Till innehåll på sidan

Hamnkonflikten i Göteborg

Svar på skriftlig fråga 2017/18:72 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr A2017/01882/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:72 av Mats Persson (L) Hamnkonflikten i Göteborg

Mats Persson har frågat mig när jag avser att vidta åtgärder – i form av tidigareläggande och utvidgning av pågående utredning.

Regeringen värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen och den grundlagsskyddade strejkrätten med de begränsningar som finns främst i medbestämmandelagen. Modellen bidrar till en arbetsmarknad i samhällsekonomisk balans och arbetsfred. Totalt sett har den svenska arbetsmarknaden mycket få förlorade arbetsdagar på grund av konflikter jämfört med andra länder. Men den långvariga konflikten i Göteborgs Hamn är ett exempel på en situation där den svenska modellen inte fungerar tillfredsställande. I Medlingsinstitutets rapport (A2017/01899/ARM) framkommer att det också på vissa andra områden förekommer konflikter med kollektivavtalsbundna arbetsgivare.

Ingen annan än parterna kan lösa den akuta situationen i Göteborgs Hamn. Konflikten i containerterminalen är allvarlig och det vilar ett mycket stort ansvar på parterna att komma överens om en lösning. Staten kan återigen enligt gällande bestämmelser vara behjälplig med medling i tvisten genom Medlingsinstitutet. Staten har vidare ett ansvar för att säkerställa ett ändamålsenligt regelverk med långsiktigt hållbara och tydliga spelregler som möjliggör för parterna att fortsatt ta ansvar för att reglera villkoren på svensk arbetmarknad.

Mot denna bakgrund beslutade regeringen den 22 juni 2017 att tillsätta en utredning om en översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2018. En utredare är utsedd och har påbörjat arbetet. Utredaren ska bl.a. analysera och ta ställning till om det är möjligt och lämpligt att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal. Utredaren ska också se över om det behövs förändringar av fredspliktsreglerna i situationer när en arbetsgivare, som är bunden av ett kollektivavtal i förhållande till en arbetstagarorganisation, utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation. Utredningen omfattar därmed inte sympatiåtgärder som är en stridsåtgärd som vidtas till stöd för en annan parts stridsåtgärd.

Det är viktigt att den tillsatta utredaren nu får möjlighet att lämna väl genomarbetade överväganden och förslag. Om utredaren kommer fram till att författningsändringar är nödvändiga ska utredaren även lämna förslag på de författningsändringar eller andra åtgärder som behövs. Rätten att vidta stridsåtgärder utgör en viktig och grundläggande del i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Redan idag finns begränsningar i stridsåtgärdsrätten. Om man ska införa ytterligare begränsningar i den grundlagsskyddade rätten att vidta stridsåtgärder krävs mycket noggranna överväganden och ett gediget förarbete.

Stockholm den 18 oktober 2017

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:72 av Mats Persson (L) (Besvarad 2017-10-05)

Fråga 2017/18:72 Hamnkonflikten i Göteborg

av Mats Persson (L)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige är en liten, öppen ekonomi med ett stort exportberoende. Därför får konflikten i Göteborgs hamn stora negativa konsekvenser för hela det svenska näringslivet, ty när hamnen i Göteborg ständigt har avbrott och strejker drabbas företagen hårt.

Ny statistik visar att containervolymerna i Göteborgs hamn har minskat med omkring en fjärdedel senaste halvåret. Flera linjer till viktiga marknader har dragits in, däribland direktlinjer som är så viktiga för både importen och exporten. Vi ser nu hur gods flyttas från Göteborg till hamnarna i Rotterdam och Hamburg. I längden slår detta mot jobben i Sverige. Det är ohållbart. 

I slutet av november 2016 ställde undertecknad Ylva Johansson (S) till svars om behovet av åtgärder (fråga 2016/17:396 Översyn av arbetsmarknadens konfliktregler). Då valde regeringen att inte vidta några åtgärder. Efter stark kritik retirerade regeringen sent omsider och tillsatte en utredning. Men den ska presenteras först i maj 2018, och ny lagstiftning är på plats först 2019. Det är otillräckligt. Ett av fyra företag har berörts av rådande konflikt i Göteborg – de kan inte vänta i ett och ett halvt år på nya regler. Därför behöver den pågående utredningen om konfliktregler påskyndas.

Regeringen väljer dessutom att begränsa utredningen så att den inte omfattar frågor om proportionalitet och sympatiåtgärder, trots att detta är en del av problemet. Under 2015 utförde Hamnarbetarförbundet sympatiåtgärder som innebar att 200 containrar i veckan i stället skeppades till Rotterdam. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:


Avser ministern att vidta åtgärder – i form av tidigareläggande och utvidgning av pågående utredning?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.