Till innehåll på sidan

DNA-profiler från avlidna i spårregistret

Svar på skriftlig fråga 2017/18:274 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2017/18:274 av Thomas Finnborg (M)

DNA-profiler från avlidna i spårregistret

Thomas Finnborg har frågat mig om jag avser att se över polisdatalagen för att underlätta polisens utredningsarbete i samband med grova brott. Han har samtidigt uppgett att det från polishåll har framförts önskemål om att det ska bli möjligt att registrera DNA-profiler från avlidna målsägande i spårregistret.

Utredningen om 2016 års dataskyddsdirektiv har under året lämnat två betänkanden som gäller anpassningar av bl.a. polisdatalagen till EU:s dataskyddsreform (SOU 2017:29 Brottsdatalag och SOU 2017:74 Brottsdatalag – kompletterande lagstiftning). De nya reglerna i direktivet ska dels stärka fysiska personers grundläggande fri- och rättigheter, dels underlätta informationsutbytet mellan behöriga brottsbekämpande myndigheter. Betänkandena har remitterats och arbetet med dem pågår på Justitiedepartementet. Polisdatalagen är alltså för närvarande föremål för en omfattande översyn.

Stockholm den 22 november 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:274 av Thomas Finnborg (M) (Besvarad 2017-11-14)

Fråga 2017/18:274 DNA-profiler från avlidna i spårregistret

av Thomas Finnborg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt nuvarande lydelse i 4 kap. 5 § polisdatalagen får spårregister innehålla spår som inte kan hänföras till en identifierbar person och som har tagits fram under utredning av brott. Den nuvarande regleringen av hanteringen av DNA-spår ger därför inte möjligheter att i de register över DNA som anges i polisdatalagen spara spår från målsägande som avlidit.

För att öka möjligheten för polisen att klara upp grova brott har det från polishåll framförts önskemål om att polisdatalagen ska kompletteras så att det även blir möjligt för polisen att registrera DNA-profiler från avlidna målsägare, med såväl känd som okänd identitet.

Syftet med förändringen skulle vara att i ouppklarade fall med misstänkt dödligt våld fortlöpande kunna jämföra dessa spår med spår i spårregistret när exempelvis mordvapen eller annat som kan bära DNA påträffas långt senare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att se över polisdatalagen för att underlätta polisens utredningsarbete i samband med grova brott?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.