Till innehåll på sidan

Målsättningen gällande förnybar energi

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1268 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr M2017/01067/Ee

Miljö- och energidepartementet

Samordnings- och energiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1268 av Johan Hultberg (M) Målsättningen gällande förnybar energi

Johan Hultberg har frågat mig vilka alternativa förslag jag och regeringen aktivt utformat för att säkerställa att det nya förnybartdirektivet inte begränsar Sveriges tillgång till biobränslen, och vilka länder som Sverige samarbetar med i denna fråga.

Jag delar helt Hultbergs syn på bioenergins stora betydelse för att vi ska kunna kan fortsätta använda och utveckla kostnadseffektiva och hållbara biobränslen.

Regeringen välkomnar EU-kommissionens arbete för att öka andelen förnybar energi och nå målen i Parisavtalet.

De senaste två åren har bioenergins förutsättningar varit den enskilt högst prioriterade energipolitiska EU-frågan för mig och därför har både jag och tjänstemän på olika nivåer bedrivit ett omfattande påverkansarbete alltsedan kommissionen började utvärdera olika alternativ. Målsättningen har varit att bioenergi ska ses som en möjlighet och inte ett hot, och att man ska undvika kontraproduktiv reglering. Regeringen arbetar för att värna det nationella självbestämmandet över skogsfrågor.

I påverkansarbetet samarbetar vi med likasinnade i både EU-institutionerna och bland medlemsstaterna. Särskilt nära samarbete har vi förstås med Finland. Jag noterar att i kommissionens förslag gällande fasta bränslen har vi fått gehör för t.ex. principen att skogsproducenter i länder med relevant nationell miljö- och skogslagstiftning ska slippa demonstrera den egna odlingens hållbarhet. Likaså har kommissionen valt att inte inkludera flera komponenter vi haft invändningar mot.

Även vad gäller biodrivmedlen håller jag med Johan Hultberg. Sverige måste kunna använda kostnadseffektiva och hållbara biodrivmedel, oavsett om råvaran kommer från åker eller skog. Regeringens kommande förslag om reduktionsplikt utformades för att säkerställa just detta, och undvika att EUs förnybarhetsdirektiv blir ett hinder mot ökad användning av hållbara biodrivmedel med bra växthusgasprestanda.

Stockholm den 3 maj 2017

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2016/17:1268 av Johan Hultberg (M) (Besvarad 2017-04-24)

Fråga 2016/17:1268 Målsättningen gällande förnybar energi

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

För närvarande pågår en reform av EU:s så kallade förnybartdirektiv. Det är en fråga som har mycket stor betydelse för Sveriges förmåga att uppnå våra egna högt ställda mål, särskilt eftersom förslaget som EU-kommissionen har presenterat kraftigt begränsar grödebaserade biobränslen. Dessutom föreslås även hållbarhetskriterier för biomassa. På EU-nämndens sammanträde den 24 februari 2017, då vinterpaketet diskuterades, framförde statsrådet Ibrahim Baylan följande om den svenska ståndpunkten gällande ren energi:

”Det som oroar oss, vilket jag också har tagit upp tidigare såväl i riksdagens utskott som i EU-nämnden, är naturligtvis hela förhållningssättet till bioenergi. Det gäller både biodrivmedel och biomassa i olika former. Detta är nämligen inte bara Sveriges största energikälla i dag, utan det är naturligtvis också där – med biodrivmedel – som vi ser väldigt stor potential när det gäller att åtgärda utsläppen inom transportsektorn. Vår hållning är fortfarande att det bör finnas utrymme för ambitiösare medlemsländer, som Sverige, att utan alltför mycket byråkrati och administrativa hinder kunna utveckla den här sektorn.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Vilka alternativa förslag har statsrådet och regeringen aktivt utformat för att säkerställa att det nya förnybartdirektivet inte begränsar Sveriges tillgång till biobränslen, och vilka länder samarbetar Sverige med i denna fråga?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.