Till innehåll på sidan

Ensamkommande flyktingbarn från Afganistan

Svar på skriftlig fråga 2016/17:464 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/08853/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:464 av Shadiye Heydari (S) Ensamkommande flyktingbarn från Afganistan

Shadiye Heydari har frågat mig om hur jag ser på bemötandet av ensamkommande barn från Afghanistan och vad jag anser kan göras för att individen bättre ska uppleva att hen är i fokus.

Under 2015 ökade antalet ensamkommande barn som sökte asyl i Sverige mycket kraftigt. Afghanska ensamkommande barn utgjorde den absolut största gruppen med 23 483 personer. Fram till slutet av november i år har Migrationsverket avgjort 2 967 ärenden som gäller afghanska ensamkommande barn varav 1 648 personer har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Bifallsandelen av de ärenden som prövats i sak är 75 procent.

Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Prövningen sker i enlighet med utlänningslagen och folkrätten. Barn har särskilda rättigheter enligt FN:s konvention om barnets rättigheter och det finns särskilda bestämmelser i utlänningslagen som gäller barn. Ensamkommande asylsökande barn får stöd av god man och offentligt biträde under asylprocessen.

I prövningen ingår frågan om den asylsökande är under eller över 18 år. En bedömning av åldern måste göras när den asylsökande inte kan göra sin ålder sannolik och om det finns tveksamheter om den ålder som personen uppgett. I samband med att ett beslut om avvising eller utvisning fattas har Migrationsverket ett samtal med den sökande om beslutet. Under samtalet förklarar man bland annat hur överklagandeprocessen går till samt hur Migrationsverket kan stödja vid självmant återvändande.

Migrationsverket har en serviceskyldighet att lämna relevanta upplysningar, vägledning och råd till den enskilde. Myndighetens handläggare och beslutsfattare har stöd av regelverk och rättspraxis för att nå en enhetlig rättstillämpning med hög kvalitet som tillgodoser barns rättigheter. Jag utgår från att Migrationsverkets personal bemöter barn med professionalitet och empati.

Stockholm den 14 december 2016

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:464 av Shadiye Heydari (S) (Skickad 2016-12-07)

Fråga 2016/17:464 Ensamkommande flyktingbarn från Afganistan

av Shadiye Heydari (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under flera år har afghanska barn och ungdomar utgjort merparten av de ensamkommande flyktingbarnen till Sverige. Under 2015, när Turkiet öppnade sina gränser från angränsande länder, kom ett stort antal till Europa. Merparten av dessa kom sedan som asylsökande till Sverige. Drygt 25 000 ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan sökte asyl i Sverige under hösten 2015, vilket utgjorde merparten av de drygt 35 000 ensamkommande som sökte asyl i Sverige under det året.

Alla asylsökande får en individuell prövning av sina asylskäl. Det sker ingen generell prövning av asylskälen för olika nationaliteter. Man kan därför i förväg inte säga hur många afghanska ensamkommande som kommer att få uppehållstillstånd. Av de ärenden som hittills avgjorts i den svenska asylprövningen (Migrationsverket + migrationsdomstolarna) vet vi att ca 75 procent av de asylsökande afghanerna har fått asyl i Sverige. Eftersom de allra flesta av de 25 000 ensamkommande som kom 2015 anlände före den 25 november, kommer dessa att beviljas permanent uppehållstillstånd i enlighet med den tidigare lagen. De som har kommit hit den 25 november eller senare kommer att få ett tillfälligt uppehållstillstånd på 13 månader som sedan kan förlängas.

Jag har i Göteborg träffat ensamkommande barn från Afghanistan som berättat hur de upplever att de blir behandlade och bemötta av handläggarna på Migrationsverket. De får känslan av att inga ordentliga utredningar görs, att fokus i intervjun läggs på åldern i stället för på asylskäl m.m. De upplever att handläggarna uppmuntrar ungdomarna att inte överklaga beslut för att de inte har någon chans att få uppehållstillstånd i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern på detta och vad anser ministern kan göras för att individen bättre ska uppleva att hen är i fokus?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.