Till innehåll på sidan

Bistånd till Rwanda

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1436 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1432 av Markus Wiechel (SD) Svenskt bistånd till Rwanda samt fråga 2017/18:1436 av Boriana Åberg (M) Bistånd till Rwanda

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen är nöjd med nuvarande strategi rörande Rwanda, eller om det finns skäl att villkora fortsatta utbetalningar med en ansvarsfull hantering av landets gemensamma tillgångar. Boriana Åberg har vidare frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att svenska skattebetalares pengar inte ska användas till sponsring av fotbollslag. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda syftar till att bidra till en strukturomvandling av ekonomin som ger människor som lever i fattigdom bättre möjligheter att försörja sig. Strategin syftar även till att stärka fattiga kvinnors och mäns möjligheter att påverka sin livssituation och att kunna verka för en demokratisk samhällsutveckling. Konfliktförebyggande och försoning är genomgående teman.

Den nuvarande strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda omfattar sammantaget 900 miljoner kronor och sträcker sig över perioden 2015–2019. Insatserna inom ramen för den nuvarande strategin syftar till att bidra till:

  • Förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljöpåverkan, klimatförändring och naturkatastrofer.
  • Stärkt demokrati och jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter
  • Förbättrade möjligheter och verktyg för fattiga människor att kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Utöver den bilaterala samarbetsstrategin går även medel från den särskilda strategin för forskningssamarbete 2015–2021 till Rwanda. Sammantaget uppgår det svenska biståndet till Rwanda till ca 230 miljoner årligen.

Biståndsverksamhetens inriktning och den aktuella kontexten styr valet av samarbetsform och samarbetspartners. Regeringens bedömning är att det i dagsläget inte är aktuellt med generellt budgetstöd. Sverige arbetar med en rad olika aktörer i FN och i det civila samhället. Samarbete sker även i begränsad utsträckning med statliga aktörer.

Rwandas utveckling präglas alltjämt av efterverkningarna efter folkmordet år 1994. Landets lednings prioritering av nationell enighet och försoning har till del skett på bekostnad av offentlig debatt och politisk pluralism. Samtidigt har Rwanda de senaste åren gjort framsteg i fråga om ekonomisk utveckling, fattigdomsbekämpning och jämställdhet. Rwandas turismnäring är idag den enskilt största inkomstkällan. Detta har bidragit till en betydande minskning av Rwandas biståndsberoende, vilket jag välkomnar. Regeringen har inte synpunkter på rwandiska myndigheters bedömning av hur den fortsatta utvecklingen av turismsektorn bäst främjas.

Svenskt utvecklingssamarbete ska bidra till att långsiktigt stärka samarbetsländernas egna ansvar och ägarskap över sin utveckling. Utgångspunkten är ländernas egna strategier, planer och system för fattigdomsminskning och utveckling. Detta i enlighet med principerna för bistånds- och utvecklingseffektivitet. Dialog förs med samarbetslandet kring de centrala utvecklingspolitiska områden där Sverige bidrar.

Sammantaget är min bedömning att Sveriges långvariga engagemang och stöd inom områden som mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer samt jämställdhet utgör ett mervärde i Rwanda. Jag ser därför inte skäl att ändra inriktningen på Sveriges utvecklingssamarbete med Rwanda.

Stockholm den 13 juni 2018

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2017/18:1436 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2018-06-07)

Fråga 2017/18:1436 Bistånd till Rwanda

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sidas generaldirektör Carin Jämtin ser ingen anledning att ompröva Sveriges bistånd på 230 miljoner kronor till Rwanda, trots att landets president har beslutat att Rwanda ska sponsra det engelska fotbollslaget Arsenal med 350 miljoner kronor.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin följande:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att de svenska skattebetalarnas pengar inte ska användas till att sponsra fotbollslag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.