Till innehåll på sidan

Bristen på förvarsplatser hos Migrationsverket

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1338 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Ju2017/04036/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1338 av Beatrice Ask (M) Brist på förvarsplatser hos Migrationsverket

Beatrice Ask har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att öka antalet förvarsplatser och säkerställa att personer som ska utvisas inte avviker före verkställigheten.

Det är viktigt att det råder rättssäkerhet, ordning och reda i asylsystemet. Den som har fått ett lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut ska lämna Sverige och återvända, i första hand självmant men om det behövs även med tvång. Det är en förutsättning för en trovärdig asylprocess.

Som en konsekvens av att det troligtvis kommer att bli betydligt fler personer under kommande år som får ett avvisnings- eller utvisningsbeslut och därmed ska återvända har regeringen bedömt att det finns ett ökat behov av förvarsplatser i landet. Av denna anledning gav regeringen redan i maj 2016 Migrationsverket i uppdrag att utöka landets förvar med ett hundratal platser från den 1 oktober 2016, vilket innebar en ökning med 40 procent.

För att Migrationsverket, Polismyndigheten och övriga berörda myndigheter ska kunna fullgöra sina uppdrag på området har regeringen dessutom presenterat ytterligare åtgärder som förtydligar ansvarsfördelningen och ger myndigheterna bättre verktyg. Bland annat har regeringen tillsatt en utredning för att utreda utökade möjligheter till att kunna fastställa identiteten på personer som kan antas befinna sig i landet utan uppehållstillstånd, som ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 december 2017.

I tillägg till detta har Lagrådet nyligen behandlat förslaget om att införa en bestämmelse som tydliggör att en person får placeras utanför Migrationsverkets förvarslokaler av transporttekniska skäl i tre dygn. Detta kommer ge Polismyndigheten nödvändig tid att kunna organisera ett välordnat återvändande utan att riskera att personer avviker under tiden. Dessutom föreslås polisen i en departementsskrivelse som nyligen har remitterats, få möjligheter att genomföra arbetsplatsinspektioner baserade på riskbedömningar för att kontrollera att arbetsgivare inte anställt personer som inte får vistas i Sverige.

Regeringen har därutöver i regleringsbrevet för 2017 gett Migrationsverket i uppdrag att analysera hur förvarsinstitutet bäst ska utnyttjas så att det bidrar till ett värdigt, humant, rättssäkert och effektivt återvändande. Myndigheten har också fått i uppdrag att presentera en långsiktig plan för förvarsplatserna i landet. Detta ska tillsammans redovisas den 1 juni i år.

Beläggningsgraden på förvaren vid utgången av 2016 var 89 procent. De nya platserna används i det närmaste fullt ut och tillgängligheten varierar stort under ett dygn då verksamheten är föränderlig. De som har avtjänat ett straff i Sverige och därefter ska utvisas, tas i förvar om förutsättningarna för detta är uppfyllt. För dessa personer frigörs det vid behov platser på förvaren.

Det kan inte uteslutas att fler förvarsplatser kommer behövas framöver. Regeringen för en tät dialog med både Migrationsverket och Polismyndigheten för att säkerställa att myndigheterna tar sitt ansvar för att det finns tillräckligt med tillgängliga förvarsplatser för att ett värdigt, humant, rättssäkert och effektivt återvändande ska kunna ske i varje enskilt fall.

Stockholm den 9 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1338 av Beatrice Ask (M) (Skickad 2017-05-03)

Fråga 2016/17:1338 Bristen på förvarsplatser hos Migrationsverket

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har rekordmånga asylsökande. Efter prövning av respektive ärende gäller att de som fått avslag på sin ansökan ska lämna Sverige. Det är en rimlig ordning. Personer som inte frivilligt lämnar landet blir ett ärende som överlämnas till polisen för avvisning. Tyvärr avviker många personer. I vissa ärenden kan beslut om förvar tas.

Tidningen Kvällsposten har rapporterat att polisen tvingas släppa personer som tagits i förvar i väntan på utvisning på grund av platsbrist i Migrationsverkets förvarsanläggningar. Några av dem som släppts har varit kriminella som fått utvisning som en del av sin påföljd, medan andra har spärrats för inresa i Schengen av andra länder eller fått avslag på sin asylansökan.

Migrationsverket har i dag 357 förvarsplatser runt om i landet, varav 100 platser tillkom under hösten 2016. Samtidigt har myndigheten i en skrivelse till regeringen bedömt behovet till 420 platser i normalläge och 120 beredskapsplatser. Migrationsverket gör alltså själva bedömningen att antalet förvarsplatser inte är tillräckligt för att möta det behov som finns. Man har indirekt också beskrivit sina problem, vilket lett till att man under våren ändrat sina rutiner och numera avvisar ”egna” förvarstagna till förmån för personer som polisen vill överlämna. Det är emellertid knappast en optimal lösning på ett växande problem.

Att personer som ska utvisas släpps från förvar på grund av platsbrist är ett stort problem för polisen och urholkar respekten och förtroendet för myndigheternas förmåga att verkställa utvisningsbeslut. Åtgärder behöver därför vidtas för att säkerställa tillgången på förvarsplatser samt åtgärder som gör att verkställigheten av avvisningsbeslut fungerar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen nu vidta för att öka antalet förvarsplatser och säkerställa att personer som ska utvisas inte avviker före verkställigheten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.