Till innehåll på sidan

Införandet av nationell läkemedelslista

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1280 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr: S2017/02605/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1280 av Barbro Westerholm (L) Införandet av nationell läkemedelslista

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag gör för att en nationell läkemedelslista ska komma på plats utan dröjsmål. Bakgrunden till frågan är att Datainspektionen i ett remissvar riktat kritik mot att det förslag som presenteras i Socialdepartementets promemoria om nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) inte skulle ha tagit hänsyn till EU:s dataskyddsförordning.

Det övergripande målet med en nationell läkemedelslista är att skapa en samlad bild av en patients läkemedelsbehandling, oavsett var i landet patienten har ordinerats eller hämtat ut sina läkemedel. Förslaget har utformats för att göra det möjligt att öka patientsäkerheten i läkemedelsprocessens olika steg, samtidigt som det behov av integritetsskydd som patienten har kan tillgodoses.

Under framtagningen av promemorian har Datainspektionens tidigare remissyttranden beaktats och så långt som möjligt även dataskyddsförordningen. Det är dock korrekt att en mer grundläggande analys utifrån dataskyddsförordningen ännu inte har gjorts. Anledningen är att Socialdataskyddsutredningen senast den 31 augusti kommer att redogöra för vilka konsekvenser dataskyddsförordningen medför i fråga om personuppgiftsbehandling inom Socialdepartementets verksamhetsområde. Den bedömning som gjordes under framtagningen av promemorian var att det vore olämpligt att föregå detta arbete.

Ärendet bereds nu vidare inom Regeringskansliet och som ett led i detta arbete kommer förslaget under hösten att genomlysas utifrån


dataskyddsförordningens bestämmelser, med stöd av Socialdataskyddsutredningens bedömningar.

Stockholm den 3 maj 2017

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:1280 av Barbro Westerholm (L) (Skickad 2017-04-25)

Fråga 2016/17:1280 Införandet av nationell läkemedelslista

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det finns en bred politisk enighet om att det behövs en nationell läkemedelslista, framför allt för patientsäkerhetens skull. Det finns också ekonomiska skäl. Studier uppskattar kostnaderna för felanvändning av läkemedel till minst 10 miljarder kronor årligen – samtidigt som en av de allra största utgiftsökningarna i regeringens förslag till vårändringsbudget är ökade kostnader för läkemedelsförmånerna.

Remisstiden för Nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) gick nyligen ut. Datainspektionen framför i sitt remissvar tämligen skarp kritik mot att förslaget inte tar hänsyn till EU:s dataskyddsförordning, som träder i kraft nästa vår, det vill säga kort innan den nya lagen om Nationell läkemedelslista är tänkt att börja gälla.

Jag vill därför fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad gör statsrådet för att en nationell läkemedelslista ska kunna komma på plats utan dröjsmål?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.