Till innehåll på sidan

Förföljelse av homosexuella i Egypten

Svar på skriftlig fråga 2017/18:80 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:80 av Birgitta Ohlsson (L) Förföljelse av homosexuella i Egypten

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt regeringen fördömt tortyr och de fängslanden av hbtq-personer som skett i Egypten.

Regeringen ser med oro på MR-utvecklingen i Egypten, inklusive den svåra situationen för hbtq-personer. All form av förföljelse av hbtq-personer är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och något som regeringen fördömer.

Hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter är en integrerad del i regeringens bredare arbete för att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna. I regeringens landspecifika rapport om situationen när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Egypten, som publicerades i april i år, belystes detta särskilt.

Regeringen påtalar konsekvent behovet av att upprätthålla och stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och för en löpande dialog med regeringsföreträdare och civilsamhälle i Egypten om vikten av att MR respekteras. Sverige har också kontinuerlig kontakt med organisationer som arbetar med och för hbtq-frågor i Egypten.

Sverige har tillsammans med flera andra EU-medlemsstater varit drivande för att respekt för de mänskliga rättigheterna ska ha en central roll i EU:s nya partnerskapsprioriteringar med Egypten som antogs i juni. Regeringen välkomnar att en av principerna för samarbetet mellan EU och Egypten nu är en ”fördjupad politisk dialog om demokrati och mänskliga rättigheter” samt ”respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter”. EU lyfte också i sitt anförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter i september upp att civila och politiska rättigheter måste respekteras i Egypten. Genom EU:s bistånd ges också stöd till olika insatser för att öka respekten för mänskliga rättigheter i Egypten.

Stockholm den 18 oktober 2017

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:80 av Birgitta Ohlsson (L) (Besvarad 2017-10-09)

Fråga 2017/18:80 Förföljelse av homosexuella i Egypten

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under åren 2013–2016 har egyptisk polis gripit över 200 hbtq-personer. Det är inte förbjudit enligt lag att vara homosexuell i Egypten, men personer döms ändå genom kryphål i lagen. Personer har fått så hårda straff som tolv år i fängelse på grund av sin sexuella läggning.

Sedan ett par veckor tillbaka fortsätter nu en omfattande häxjakt på hbtq-personer i Egypten. 57 personer har hittills gripits. Polisen lurar homosexuella personer via dejtingappar och använder chatloggen som bevismaterial. Nu utför myndigheterna pseudomedicinska undersökningar av anus för att bevisa att män är homosexuella. Detta är definierat som tortyr av bland annat FN.

Mot bakgrund av det som anförts vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt har den svenska regeringen och utrikesministern fördömt den tortyr och de fängslanden av hbtq-personer som skett i Egypten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.