Till innehåll på sidan

Ersättning vid expropriation av bostäder

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1640 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1640 av Emma Hult (MP) Ersättning vid expropriation av bostäder

Emma Hult har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av det som framkommit i promemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16).

När expropriationslagen utarbetades förutsågs inte samhällsomvandlingar av det slag som gruvdriften i Kiruna och Gällivare-Malmberget medför. Om stora bostadsområden exproprieras påverkas utbudet av bostäder negativt, vilket begränsar möjligheterna för de boende att skaffa ersättningsbostäder. Detta väcker bl.a. frågan om expropriationslagens ersättningsregler är tillräckliga för att tillgodose de boendes behov av en ny bostad.

Mot denna bakgrund gav Justitiedepartementet en utredare i uppdrag att ta fram den promemoria om expropriation av bostäder som frågan avser. Syftet var att få förslag på åtgärder som behövs för att de boende ska omfattas av ett starkt bostadssocialt skydd. Promemorian har remitterats och bereds nu inom Regeringskansliet. Jag avser att återkomma i frågan.

Stockholm den 18 september 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:1640 av Emma Hult (MP) (Besvarad 2018-09-06)

Fråga 2017/18:1640 Ersättning vid expropriation av bostäder

av Emma Hult (MP)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 3 juli 2015 fick Bertil Bengtsson i uppdrag att se över vissa regler i expropriationslagen om ersättning till ägare av småhusfastigheter, bostadsrättshavare och bostadshyresgäster. I februari 2016 överlämnade Bertil Bengtsson promemorian Ersättning vid expropriation av bostäder (Ds 2016:16) till Justitiedepartementet.

Utredningsuppdraget avsåg reglerna om ersättning vid expropriation och andra sådana förfoganden till ägare av småhusfastigheter, bostadsrättshavare och bostadshyresgäster. Det har närmast föranletts av de problem som väntas uppkomma vid den planerade flyttning av Kiruna stad som beror på behovet att utvidga LKAB:s gruvdrift i riktning mot Kiruna tätort. Flyttningen, som väntas pågå under omkring 20 år, kan väntas medföra en betydande påverkan på bostadsmarknaden. Man kan förutse att expropriationsersättningarna inte alltid kommer att räcka till för att skaffa villaägare, bostadsrättshavare och hyresgäster en likvärdig bostad i samhället.

Situationen i Kiruna och för fastighetsägarna där är mycket oviss.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon: 

 

Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av det som framkommit i promemorian Ersättning vid expropriation av bostäder Ds 2016:16?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.