Till innehåll på sidan

Det kommunala utjämningsystemet

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1470 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/02357/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1470 av Markus Wiechel (SD)
Det kommunala utjämningssystemet

Markus Wiechel har frågat mig om jag eller regeringen avser att vidta åtgärder för att säkerställa att det ställs krav på att kommuner som erhåller stöd genom det kommunala utjämningssystemet, eller på annat sätt säkerställa att det sker en bättring avseende olika kommuners hushållning med våra gemensamma resurser.

Kommunerna och landstingen har genom den kommunala beskattningsrätten ett långtgående ansvar för finansiering av sina olika verksamheter. Det är fullmäktige i varje kommun och landsting som tar ställning till huruvida kommunallagens krav på en god ekonomisk hushållning har uppfyllts. Ansvarsutkrävande sker ytterst genom kommun- och landstingsval.

Staten bidrar till finansiering av de kommunala verksamheterna bl.a. genom det generella statsbidraget. Det är kommunerna och landstingen som själva har att avgöra hur generella statsbidrag ska användas, utifrån lokala förutsättningar, behov och prioriteringar. Det generella statsbidraget fördelas via det kommunalekonomiska utjämningssystemet, som syftar till att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och landsting trots strukturella skillnader vad gäller t.ex. åldersstruktur och skatteunderlag. En grundläggande princip i systemet är att utjämning ska ske för opåverkbara faktorer och inte för faktorer såsom exempelvis ambition, effektivitet och val av skattesats eller avgiftsnivåer.

Jag har inte för avsikt att ändra dessa principer. Däremot är det viktigt att säkerställa att det kommunalekonomiska utjämningssystemet fungerar som det är tänkt och hålls uppdaterat. Därför har en särskild utredare fått i uppdrag att se över om kostnadsutjämningen i tillräcklig grad fångar upp strukturella kostnadsskillnader mellan kommuner och mellan landsting. Utredarens förslag ska lämnas senast den 1 oktober 2018.

Stockholm den 20 juni 2018

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2017/18:1470 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2018-06-11)

Fråga 2017/18:1470 Det kommunala utjämningsystemet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Systemet för kommunalekonomisk utjämning, som till vardags kallas för det kommunala utjämningssystemet, fördelar i dag pengar till svenska kommuner och landsting i syfte att utjämna strukturella skillnader oavsett förutsättningar. Enskilda kommuner och landsting har en väldigt liten möjlighet att påverka systemet genom aktiva beslut eftersom systemet inte alls tar någon hänsyn till ambitioner eller till dess effektivitet.

Systemet har i många fall kritiserats, vilket är fullt förståeligt. Som exempel kan nämnas Danderyds kommun som har en mycket stabil ekonomi och som straffas som följd av sin goda utveckling. Danderyds kommun har, till följd av systemet, bidragit med nära på en halv miljard kronor till andra kommuner, vilket motsvarar en fjärdedel av de samlade intäkterna. Det finns naturligtvis skäl att rikare kommuner bistår mindre rika kommuner med medel för att säkerställa den allmänna servicen, men med detta system bör det också finnas någon form av krav på mottagarna.

Att diskutera frågan blir extra viktigt i de fall då kommuner som erhållit höga bidrag lägger pengar på sådant som inte tillhör kommunens huvudsakliga åtaganden. Vi har exempelvis sett kommuner som direkt eller indirekt använt offentliga medel till att finansiera uppehälle för hitresta EU-migranter eller som bidragit med stöd till personer som olovligen vistas i landet.

Eftersom systemet i dag huvudsakligen finansieras genom statliga anslag bör det ligga i regeringens intresse att säkerställa att fördelningen fungerar enligt de principer som ligger till grund för utbetalningarna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet eller regeringen att vidta åtgärder för att säkerställa att det ställs krav på kommuner som erhåller stöd genom det kommunala utjämningssystemet, eller på annat sätt säkerställa att det sker en bättring avseende olika kommuners hushållning med våra gemensamma resurser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.