Till innehåll på sidan

FN:s arbete för återvändande av flyktingar

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1478 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till r

iksdagen


Svar på fråga 2017/18:1478 av Markus Wiechel (SD)
FN:s arbete för återvändande av flyktingar

Markus Wiechel har frågat mig om och hur Sverige avser verka i FN för att få fler flyktingar att återvända till sina hem när det anses vara säkert.

De tre traditionella varaktiga lösningarna för flyktingar består av frivillig återvandring, lokal integration och vidarebosättning. Olika flyktingsituationer har skilda behov av respektive lösning. Gemensamt är däremot att det i varje given flyktingsituation måste råda en kombination mellan olika lösningar med utgångspunkt i flyktingars särskilda behov.

Återvandring är ofta den föredragna lösningen för många flyktingar och de omständigheter som tillåter frivillig återvandring bör främjas. Att möjliggöra frivillig och hållbar återvandring är först och främst ursprungslandets skyldighet gentemot sina egna medborgare, men kräver stöd från det internationella samfundet.

Ett förstärkt samarbete såväl inom EU som globalt är grundstenar i en långsiktigt hållbar flyktingpolitik. Vid FN-toppmötet om flyktingar och migranter den 19 september 2016 beslutades att två globala ramverk skulle arbetas fram – ett om flyktingar och ett om migration. Gemensamt är förhoppningen att dessa ska öka möjligheten till mer samarbete, ansvarsfördelning och struktur för att bättre hantera de ökande flykting- och migrationsströmmarna vi ser i dag. Sverige har intagit en aktiv roll i framtagandet av båda ramverk.

Syftet med det globala flyktingramverket är att öka den globala ansvarsfördelningen för världens flyktingar. Detta ska ske genom att ta fram en övergripande överenskommelse mellan FN:s medlemsstater med åtaganden som syftar till att lätta trycket på värdländer, utveckla och stärka flyktingars självförsörjning, öka tillgången till tredjelandslösningar samt stödja förhållanden i ursprungsländer för att underlätta återvändande i säkerhet och värdighet.

Stockholm den 19 juni 2018

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2017/18:1478 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2018-06-12)

Fråga 2017/18:1478 FN:s arbete för återvändande av flyktingar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I fredags beordrade Libanons utrikesminister en frysning av förnyelse av uppehållstillstånd för FN-personalen vid UNHCR. Skälet till detta drastiska beslut var att man ansåg att FN inte gjorde tillräckligt för att uppmuntra syriska flyktingar att återvända hem när de områden de flytt ifrån nu inte längre anses vara farliga områden. Tvärtom menar ministern att FN-personalen verkar för att flyktingarna inte ska återvända hem.

Libanon har tagit ett enormt ansvar sedan kriget i Syrien startade, och uppemot en fjärdedel av Libanons nuvarande invånare är flyktingar. Libaneserna har tydligt deklarerat att detta är ett åtagande de valt att ta då syrierna ses som ett broderfolk, men att de bör återvända så snart det finns en möjlighet.

Det enorma mottagandet har naturligtvis inneburit stora påfrestningar eftersom infrastrukturen i landet inte är till för så många människor och då det av förklarliga skäl nu finns ett ökat behov av exempelvis förnödenheter, vilket också tär på ekonomin. Det stora antalet syrier har således också inneburit stora demografiska förändringar, vilket oroat flera makthavare i Libanon som minns de tidigare slitningar som funnits mellan olika etniska, kulturella och religiösa grupper.

Att FN får det svårare att få uppehållstillstånd i konfliktzoners närområde kan leda till enorma problem. Det ligger därför i allas intresse att verka för att FN har ett gott rykte i hela världen och får tillgång till områden där FN:s stöd behövs som mest. Det är likaså viktigt att de länder som drabbats av krig, naturkatastrofer eller konflikter får en möjlighet att resa sig igen när faran är över, varför det är fullt naturligt att de som en gång flytt får en möjlighet att återvända för att bygga upp sitt hemland igen. Detta gäller inte bara i och omkring Syrien utan även i andra delar av världen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att inom ramen för samarbetet i FN verka för att få flyktingar att återvända till sina hem när det anses vara säkert, och vad avser hon i sådana fall att göra för att fler ska göra detta?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.