysk. Ett exempel på detta är kemikalier. Nord Stream skriver i sin miljöredovisning att de i samband med tryckprovningen vill spola gasledningarna med giftet glutaraldehyd för att sedan släppa ut restvattnet i Östersjön. De avser använda ett gift som bland annat påverkar tillväxten hos vattenorganismer men även är irriterande för slemhinnor och lungor hos människor. Då svenska företag använder sig av detta finns det hårda regler om rening av restvattnet.

Detta är några anledningar till att regeringen bör vara kritisk och noggrant utreda vilka konsekvenser Nord Stream 2 skulle innebära.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

På vilket sätt avser ministern att agera för att förebygga, hantera och minimera de många miljöpolitiska effekter som riskerar att följa av ett eventuellt bygge av Nord Stream 2?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.