Till innehåll på sidan

Hbtq-rättigheter i Egypten

Svar på skriftlig fråga 2017/18:672 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:672 av Sofia Arkelsten (M)
Hbtq-rättigheter i Egypten

Sofia Arkelsten har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att uppmärksamma situationen för hbtq-personer i Egypten och möjligen bidra till att den förbättras.

Regeringen delar Sofia Arkelstens oro över MR-situationen i Egypten, inklusive den svåra situationen för hbtq-personer. I regeringens landspecifika rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Egypten belyses detta särskilt. I regeringens bredare arbete för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna är hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter en integrerad del. Regeringen beslutade i december 2017 om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer för åren 2018–2022. Strategin ger en god möjlighet för Sverige att fortsätta arbetet med att stärka rättigheter för, och minska diskriminering av, hbtq-personer.

Regeringen tar regelmässigt upp människorättsfrågor i Egypten i våra kontakter med egyptiska företrädare. Vi påtalar vikten av att mänskliga rättigheter respekteras och understryker att den egyptiska regeringen har ansvar för att säkerställa full efterlevnad av Egyptens internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive hbtq-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Regeringen verkar även för att EU fortsätter att uppmärksamma situationen i Egypten. Tillsammans med flera andra av EU:s medlemsstater var Sverige drivande för att respekt för de mänskliga rättigheterna ska ha en central plats i EU:s nya partnerskapsprioriteringar med Egypten, vilka antogs i juni. EU lyfte vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i september frågan om att civila och politiska rättigheter måste respekteras i Egypten. Genom EU:s bistånd ges också stöd till insatser i syfte att öka respekten för mänskliga rättigheter i Egypten.

För att ytterligare vässa arbetet med vårt nationella bistånd har vi tagit initiativ till en särskild hbtq-utbildning för en genomgripande kompetenshöjning inom utrikesförvaltningen, inkl. på ambassaderna. Utbildningen som har tagits fram i samarbete med bl.a. RFSL lanserades den 17 maj 2017 på internationella IDAHOT-dagen (International day against homophobia, transphobia and bifobia IDAHO/IDAHOT). Målet är att de som arbetar inom utrikesförvaltningen ska ha relevant kompetens så att Sverige i sitt arbete runt om i världen stödjer hbtq-frågorna på det sätt som ger bäst genomslag.

Stockholm den 7 februari 2018

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:672 av Sofia Arkelsten (M) (Besvarad 2018-01-26)

Fråga 2017/18:672 Hbtq-rättigheter i Egypten

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mänskliga rättigheter måste ständigt försvaras. Human Rights Watch har i veckan särskilt uppmärksammat situationen för hbtq-personer i Egypten. Det förekommer arresteringar på oklara grunder, och det förekommer rapporter om övergrepp. Organisationen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) rapporterade redan i november 2017 om 230 arresteringar.

Human Rights Watch beskriver att det som nu pågår i Egypten får för lite uppmärksamhet av världsledare.

De svenska strategierna för utvecklingssamarbete i Mellanöstern och Nordafrika har under lång tid betonat mänskliga rättigheter. Nuvarande strategi gäller 2016–2020 och omfattar 1,85 miljarder kronor för hela perioden.

Egypten har stora utmaningar att hantera – både politiskt och ekonomiskt. Samtidigt är det en grundläggande uppgift att garantera sina medborgare mänskliga rättigheter. I dessa ingår att kunna vifta med en regnbågsflagga och att inte bli godtyckligt arresterad. Utvecklingen är oroande.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att uppmärksamma situationen och möjligen bidra till att den förbättras?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.