Till innehåll på sidan

Lantmäteriets roll

Svar på skriftlig fråga 2017/18:727 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2018/00836/SPN

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:727 av Lotta Finstorp (M)
Lantmäteriets roll

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att se över Lantmäteriets verksamhet för att öka effektiviseringen genom att till exempel överväga att konkurrensutsätta vissa delar som en möjlighet för att snabba på fastighetsbildningen.

Jag vill inledningsvis understryka att jag delar den oro för lantmäteriets långa handläggningstider och den påverkan dessa har på bostadsbyggandet. Det är också en fråga jag och regeringen ser som mycket prioriterad att åtgärda. I januari 2017 gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur organiseringen av fastighetsbildningen i en statlig och ett antal kommunala lantmäterimyndigheter fungerar utifrån kraven på en enhetlig, rättssäker och effektiv fastighetsbildning. I rapporten som lämnades den sista oktober konstaterar Statskontoret bland annat att det delade huvudmannaskapet bidrar till inlåsning av resurser och konkurrens om personal, samt att bristen på lantmätare har gjort problemet mer påtagligt. Med andra ord konkurrerar alltså de kommunala lantmäterimyndigheterna dels med varandra och dels med den statliga lantmäterimyndigheten redan idag när det gäller personal, vilket bidrar till minskad effektivitet och ökade kostnader. Statskontorets slutsats är att detta är en av orsakerna till problemet med lantmäterimyndigheternas långa handläggningstider. Jag delar Statskontorets slutsats och har mot den bakgrunden inlett ett arbete för att åtgärda problemen. Regeringen har som ett första steg tagit beslut om två nya uppdrag i Lantmäteriets regleringsbrev för 2018, vars syfte är att ge en samlad bild av både den statliga och kommunala fastighetsbildningsverksamhetens resultat. Detta är en utgångspunkt för att kunna mäta effekten av olika åtgärder samt vid behov kunna prioritera och vidta ytterligare åtgärder.

När det gäller det delade huvudmannaskapet för fastighetsbildningen är det värt att nämna att detta även innebär att det inte går att överföra ärenden mellan olika lantmäterimyndigheter, inte heller att låna eller utbyta personal mellan myndigheterna.

Lotta Finstorp framhåller konkurrensutsättning som potentiell möjlighet att snabba på fastighetsbildningen. Mot ovanstående bakgrund finns det dock mycket som tyder på att en konkurrensutsättning i dagsläget riskerar att förvärra flera av problemen som orsakar dagens långa handläggningstider. Jag har därför ingen avsikt att konkurrensutsätta vissa delar av verksamheten.

Stockholm den 13 februari 2018

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2017/18:727 av Lotta Finstorp (M) (Besvarad 2018-02-06)

Fråga 2017/18:727 Lantmäteriets roll

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I dag består lantmäterimyndigheterna av 39 kommunala och en statlig myndighet, Lantmäteriet, som har monopol på fastighetsbildning, det vill säga åtgärder genom vilka befintliga fastigheter ändras eller nya bildas, vilket ofta är en förutsättning för att exploatera mark.

I och med Lantmäteriets monopol kombinerat med ineffektivitet och personalflykt de senaste åren har vi dock hamnat i en situation där årslånga köer för byggandet har uppstått. Detta lägger tid och kostnadsdrivande hinder i vägen för kommuner i expansion.

För till exempel ett län som Sörmland, som är i starkt behov av nya bostäder till följd av en kraftig befolkningsökning i hela länet, utgör det här ett stort problem. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet att se över Lantmäteriets verksamhet för att öka effektiviseringen genom att till exempel överväga att konkurrensutsätta vissa delar som en möjlighet för att snabba på fastighetsbildningen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.