Till innehåll på sidan

Nationell kvalitetslista för tillgänglighet

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1416 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/04594/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1416 av Cecilia Widegren (M) Nationell kvalitetslista för tillgänglighet

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta nu, omedelbart, för att möjliggöra reformer som innehåller en nationell digital kvalitetslista med tillgänglighet samt väntetider med kvalitetsmått såsom medicinsk kvalitet.

Uppföljning och redovisning av hälso- och sjukvården resultat när det gäller t.ex. kvalitet och tillgänglighet är avgörande för att nå målet om en behovsanpassad och effektiv hälso- och sjukvård av god kvalitet som är jämlik, jämställd och tillgänglig. Regeringen stödjer flera insatser som syftar till att förbättra och vidareutveckla uppföljningen och redovisningen.

Arbetet med öppna jämförelser är ett viktigt verktyg för att synliggöra skillnader i fråga om kvalitet, tillgänglighet och andra resultatmått. Öppna jämförelser ger insyn och skapar förutsättningar för att analysera huruvida vården är jämlik och jämställd samt förutsättningar för förbättringsarbete och prioriteringar. Regeringen stödjer Socialstyrelsens arbete med öppna jämförelser. Vidare pågår utvecklingsarbete med fokus på att tillgängliggöra och främja användningen av öppna jämförelser bland patienterna, professionerna och verksamheterna. Ett webbaserat system för att beskriva och definiera indikatorer har utvecklats, bl.a. i syfte att öka nyttan av uppgifterna och genom att göra dem mer aktuella.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har de senaste åren och även i år fått medel för att utveckla den nationella uppföljningen av tillgängligheten, t.ex. den nationella väntetidsdatabasen. Denna väntetidsdatabas har utvecklats för att kontinuerligt följa, återkoppla och visualisera uppföljningen samt ge insikter om hälso- och sjukvårdens tillgänglighet. Information om resultaten från tillgänglighets-uppföljningen finns bl.a. på vantetider.se och inom Öppna jämförelser.

Både den föregående och den nuvarande regeringen har sedan 2006 samarbetat med SKL kring utvecklingen av en nationellt samordnad och kvalitetssäkrad sjukvårdsrådgivning per telefon och webb, under namnen 1177.se och telefonrådgivningen 1177. 1177.se syftar till att stärka patientens ställning i vården genom att vara en naturlig och samlad ingång till det som rör den egna eller närståendes hälsa. Under 2015–2016 har regeringen tilldelat medel till SKL och 1177 för att bl.a. vidareutveckla funktionen Hitta och jämför vård på 1177.se. Jämförelsetjänsten Hitta och jämför vård innehåller bl.a. uppgifter om hur lätt det är att komma i kontakt med och få läkartider på olika vårdcentraler och vilket omdöme patienter ger olika vårdcentraler.

Precis som den förra regeringen stödjer den nuvarande regeringen arbetet med den Etiska plattformen för öppenhet och insyn i vård och omsorg. Plattformen syftar till att öka insynen hos vårdens och omsorgens utförare. Plattformen ska ge insyn i verksamheternas kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor. Utgångspunkten är att alla offentliga, privata och idéburna utförare med offentlig finansiering ska kunna ansluta sig till plattformen. Inom ramen för arbetet med den etiska plattformen tas det därför fram ett antal kravspecifikationer för vad utförare av vård och omsorg ska redovisa publikt för att möjliggöra denna insyn.

Regeringen ser att de möjligheter som digitaliseringen ger bör användas för att såväl förbättra vården för patienter som underlätta arbetet för professionerna. Det faktum att Sverige har en hög digitaliseringsgrad inom hälso- och sjukvården gör att det finns mycket relevant data att tillgå elektroniskt som kan används för flera olika syften, bl.a. redovisning av resultat av olika slag.

Som ett nästa steg i arbetet med e-hälsovisionen som frågeställaren nämner arbetar nu regeringen på att ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. Utgångspunkten i framtagandet av handlingsplanen är att det ska bli lättare att kunna använda hälsorelaterad information inom vården och tre insatsområdena pekas ut särskilt: lagar och regler, begreppsanvändning samt tekniska standarder.

Stockholm den 8 juli 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1416 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2016-06-29)

Fråga 2015/16:1416 Nationell kvalitetslista för tillgänglighet

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den svaga vänsterregeringen slog sig för bröstet och höjde tonen när man presenterade en vision gällande det fortsatta e-hälsoarbetet med sikte på år 2025. Det är ett steg som vi välkomnar. Samtidigt är det lång tid dit, och den passivitet vänsterregeringen och ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S), uppvisar gällande hälso- och sjukvården är tyvärr alltför tydlig. Propositionslistan är tom på reformer rörande hälso- och sjukvård, digitalisering och kvalitetsreformer för att stärka patienten. 

Digitaliseringen av vården utgör inget undantag. Men i ett pressmeddelande lät regeringen och ansvarigt statsråd meddela: ”Att kunna använda helt digitala system för att exempelvis boka tider och överföra information, men också ha dialog med en verksamhet dit man går är en självklarhet för många. Det borde också vara det i vården och omsorgen.” Vi delar den bedömningen. Men det får inte stanna vid vackra ord, utan orden måste fyllas med innehåll. 

Så frågan som behöver besvaras är när regeringen avser att sätta fart på det nationella arbetet med att ta fram en digital kvalitetslista i hälso- och sjukvården. Den behövs, omgående. Kvalitetslistan som vi ser framför oss möjliggör för patienter att jämföra såväl väntetider som medicinsk kvalitet på vården i hela landet. 

Sverige är sämst i Europa på väntetider i hälso- och sjukvården. Vi har därtill stora regionala skillnader avseende väntetider för patienterna. Detta är inte rimligt. Kraftfulla åtgärder krävs. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ansvarigt statsråd, Gabriel Wikström (S):

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu, omedelbart, för att möjliggöra reformer som innehåller en nationell digital kvalitetslista med tillgänglighet samt väntetider med kvalitetsmått såsom medicinsk kvalitet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.