Till innehåll på sidan

Hot, våld och kränkande ord mot lärare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1151 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2018/

01670/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1151 av Thomas Finnborg (M)
Hot, våld och kränkande ord mot lärare

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med ökningen av hot, våld och kränkande ord mot lärare.

Först vill jag understryka vikten av att all personal liksom alla barn och elever är trygga i skolan. Hot, våld och kränkande ord mot personal får aldrig accepteras. Det är företeelser som skapar otrygghet även för barn och elever. En trygg arbetsmiljö är en förutsättning för barns och elevers lärande och utveckling. En god arbetsmiljö främjar också attraktionskraften i läraryrket.

Arbetsmiljölagen ställer krav på arbetsgivaren när det gäller upprätthållande av en god arbetsmiljö. Skolhuvudmannen har enligt skollagen ett ansvar för att utbildningen utformas på ett sådant sätt så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. I arbetet mot kränkningar, hot och våld mot personal behövs väl fungerande rutiner som är kända av alla, rutiner som även innefattar skolans kontakter med socialtjänst och polis.

I många skolor gör personalen ett bra arbete för trygghet och studiero. Av en rapport från Statens skolinspektion framgår att 85 procent av eleverna känner sig trygga i skolan. Men det är inte tillräckligt. Ingen elev eller personal ska utsättas för kränkning, våld eller hot på sin arbetsplats.

Regeringen har därför under mandatperioden genomfört flera åtgärder med målsättningen att alla ska känna sig trygga i skolan. Fler vuxna i skolan är avgörande för en trygg skola. Regeringen har gjort satsningar för fler anställda i t.ex. förskoleklass och lågstadiet, vilket bidragit till att totalt 28 500 fler personer (heltidstjänster) anställts i skolväsendet sedan läsåret 2014/15. Ytterligare åtgärder som regeringen har beslutat om är statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och specialpedagogiska insatser och för fortbildning när det gäller sådana insatser. Statens skolverk har fått i uppdrag att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och främjande arbetet inom elevhälsan (U2015/1495/S) samt att utarbeta och genomföra nationella skolutvecklingsprogram (U2015/03844/S). Uppdragen innefattar arbetsformer och arbetssätt för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, t.ex. avseende trygghet, studiero, arbetet mot diskriminering och kränkande behandling, jämställdhet och normkritik. Skolverket har också på regeringens uppdrag utvärderat programmet Mentors in Violence Prevention vid användning i skolan (S2015/02414/JÄM). Programmet syftar till att förändra av stereotypa könsnormer om maskulinitet och våld, något som enligt forskningen kan förändra attityder och beteende kopplat till pojkars våld.

2015 års skolkommission påtalar i sitt slutbetänkande Samling för skolan – Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) brister i trygghet och studiero. I betänkandet framhålls, i linje med forskning på området, vikten av ett främjande och ett förebyggande arbete – ett arbete för att undvika att det går så långt som till kränkningar, hot och våld. Regeringen har därför givit Skolverket uppdraget att kartlägga hur ordningsregler och disciplinära åtgärder används inom skolan, samt lämna förslag till åtgärder i syfte att uppnå en skolmiljö präglad av trygghet och studiero (U2017/05037/S).

Detta är några av de initiativ regeringen vidtagit för att såväl anställda som barn och elever ska tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Regeringen kommer att följa upp frågan om trygghet och studiero i skolan och vid behov överväga ytterligare åtgärder.

Stockholm den 18 april 2018

Gustav Fridolin

Skriftlig fråga 2017/18:1151 av Thomas Finnborg (M) (Besvarad 2018-04-05)

Fråga 2017/18:1151 Hot, våld och kränkande ord mot lärare

av Thomas Finnborg (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Hot, våld och kränkande ord mot lärare är långt ifrån undantag på Helsingborgs skolor. Skolan ska vara en trygg plats för såväl elever som lärare och andra som jobbar i skolan. När klassrummet präglas av studiero kan lärarna fokusera på elevernas lärande och kunskapsutveckling. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut i många skolor.

Flera rapporter visar att våldet och kränkande ord mot lärare ökar i hela landet. I Helsingborg kunde vi läsa om hur pass mycket grövre övergreppen är numera, vilket är en oroande utveckling.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att komma till rätta med ökningen av hot, våld och kränkande ord mot lärare?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.