Till innehåll på sidan

Klimatsmart företagande på landsbygden

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1214 besvarad av Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2018/01243/Ee

M2018/01272/Ee

Miljö- och energidepartementet

Samordnings- och energiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1214 av Cecilia Widegren (M) Klimatsmart företagande på landsbygden och fråga 2017/18:1216 av Cecilia Widegren (M) Befintliga förnybara energikällor

Cecilia Widegren har ställt två snarlika frågor till närings- och innovations-ministern och till mig. Frågan till närings- och innovationsministern är på vilket sätt ministern och regeringen avser att stärka allt företagande med för-nybara energikällor, till exempel genom att uppdatera ellagens begränsningar för småskalig vindkraft så att högre effekt kan uppnås. Frågan som riktats till mig är vilka åtgärder som jag avser vidta för att alla förnybara energikällor, även befintliga vindkraftverk, kan bidra till omställningen till en hållbarhets-ekonomi, till exempel genom att uppdatera ellagens begränsningar för små-skalig vindkraft så att högre effekt kan uppnås.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda frågorna. Eftersom de i grunden gäller samma sak gör jag det i ett samlat svar till Cecilia Widegren.

Genom energiöverenskommelsen från 2016, som fem av riksdagens partier står bakom, samt propositionen Energipolitikens inriktning (prop. 2017/18: 228) har regeringen tydligt visat hur den tar ett helhetsgrepp om energipoli-tiken i omställningen till 100 procent förnybar elproduktion. Regeringen har genomfört flera åtgärder för att underlätta för förnybar energiproduktion från olika källor. Regeringen har under denna mandatperiod till exempel gjort en historisk höjning med 92 procent av målet i elcertifikatsystemet, kraftfullt stärkt stödet till installation av solceller och infört en premie till kommuner där vindkraft tas i drift. I vintras tillsatte regeringen en utredning som ska se över regelverket för nätkoncessioner (dir 2018:6), bland annat när det gäller anslutning av energiproduktionsanläggningar, för att underlätta för både små och stora aktörer. Sedan tidigare pågår Utredningen om mindre aktörer i ett energilandskap i förändring (dir. 2017:77), som syftar till att visa på de hinder som finns för små aktörer på energimarknaden och föreslå lösningar.

Stockholm den 3 maj 2018

Ibrahim Baylan

Skriftlig fråga 2017/18:1214 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2018-04-20)

Fråga 2017/18:1214 Klimatsmart företagande på landsbygden

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I Sverige pågår en klimatomställning från en fossilberoende ekonomi till en hållbarhetsekonomi och mot ett fossiloberoende. Det kräver tydliga strategier och stort engagemang, och ambitionerna är högt ställda. Riksdagen har beslutat ett klimatpolitiskt ramverk som sju av åtta partier står bakom.

I det klimatpolitiska ramverket beslutade Sverige att kraftigt minska utsläppen för att till sist vara helt koldioxidneutralt. För att klara omställningen måste alla sektorer vara med. Energisektorn är en självklar sådan där man måste börja använda mer förnybara källor som vind, sol och vatten snarare än olja och gas.

Det är därför märkligt att den nu över 20 år gamla ellagen inte blivit förnyad för att möta dessa utmaningar, genom att till exempel utveckla småskalig energikällor såsom vindkraftverk för att kunna bidra ytterligare till omställningen, som ett exempel.

När ellagen skrevs för över 20 år sedan var avsikten att mindre vindkraftverk som drivs av lantbrukare, ekonomiska föreningar och mindre bolag skulle befrias från inmatningsavgifter till näten. På den tiden byggdes verk med en effekt på i storleksordningen 600-850 kilowatt. Dessa verk producerade ca 1 000–1 500 megawattimmar/år. Det sattes då en gräns på en effekt på 1 500 kilowatt för befrielse från inmatningsavgifter. Befrielsen var således dubbelt mot vad som byggdes på den tiden.

Under 20 år har utvecklingen gått framåt och i dag producerar de flesta vindkraftverk en effekt på 2–4 megawatt med en årsproduktion på 5–9 gigawattimmar/år. Dessa verk har då anpassat sig till ellagen och ställt ned produktionen så att effekten inte överstiger det som ellagen säger på 1 500 kilowatt. Detta bara för att inmatningstarifferna är så höga när man passerar 1 500 kilowatt att det inte lönar sig att producera mer.

Regeringen subventionerar i dag utbyggnaden av solceller men har samtidigt helt valt att bortse från uppdatering och utveckling genom att justera effektnivåer av befintliga vindkraftverk. Många ställer sig mycket frågande till varför inte regeringen tar till vara på alla förnybara energikällor.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att stärka allt företagande med förnybara energikällor, till exempel genom att uppdatera ellagens begränsningar för småskalig vindkraft så att högre effekt kan uppnås?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.